Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Етнополітична карта світу 21 століття.pdf
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.54 Mб
Скачать

96

Афганiстанi, що включають теперiшнi афганськi провiнцiї Балх, Кундуз, бiльшi частини провiнцiй Саманган i Джаузджан, пiвнiчно-захiдну частину провiнцiї Баглан, пiвденносхiдну - провiнцiї Фар'яб. Столиця - місто Ташкент.

Киргизстан

На сьогодні це сформована нацiональна держава на своїх етнiчних землях. Тому якiсь сепарацiйнi процеси в Киргизстанi не передбачаються. Порiвняно невелика кiлькiсть киргизiв компактно проживає на територiї сучасного Китаю. Внаслiдок етнiчної сепарацiї в Китаї вони опиняться у новому етнодержавному утвореннi Джунгарiя. Тепер киргизи Китаю не проявляють значних прагнень до возз'єднання з Киргизстаном. Їхня чисельнiсть невелика порiвняно з чисельнiстю уйгурiв. Тому варiант переходу земель Китаю, населених киргизами, до Киргизстану можна вважати малоймовiрним. Столицею Киргизстану залишиться Бiшкек.

Таджикистан

На вiдмiну вiд iнших держав колишньої радянської Середньої Азiї, державна територiя Таджикистану, та й загалом Таджикистан як держава, ще перебуває на стадiї формування. Теперiшнiй уряд тримається тiльки завдяки росiйськiй допомозi. Це спричинює постiйну нестабiльнiсть у країнi, безперервнi сутички мiж урядовими вiйськами та польовими командирами, котрі отримують вiдкриту допомогу від афганських таджикiв, що мають багатий досвiд ведення вiйни. Рiка П'яндж, яка роздiляла афганських i радянських таджикiв, навiть у ті часи не була перепоною для тiсних зв'язкiв мiж двома частинами таджицького народу. Тепер же, в умовах нестабiльностi як у Таджикистанi, так i в Афганiстанi, таджики обох частин дуже виразно усвiдомлюють себе єдиним народом i активно борються за державну єднiсть (правда, рiзнi полiтичнi сили по-рiзному уявляють собi цю єднiсть). Тому можна говорити про возз'єднання таджицьких етнiчних земель Афганiстану i сучасного Таджикистану. Таджики в Афганiстанi є розвиненим i нацiонально свiдомим етносом i, поряд з узбеками, відіграють визначальну роль у мiжетнiчних суперечностях, що пришвидшують розпад цiєї країни. І в Таджикистанi з послабленням Росiї будуть мiцнiти тi сили, що активно виступають за його єднiсть. За умови приходу цих сил до влади афганський конфлiкт, вочевидь, не лише фактично, але й формально з внутрiшнього переросте у мiждержавний. З одного боку, це суттєво збiльшить нестабiльнiсть у всьому регiонi, з iншого - сприятиме швидкому остаточному припиненню вiйни на основi балансу iнтересiв усiх афганських народiв. Таким чином, прогнозується приєднання етнiчних таджицьких земель до сучасного Таджикистану i утворення об'єднаної таджицької держави зi столицею у місті Душанбе.

Межi Таджикистану - територiя сучасного Таджикистану; етнiчнi таджицькi територiї в Афганiстанi, що включають афганськi провiнцiї Бадахшан, Тахар, бiльшi частини провiнцiй Лагман, Баглан, Капiса.

Казахстан

Сьогодні це найпотужнiша країна колишньої радянської Середньої Азiї. Позаяк практично всю територiю Казахстану можна вважати iсторичною етнiчною територiєю казахського народу, ця країна є нацiональною державою на своїх етнiчних землях. Велика частка росiян, українцiв й iншого прибулого росiйськомовного населення, яка, на перший погляд, становить проблему для консолiдацiйних процесiв усерединi країни, швидко зменшується як за рахунок мiграцiй, так i за рахунок великого природного приросту серед казахiв. Вже нинi