Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
951.3 Кб
Скачать

44 Демократизм виб. Сис. В Укр. Види виб. Сис.

ВС- порядок орг-ї і проведення виборів до представн. органів д-ї влади, місц. самовр-ня і здійс-ня гр-нами своїх виборчих прав. Грунтується на принципах виб. права. //// В сучасному світі існують 3 різновиди виб. сис., які різняться порядком визн-ня рез-в голосування:

    • мажоритарна виб. сис.(фр. модель, в основі якої лежить принцип абсол.біл-сті, — 50%+; англ. мод. відносної біл-сті — менш як 50% та кваліфікаційна біл-ть — 2/3 голосів виборців, поданих за канд-в (Азербайджан);

    • пропорційна сис., згідно з якою обраними вваж-ся представники партії, які подолали так звану виборчу квоту (як правило, від 5 до 6%);

    • змішана проп.-мажор. сис., відповідно до якої мандати розпод-ся за принципом 50 х 50 відносно депутатів, обраних в одномандатних виб. округах за маж. Сис., і депутатів, обраних за списком партії, яка подолала виборчу квоту в єдиному заг.д-му виборчому окрузі.

Протягом існування Укр. як незал. д-ви згадані виб. сис., крім проп-ї, були застосовані при форм-ні ВРУ. Так, до 1997 р. існувала маж. Сис. виборів нар. депутатів.

Згідно з ЗУ "Про вибори нар. депутатів Укр." була запроваджена змішана проп.-маж. виб. сис.

Особливості цього ЗУ:

  • з 450: 225 обиралися в одномандатних виб. округах на основі відносної біл-ті, а 225 — за списками канд-в у деп-ти від пол. партій, виб. блоків партій у багатомандатному заг.д-му виб. окрузі на основі проп. представництва;

  • участь гр-н у виборах була визнана добровільною. При цьому вважалося, що виборці, які не брали участі у голосуванні на виборах, підтримують волевиявлення тих виборців, які взяли участь у голосуванні;

  • право висування канд-в у деп-ти нал. гр-м Укр. і реал-ся пол. партіями, виб. блоками партій та безпосередньо гр-ми шляхом самовисування (необ. було зібрати 900 підписів виборців), а також зборами гр-н і труд. колек-ми;

  • одна і та сама особа могла бути включена лише до одного списку кандидатів у деп-ти від політ. партії, виборчого блоку партій та одночасно висунута лише в одному одномандатному виборчому окрузі.

Багато з цих положень Закону було визнано Конст. Судом Укр. неконст-ми. Врахувавши це, ВРУ у 2001 р. прийняла новий ЗУ "Про вибори нар. деп-в Укр.". Закон зберігає змішану проп.-маж. сис.

Відп. до Закону нар. деп-ти Укр. обираються гр-ми Укр. на основі заг., рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

Кількісний склад ВРУ визначається КУ.

Вибори деп-в здійс-ся за змішаною (проп.-маж.) сис.:

1) 225 деп-в обираються за проп. Сис. у багатомандатному заг.д-му виб. окрузі за виб. списками кандидатів у деп-ти від пол. партій, виб. блоків пол. партій;

2) 225 деп-в обираються за маж. сис. відносної більшості в одномандатних виб. округах.

Підтверджується, що участь гр-н Укр. у виборах деп-в є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у виборах.

  • Право голосу на виборах деп-в (право обирати деп-в) мають гр-ни Укр., яким на день виборів виповнилося 18 р.

  • Перед-ся, що гр-ни Укр., які мають право голосу, можуть брати учать у роботі виб. комісій як їх члени, а також у передвиб. агітації, спостер-ні за проведенням виборів деп-в та ін. заходах у порядку, визначеному цим та ін. законами Укр.

  • Будь-які прямі або непрямі привілеї або обмеження виб. прав гр-н Укр. за ознаками раси, кольору шкіри, пол., реліг. та ін. переконань, статі, етнічного та соц. походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або інЮ ознаками забороняються. Не допускаються обмеження участі гр-н у виб. процесі, крім обмежень, перед-х КУ та Законом.

  • Не має права голосу гр-н, визнаний судом недієздатним.

  • Гр-н Укр., який проживає або перебуває в період підготовки і проведення виборів за межами Укр. на законних підставах, має право голосу на виборах депутатів.

45

Соседние файлы в папке кпу