Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
951.3 Кб
Скачать

Права і обов'язки іноземців в Україні.

До осн. прав, свобод та обов. іноз-в нал-ть права на: 1.) інвестиційну та підпр-ку діял-ть; 2.) трудову діял-ть; 3.) охорону здоров'я і соц. захист; 4.) житло; 5.) освіту; 6.) корис-ня досягненнями культури; 7.) участь в об'єднаннях гр-н (якщо інше не перед-но З-миУ і статутами цих об'єднань, проте ін-ці не можуть бути членами пол. партій Укр.); 8.) свободу совісті; права у шлюбних і сім. відносинах. Ін-ці також можуть відп. до закон-ства мати у вл-ті будь-яке майно, успадковувати і заповідати його, а також мати особисті немайнові права. ///// При цьому закон-ство Укр. гарантує іноз-м недоторканність особи, житла, невтручання в особисте і сімейне життя, таємницю листування, телеф. розмов і телегр-х повідомлень, повагу до їх гідності нарівні з гр-ми Укр.

Обов'язки: згідно із ЗУ, іноземці обкладаються податками і зборами відп. до закон-ства Укр. та її між. договорів.

Слід зазн., що пр. статус іноз-в, які постійно проживають в Укр., і статус іноземців, які тимч. перебувають на її тер-ї, різняться саме у процесі реал-ї перелічених прав і свобод. Так, н-д, іноземці, які постійно проживають в Укр., корис-ся мед. доп-ю нарівні з гр-ми Укр. Ін. іноз-м така доп-га над-ся у порядку, який визначає КМУ.

Іноземці, які постійно проживають в Укр., мають право на житло, якщо інше не перед-но законом; безоплатну освіту нарівні з гр-ми Укр.

Хоча іноземці обмежені в реал-ї деяких прав та обов'язків:

  • не можуть призначатися на деякі посади або займатися певною трудовою діял-тю, якщо відп. до закон-ства Укр. призначення на ці посади або заняття такою діял-тю пов'язане з належністю до гр-ства Укр.;

  • не можуть обирати і бути обраними до органів д-ї влади та самовр-ня, а також брати участь у реф-х;

  • не поширюється на них заг. війс. обов'язок.

Україна перед-є також захист прав іноземців. Згідно із ЗУ, іноземці мають право на звернення до суду та ін. д-х органів за захистом їх особистих, майнових та ін. прав. У судочинстві іноземці як учасники процесу корис-ся такими самими процесуальними правами, що й гр-ни Укр.

Закон передбачає, що іноземці можуть пересуватися тер-ю Укр. і обирати місце проживання в ній відп. до порядку, встан-му КМУ. Обмеження у пересуванні та виборі місця проживання допускається, коли це необ-но для забез-ня безпеки Укр., охорони гр-го порядку, охорони здоров'я, захисту прав і законних інтересів її гр-н та інших осіб, які проживають в Укр. Це стосується і порядку в'їзду і виїзду з Укр. іноземців.

Відп. до ЗУ, іноземці можуть в'їжджати в Укр. за дійсними нац. паспортами або документами, які їх замінюють. При цьому іноземці повинні одержати у встан-му порядку в'їзну візу, якщо інше не перед-но закон-ством Укр. В'їзд в Укр. іноземцю не дозволяється:

-в інт-сах забез. безпеки Укр. або охорони гром. порядку;

-якщо це необ-но для охорони здоров'я, захисту прав і законних інтер-в гр-н У та ін. осіб, які проживають в Укр.;

-якщо при поруш-ні клопотання про в'їзд в Укр. він подав про себе явно неправдиві відом-ті або підроблені док-ти;

-якщо його нац. паспорт або документ, який його замінює, віза підроблені, зіпсовані чи не відповідають встан-му зразку або належать ін. особі;

-якщо він у пункті пропуску через д-й кордон Укр. порушив правила перетинання, митні правила, санітарні норми чи правила або не виконав законних вимог посад. осіб Прикордонних військ Укр., митних та ін. органів, що здійс-ть контроль на д-му кордоні;

-якщо встановлено факти порушення ним закон-ства Укр. під час попереднього перебування в Укр.

