Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етнополітична карта світу 21 століття.pdf
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.54 Mб
Скачать

132

Бангладеш

З роздiленням сучасної Iндiї прогнозується об'єднання Бангладеш з теперiшнiм iндiйським штатом Захiдна Бенгалiя (див. Iндiя). Об'єднана держава бенгальцiв, яка, ймовiрно, поверне собi назву Бенгалiя, увiйде в п'ятiрку найбiльших за чисельнiстю населення країн свiту.

Великий iндоєвропейський народ з давньою розвиненою культурою здобуде широкi можливостi для свого розвитку. Суперечностi мiж мусульманами й iндуїстами серед бенгальцiв зрiвноважать християни, вплив яких у Бенгалiї суттєво зросте - адже не даремно тут провела багато рокiв мати Тереза - одна з найвидатніших дiячiв християнства XX столiття.

Межi.

Бенгалiя - вся територiя Бангладеш; iндiйський штат Захiдна Бенгалiя. Столиця - місто Калікут (колишня Калькутта).

Бутан

Основну частину населення країни становлять бхатiї. Hа територiю Бутану не передбачається якихось значних мiграцiй, що могли б призвести до змiни етнiчної ситуацiї. Тому в Бутанi не прогнозується жодних територiальних змiн. Столицею залишиться місто Тхiмпху.

Hепал

Ситуацiя аналогiчна до ситуації в Бутані, хоча тут і проживають кiлька великих нацiональних меншин. Hепал iснує у своїх межах із середньовiччя. За цей час установилася стабiльна система мiжетнiчних стосункiв. Тому змiн тут не передбачається. Столицею залишиться місто Катманду.

Шрi-Ланка

Найбiльшими народами країни є сингали i тамiли. Вiд часу здобуття незалежностi не стихає конфлiкт мiж урядом, що репрезентує сингальську бiльшiсть, та тамiлами. Обидва народи проживають досить компактно. Певна проблема в тому, що тамiли на островi не є корiнним народом, в сучаснiй Iндiї вони мають свiй штат, на основi якого прогнозується незалежне державне утворення. Проте сьогодні реемiграцiя тамiлiв нереальна, а перебування двох ворогуючих народiв у однiй країнi має завершитися їх роздiленням.

Межi.

Тамiл Iлама (держава цейлонських тамiлiв) - частина острова на пiвнiчний схiд вiд межi вздовж ріки Арувi до міста Анурадхапура й далi до міста Поттувiл. Столиця - місто Джафна.

Шрi-Ланка (держава сингалiв) - пiвденно-захiдна частина острова. Столиця - місто Коломбо.