Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / задачі з конституц права Укр.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
103.42 Кб
Скачать

  1. Виборець «Н», перевіряючи списки виборців, виявив, що він у ньому не записаний. У зв’язку з цим голові дільничної виборчої комісії була ним зроблена письмова заява. Голова відмовив у розгляді заяви, так як виправлення помилки, на його думку, пов’язане із затратами часу для передрукування виборчого списку. Дайте юридичний аналіз викладених фактів. Обґрунтуйте.

Виборцеві слід звернутися в цей же день до місцевого суду із заявою про те що він не включений у списки виборців, і на підставі рішення суду повертається на виборчу дільницю і вже із рішенням суду включається головою виборчої комісії до списків, після чого виборець «Н» може проголосувати.

  1. В.Петренко в день виборів захворів і попросив свого брата І.Петренко проголосувати за нього. Член дільничної комісії видав два бюлетеня для голосування І.Петренку, який проголосував за себе і за брата. Яка Ваша думка з цього питання? Обґрунтуйте.

Ситуація, є досить очевидною - в данному випадку порушено норму, декларовану статтею 8 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», яка декларує принцип особистої участі у голосуванні, тобто кожен виборець голосує особисто і голосування за інших осіб чи передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняється.

Можемо зробити висновок, що член дільничної комісії вчинив грубе правопорушення і повинен зазнати відповідних санкцій, передбачених ч. 8 ст. 158 Кримінального Кодексу України.

  1. Кандидат у депутати під час передвиборчої кампанії був підданий заходам адміністративного стягнення, що накладаються у судовому порядку. Чи діє в даному випадку принцип недоторканості кандидата в депутати? Вирішить казус відповідно діючого законо­давства.

Конституційний Суд України у п. 11 свого Рішення № 1-рп/98 від 26 лютого 1998 року зазначив, що не конституційним є положення частини четвертої статті 27 Закону України "Про вибори народних депутатів України" 1997 року (втратив чинність), згідно з яким кандидат у народні депутати України під час виборчої кампанії не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, заарештований або підданий заходам адміністративного стягнення, які накладаються в судовому порядку, без згоди Центральної виборчої комісії, оскільки Конституція України не надає гарантій недоторканності вищого рівня кандидатам у народні депутати України, а також не надає повноважень ЦВК вирішувати будь-які питання, пов’язані з юридичною відповідальністю цих осіб.

На підставі цього рішення положення ч. 4 ст. 27 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» 1997 року втратило чинність і не є зафіксованим у діючому ЗУ «Про вибори народних депутатів України» 2004 року.

В даному випадку принцип недоторканності кандидата в депутати не діє, і до нього застосовується адміністративне стягнення

.

  1. Під час передвиборної кампанії один з виборців звернувся до держадміністрації зі скаргою про неточності в списку щодо нього /перекручено його прізвище та по-батькові/. Райдержадміністрація зобов’язала дільничну комісію внести відповідні виправлення до списку виборців та одночасно роз'яснила виборцю, що якщо він незгоден з вказівкою райдержадміністрації, то він може її оскаржити до облдержадміністрації. Яка Ваша позиція з цього питання? Який закон і як регулює заз­начений казус?

ЗУ «Про Державний реєстр виборців» від 22 лютого 2007 року., дая досить чітке роз’яснення. Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 10 цього ЗУ кожен виборець має право звертатися у порядку, встановленому цим ЗУ, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру себе чи інших осіб, запису про себе чи про інших осіб, виправлення недостовірних відомостей Реєстру щодо себе або інших осіб; а також ч. 4 ст. 23 цього ЗУ у разі якщо відомості, вказані в роздруку персональних даних містять невідповідності чи неточності, виборець може звернутися до органу ведення Реєстру за своєю виборчою адресою у порядку, передбаченому статтею 20 цього ЗУ.

Згідно органом ведення Реєстру у районі, районі в містах Києві та Севастополі є відповідний структурний підрозділ районної, районної у місті державної адміністрації(з п. 1 ч. 5 ст. 14 ЗУ «Про Державний реєстр виборців»), тому саме цьому органу підзвітні питання усунення неточностей занесення до списку виборців (ч. 2 ст. 15 цього ЗУ).

Роз’яснення права виборця оскаржити рішення райдержадміністрації до облдержадміністрації ґрунтується на п. 2 ч. 8 ст. 14 ЗУ «Про Державний реєстр виборців», який зазначає, що регіональним органом адміністрування Реєстру в області, містах Києві та Севастополі є відповідний структурний підрозділ обласної, міської державної адміністрації.

