Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
951.3 Кб
Скачать

Правовий статус ар Крим.

У 92 р. був прийнятий ЗУ "Про статус АР Крим". На жаль, у цьому ЗУ були закладені положення, які значно посилювали статус Криму як сам. незал. д-ви. Зокрема, поряд з тим, що в ньому визначалося, що Крим є складовою част. Укр., віданню цієї Рес-ки підлягали: участь у зносинах Укр. з ін. д-ми та між. орг-ми; розташування війс. баз визн-лися можл-ми лише за умови узгодження з ВР Криму тощо.

У 98 р. ВР АР Крим була прийняла нині чинна Конституцію АР Крим (КАРК). За ЗУ "Про затвердження КАРК" вона набрала чинності одночасно з зазн-м ЗУ 98 р.

106Статус автономії був також врахований у новій КАРК, основою якої стала нова КУ 96 р., яка визначила конст. статус Криму у розділі Х "АР Крим". Згідно зі цим розділом АРК є невід'ємною складовою част. Укр. і в межах повн-нь, визн-х КУ, вирішує питання, віднесені до її відання. Вона має КАРК, яку приймає ВР АРК та затверджує ВРУ не менш як 1/2 від її конст. складу.

Норм.-пр. акти ВР АРКрим та рішення Ради міністрів АР Крим не можуть суперечити КУ і З-мУ та приймаються відп. до КУ, З-вУ, актів През.і КМУ та на їх виконання.

Статус Криму дістав своє відображення і в норм. Рег-ні. АР Крим здійснює норм. Рег-ня з питань: сіл. господарства і лісів; меліорації і кар'єрів; гром. робіт, ремесел та промислів; благодійництва; містобудування і житлового господарства; туризму, санітарної і лікарняної служб тощо.

З мотивів невідпов-сті норм.-пр. актам ВРУ та З-мУ Пр. може зупинити дію норм.-пр. актів ВР АРК з одночасним звер-м до Конст. Суду Укр. щодо їх конституц-сті.

У 98 р. було прийнято ЗУ "Про ВР АР Крим", в якому визначався склад (100 депутатів), строк повноважень ВР АРК; статус депутатів; порядок скликання і проведення сесій; повноваження ВР АРК; порядок прийняття Конституції автономії; статус Голови ВР АРК, його заступників, Президії, постійних і тимчасових комісій; структура апарату ВР АРК.

103

Сис. Органів влади в арКрим та їх повнов-ня.

Представницьким органом АРК є ВР АРК. У межах своїх повноважень вона приймає рішення та постанови, які є обов'язковими до виконання в АРК. Урядом АРКє Рада міністрів АРК, як орган вик. влади автономії, що сам. здійснює виконання функцій і повноважень.

Перш за все, Рада міністрів автономії не входить до сис. органів д-ї виконавчої влади Укр., оскільки утв-ся на частині тер-ї Укр. — в межах АРК, яка водночас є невід'ємною част. Укр.

Голова Ради Міністрів представляє Раду Міністрів АРКу відносинах з През., ВРУ, КМУ, центр.та місц. органами вик. влади Укр., органами місц. самовр-ня, підпр-ми, установами і орг-ми, гр-ми, їх об'єднаннями, посад. особами, органами інших д-в, їх регіонів, об'єднань гр-н, установ, орг-й; з між. орг-ми за Конституцією АРК.

Зокрема, Голова Ради міністрів призначається на посаду і звільняється з посади ВР АРК за поданням Голови ВР автономії і за погодженням з През.

Рада міністрів АРКне більше 2 разів на рік подає ВР АРК звіт про свою діял-ть, а також щокварталу — пис. інформацію про стан справ у соц.-ек. та ін. сферах АРК.

Якщо за результатами звіту діяльність Ради міністрів у цілому буде визнано ВР автономії незадовіль­ною; вона має право в порядку, перед-му КУ, прийняти рішення: про відставку (припинення повноважень) Ради міністрів у зв'язку з висловленням недовіри, або про звільнення з посади Голови Ради міністрів автономії у зв'язку з висловленням недовіри (Конституція АРК).

Нарешті, ВР АРК може висловити недовіру Голові Ради міністрів або окремим членам Ради міністрів автономії у зв'язку з неналежним виконанням ними своїх обов'язків, порушенням КУ, Конституції АРК, законів Укр., норм.-пр. актів ВР АРК.

Правосуддя в АРК здійс-ся судами, що нал. до єдиної сис. судів Укр.

В АРК діє Представництво Пр., статус якого визначається ЗУ "Про Представництво През. в АРК" 2000 р. Представництво є д-м органом, утвореним для сприяння виконанню в АРК повн-нь, покладених на През.

104

Соседние файлы в папке кпу