Виїзд з України іноземцю не дозволяється, якщо:

-щодо нього ведеться дізнання чи попереднє слідство або крим. справа розг-ся судом — до закінчення провадження у справі;

-його засуджено за вчинення злочину — до відбування покарання або звільнення від покарання;

-його виїзд суперечить інтересам забез-ня безпеки Укр. до припинення обставин, що перешкоджають виїзду.

Виїзд з Укр. іноземця може бути відкладено до виконання ним майнових зобов'язань перед фіз. та юр. ос-ми в Укр.

Транзитний проїзд іноземців через тер-ю Укр. в країну призначення дозв-ся за наявності транзитних віз, якщо інше не перед-но закон-ством Укр. Правила в'їзду в Укр. іноземців, їх виїзду з Укр. і транзитного проїзду через її тер-ю встан-ся відп. до ЗУ "Про пр. статус іноземців" КМУ і підлягають опублікуванню.

69

Відповідальність(В) іноземців за правопоруше-ння та захист їх прав. За порушення укр. закон-ства іноземці несуть В, яка под. на загальну і спеціальну.

Загальна В полягає в тому, що іноземці, які вчинили злочин, адміністративні або інші правопорушення, несуть В на заг. підставах, як і гр-ни Укри.

До спеціальних видів В належать:

1. В за порушення порядку перебування в Укр., транзитного проїзду через її тер-ю. За порушення іноз-ми встан-го порядку перебування в Укр., тобто проживання без док-тів на право проживання в Укр. або проживання за недійсними док-ми, недотрим-ня встан-го порядку реєст-ї і т.д., до них встан-ся заходи відп. до закон-ства Укр.

2. Скорочення терміну тимчасового перебування в Укр. Іноземцю, який порушив закон-ство Укр., якщо ці порушення не передбачають адмініст. або крим. відповідальності, може бути скорочено визн-й йому термін перебування в Укр. Такий термін може бути також скорочено, якщо в іноземця відпали підстави для його подальшого перебування в Україні. Рішення про скорочення терміну тимчасового перебування іноземця в Укр. приймають органи вн. справ.

3. Видворення за межі України. Це може бути зроблено за ріш-м органів вн. справ або Служби безпеки Укр., якщо:

— його дії суперечать інтересам забезпечення безпеки Укр. або охорони гр-го порядку;

—це є необ-м для охорони здоров'я, захисту прав і законних інтересів гр-н Укр.;

— він грубо порушив закон-ство про пр. статус іноземців.

Іноземець зобов'язаний залишити тер-ю Укр. у термін, зазначений у рішенні про видворення. Іноземці, які ухиляються від виїзду, підлягають з санкції прокурора затриманню і видворенню у примусовому порядку. Затримання допускається лише на термін, необ-й для видворення. ///// Рішення про видворення іноземців з України може бути оскаржено до суду. Оскарження не зупиняє виконання рішення про видворення. ////// Видворення іноземців здійс-ть органи вн. справ.

Іноземці, які підлягають видворенню, або фіз., юр. особи, які приймають цих іноземців, влаштовують їх незаконні в'їзд, проживання, працевлаштування, сприяють в ухиленні від виїзду після закінчення терміну перебування, відшкодовують витрати, пов'язані з видворенням, у порядку, встан-му КМУ.

Україна перед-є також захист прав іноземців. Згідно із ЗУ, іноземці мають право на звернення до суду та ін. д-х органів за захистом їх особистих, майнових та ін. прав. У судочинстві іноземці як учасники процесу корис-ся такими самими процесуальними правами, що й гр-ни Укр.

70

Соседние файлы в папке кпу