  1. 11 лютого 2006 року громадянин “Т”, подав до міської територіальної виборчої комісії власну заяву та інші документи, визначені статтею 3 та пунктами 1, 4-8 частини першої статті 38 Закону України „Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (далі Закону), для реєстрації кандидатом на посаду міського голови. Розглянувши подані документи міська територіальна виборча комісія встановила, що вони відповідають вимогам статті 3 та пунктам 1, 4-8 частини першої статті 38 Закону, і прийняла рішення про реєстрацію гр. “Т” кандидатом на посаду міського голови (далі “кандидат”), постанова від 13.02.2006 р. № 8/35.

Згодом, під час здійснення передвиборної агітації кандидати на посаду міського голови гр. “А” і гр. “К” подали скаргу до міської територіальної виборчої комісії на гр. “Т”, як “кандидата”. У скарзі вони звинувачували гр. “Т” у тому, що він як “кандидат” у своїй автобіографії (“трудова діяльність”) зазначив недостовірну інформацію: “З 2006 р працюю директором філії Міжрегіональної академії управління персоналом (МАУП)”. Така філія МАУП не була зареєстрована як навчальний заклад у встановленому законом порядку, а тому поширення цієї недостовірної інформації гр. “Т” як “кандидатом” є грубим порушення п. 2 статті 6 Закону: Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця, забороняється. Відповідно до вище сказаного, кандидати “А” і “К” вимагають скасування реєстрації гр. “Т” кандидатом на посаду міського голови.

Розглянувши скаргу, доданих до неї доказів недостовірності інформації вказаної у автобіографії гр. “Т”, 03 березня 2006 року міська територіальна виборча комісія, прийняла рішення про скасування реєстрації гр. “Т” кандидатом на посаду міського голови, постанова №15/1 від 03.03.06 року.

ЗУ «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 14.01.1998 (втратив чинність) у п. 1 ч. 2 ст. 58 прямо передбачав надання кандидатом завідомо неправдивої інформації про себе суб'єктам виборчого процесу підставою для скасування територіальною виборчою комісією на підставі відповідного рішення суду своїх рішень про реєстрацію кандидата.

Чинне законодавство в ч. 1 та в п. 5 ч. 2 Ст. 30 ЗУ «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 06.04.2004 передбачає право суб’єктів виборчого процесу звернутись до виборчої комісії або до суду та оскаржити рішення, дію чи бездіяльність інших суб’єктів, що стосується виборчого процесу, яке реалізували гр. «А» і «К».

Відповідн одо п. 2 ч. 1 ст. 47 цього ЗУ міською територіальною виборчою комісією було розглянуто скаргу та представлені докази недостовірності інформації і прийнято ряшення про скасування реєстрації гр. «Т» кандидатом на посаду міського голови.

Оскільки рішення приймалось територіальною виборчою комісією, маємо підставу стверджувати, що це рішення може бути оскаржене до виборчої комісії вищого рівня чи до суду. Проте, зважаючи на те, що виборча комісія має право звернутись до правоохоронних органів для перевірки достовірності наданої їм інформації (ч. 9 ст. 30-3 цього ЗУ), можемо стверджувати, що рішення територіальної виборчої комісіє є вірним і заява на його оскарження не буде прийнята.

6. Підданий Великобританії «Р», знаходячись на терито­рії України, постійно порушував правила і порядок перебування на території України: пиячив, хуліганив, проводив несанкціоновані фотозйомки. Як розцінювати дії «Р»,?

Дії підданого Великобританії «Р» можна охарактеризувати як неправо-мірні, оскільки він свідомо порушував встановлені правила порядку перебування іноземців на території України.

Cт. 29 ЗУ «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» говорить про те, що іноземці та особи без громадянства, які вчинили злочин, адміністративні або інші правопорушення, несуть відповідальність на загальних підставах.

Згідно зі ст. 30 до таких правопорушників застосовують санкції чинного законодавства української держави. Вчинені підданим «Р» дії можна кваліфікувати як злочини та адміністративні проступки. Тому на нього необхідно накласти передбачені українським законодавством санкції, а після призначення покарання органи внутрішніх справ можуть видворити підданого Великобританії «Р» за межі України із забороною подальшого в’їзду на територію України строком до 5 років.

7. Надія Клименко, особа без громадянства, знаходячись на тери­торії України, порушила клопотання про набуття громадянства України. Разом з нею проживають двоє її дітей 5 і 17 років, також особи без громадянства. Як вирішити зазначену справу? Як вирішується питання про громадянство дітей?

Перш за все припустимо, що Надія Клименко мала законні підстави реалізувати право набути громадянство України (ст. 6 ЗУ «Про громадянство»), подавши клопотання на ім’я Президента України, про прийняття її та її дітей до громадянства України. Враховуючи цей факт, що згідно з чинним законодавством про громадянство України діти віком до 15 років (яким являється молодша дитина пані Клименко) приймається до громадянства автоматично з моменту прийняття до громадянства її матері (ст. 14 ЗУ «Про громадянство»), не потребуючи на це окремої згоди самої дитини. Що стосується дитини 17 річного віку, то згідно з чинним законодавством України, а саме ст. 16 ЗУ «Про громадянство» , набуття громадянства осіб віком від 15 до 18 років може відбуватися лише за їхньою згодою. Комісія при Президентові України з питань громадянства, розглядає подане клопотання на наявність дотримання всіх необхідних умов набуття громадянства особою без громадянства Надією Клименко та її дітьми, в результаті чого вносить пропозицію Президентові України, щодо задоволення даного клопотання Надією Клименко (ст. 23 ЗУ «Про громадянство»). У зв’язку з цим Президент може задовольнити або ж відхилити дане клопотання видавши на це відповідний указ (ст. 22 ЗУ «Про громадянство»).

8. Громадянин Франції Ж.Ділор, перебуваючи на борту судна, що пришвартувалося в м. Одесі, скоїв ряд хуліганських дій; вигукував нецензурні вислови на російській мові, ображав і принижував гідність громадян. Чи підлягає Ділор кримінальній відповідальності?

громадянин Ж. Ділор не буде відповідати за ЗУ

Формально він знаходився на території України (за ЗУ про правомірний статус іноземців, де сказано що він попинен нести кримінальну відповідальність на загальних підставах), але так як він знаходиться на лайнері, слід зясувати чи є даний лайнер територією України, адже наприклад військові кораблі є недоторканними. Враховуючи той факт що це цивільне судно – це територія держави, якій воно належить(під прапором якої воно йде) в момент перебування судна на території своєї держави чи в нейтральних водах, а в момент який ми розглядаємо – судно знаход на території України. Так як Україна приєдналася до конвенції про морське пароплавство (конвенція ООН), де сказано що територія суден знаходиться під юрисдикцією власної держави. Ділор може підлягати кримінальній відповідальності за ЗУ тільки в тому випадку, коли капітан судна звернеться за допомогою до українськиї правоохоронних сил. Після чого буде вирішуватися питання про відповідальність Ділора чи його екстрадицію.

9. Колишній військовополонений Коваленко, громадянин України, одружився на австрійській громадянці Петрі Вільке. Разом з нею по­вернувся до України, де і проживає до цього часу. Вільке вирішила стати громадянкою України. В який орган повинна звернутися П. Вільке для набуття громадянства України? Які умови вона має виконати?

Для набуття громадянства України, австрійській громадянці Петрі Вільке потрібно звернутися з необхідним клопотанням до спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань громадянства із заявою та необхідними документами, який, перевіривши правильність їх оформлення та відсутність підстав неприйняття до громадянства України, надсилає її разом зі своїми висновками до Комісії при Президентові України з питань громадянства.

При цьому, пані Вільке зобов’язана протягом року припинити австрійське громадянство, подавши про це відповідний документ, виданий уповноваженим органом відповідної держави.

Якщо Петрі Вільке перебуває у шлюбі з громадянином Коваленко понад 2 роки та протягом цього часу постійно проживає на території України на законних підставах. Цих умов є достатньо для прийняття Петрі Вільке у громадянство України, адже громадянка Австрії перебуває в шлюбі з особою, яка є громадянином України і має заслуги перед Україною, тому прийняття громадянки Вільке становить державний інтерес.

10. Громадянка України Петренко вийшла заміж за громадянина США Джонсона. У них народилася дитина. Яким законом слід керуватися при визначенні громадянства дитини? Який орган буде вирішувати пи­тання про громадянство дитини?

Керуючись чинним законодавством України, а саме ст. 7 ЗУ «Про громадянство» особа, батьки якої або один з батьків на момент народження були громадянами України є громадянином України. За умови згоди обох батьків громадянство дитина набуває за народженням. Але, якщо батько проти, адже не виключається, що за законодавством США можливе також набуття громадянства США дитиною, батьки або один з батьків якої є громадянами США, дана справа буде вирішуватися судом.

11. Канадський громадянин українського походження М.Ковальчук, житель м. Оттави, звернувся до комісії з питань громадянства при Президенті України з проханням прийняти його до громадянства України. Який порядок вирішення цього питання?

Це питання вирішується згідно із ст. 8 ЗУ «Про Громадянство», в якій закріплено положення про набуття громадянства України за територіальним походженням. Громадянину Канади Ковальчук потрібно подати заяву до комісії з питань громадянства при Президентові України (ст.. 23 ЗУ «Про громадянство») або до дипломатичних представництв і консульських установ України (ст. 25 ЗУ «Про громадянство») з проханням прийняти його до громадянства України, та взяти зобов’язання припинити громадянство іншої країни, в даному випадку громадянство Канади, і відповідно з дотриманням цих умов він має право набути громадянство України.

12. Голова Верховної Ради України прийняв посла сша. Чи правильні дії ?

Дії посла можна вважати правомірними.

Відповідно до ст. 4.3.8 Регламенту Верховної Ради України, Голова ВРУ представляє Верховну Раду у зносинах з іншими органами державної влади України та органами влади інших держав і міжнародними організаціями.

13. Орган законодавчої влади прийняв рішення, яким втрутився в оператив­ну діяльність органів виконавчої влади. Президент України звернувся з листом до Голови парламенту і зажадав перегляду прийнятого рішення. На що парламент відреагував повторенням попереднього рішення. По­силаючись на принцип розподілу влади. Президент України оголосив вищезгадане рішення парламенту таким, що прийняте з порушенням Конституції і тому не чинним. Чи правильно діяв Президент України? Якщо так (ні), то чому?

Згідно Конституції України, ст.. 87. Верховна Рада України за пропозицією не менш як однієї третини народних депутатів України від її конституційного складу може розглянути питання про відповідальність Кабінету Міністрів України та прийняти резолюцію недовіри Кабінетові Міністрів України більшістю від конституційного складу Верховної Ради України. Питання про відповідальність Кабінету Міністрів України не може розглядатися Верховною Радою України більше одного разу протягом однієї чергової сесії, а також протягом року після схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України.

Конституція України, Стаття 106. п.30) стверджує наступне: президент України має право вето щодо прийнятих Верховною Радою України законів із наступним поверненням їх на повторний розгляд Верховної Ради України;

Пункт 12 ст 92 вказує, що "виключно законами України визначається організація і діяльність органів виконавчої влади"-тому це був закон, а не рішення ВРУ, так як право вето Президент має лише у відношенні до законів.

Також можна зазначити п.1 ст.150.- До повноважень Конституційного Суду України належить: 1) вирішення питань про відповідність Конституції України (конституційність): законів та інших правових актів Верховної Ради України; актів Президента України; актів Кабінету Міністрів України;правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

В Законі про конституційний суд вказано, що Президент є суб»єктом конституційного звернення, а оскільки його право вето було подолане в другому голосуванні, то лише через звернення до Конституційного суду він може постановити його неконституційність.

14. Президент України звернувся до українського народу у зв'язку з Днем незалежності. Чи правильно діяв Президент України? Якщо так (ні), то чому?

Відповідно до п.2 ч. 1 ст. 106 Президент України звертається з посланнями до народу, тому звернення до українського народу з нагоди річниці дня незалежності є цілком правомірними.

15. Гр. Тимчук В.В. звернувся до Конституційного Суду України зі скаргою на вирок Харківського обласного суду відносно свого сина Тимчука О. В. про неправильне його засудження. Яка компетенція Конституційного Суду України? Як вирішити це питання?

Ст. 150 визначає повноваження КСУ, вказуючи, що Конституційний Суд вирішує питання про відповідність Конституції України законів та інших правових актів ВРУ, КМУ та ПУ, правових актів ВР АРК, а також надає офіційне тлумачення Конституції України та законів України. На підставі цього можемо стверджувати, що розгляд скарги на вирок Харківського обласного суду не є підзвітним КСУ, тому він розглядати дане питання не буде. Ці питання належать до юрисдикції апеляційних і Верховного Суду України.

Соседние файлы в папке кпу