Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
951.3 Кб
Скачать

1 КПУ - провідна галузь права України.

Провідна роль КП в сист. нац. права Укр. зумовлюється об’єктивними факторами, які визн-ся:

  • Предметом пр. рег-ня КП-сусп. відносин(В), які вин-ть і діють в процесі здійс-ня влади народом У.:1) В, що скл. основопол. засади народовладдя, сувер-ту народу; 2) В, що опосередк. устрій держ. як орг-ї влади народу і для народу; 3) В, що визнач. характер зв’язків між держ. і конкретною особою. Заркіплення сус. В, що скл. основи повновладдя народуУ.-виняткова прерогатива КП.

  • Роль КП: забезпечує збалансованість публ. і прив. засад у праві, закладає основи цив. права; нормуючи відносини між суб’єктами влади і підпорядкованими цій владі , КП утв-є себе якгол. джерело публ. права, а КП є осн. його галуззю.В той же час, визначаючи пр. статус особи, КП закладає підвалини прив. права, яке регул. відносини між індивідами. КП як право публічне виконує ф-ю соц. служіння(осягає добро людини через здійсн. добра сусп-ва: визначає осн. повновладдя укр. народу). Більшості норм КП властива імперативність; вони скл. кістяк правопорядку. Відступ від них шляхом укладання прив. прав. договорів, контрактів, угод, тобто дозволених пр. форм встановлення прав і обов. між суб’єктами пр-н, суворо забороняється. В цьому різниця між КП і ЦП. Існує зв’язок між КП та ін. галузями публ. права: адмін. (що регламентує управлінську діяльн. держави, переводить статичні положення КП в динаміку сусп. відносин), фінансовим (що регул. мобілізацію, розподіл і використання держ. грош. фондів.Основи ж рег-ня закріплені у КУ, ін. законах); кримінальним (норми містять заборони на певну поведінку під загрозою застос. репресивного покаркання КПвизнач. принципи і зміст крим. політики, її мету і соц. спрямованість). КП, закріплюючи систему, принципи орг-ї та діяльності суд. влади, встан-є вихідні засади для крим.-проц., цив.-проц. права та конст. Судочинства (конст. процесу).

  • Метод КП:1) імперативний, характеризується підпорядкуванням, беззаперечністю. обов’язковітсю субординацією, 2) має макс. високий юр. рівень, 3) установч. характер,4) універс. характер,поєднання безпосереднього рег-ня сусп. відносин нормами КП з основоположною дією всієї К., її інститутів та окремих норм, 7) поєднання стабільності ідинамізму.

2 Поняття і предмет кпу.

Основним предметом пр. рег.ння КПУ є сус-ні відносини, які вин-ть і діють в процесі здійснення влади народом Укр. Предмет КП опосередковує собою 4 групи (блоки) сус-х відносин: 1. В, які скл-ть основоположні засади народовладдя, суверенітету народу(СН). СН – це природне право народу бути верховним і повновладним на своїй тер-ї. Сувер-т буває потенційним(ПС) і реальним(РС). ПС володіє практично будь-який етнос, незалежно від того, має він свою державність чи ні, оформився він у таку істор. спільність, як народ, визнаний він іншими д-ми і націями чи ні. РС – це втілення в життя сувер-х прав народу, його волі йти таким шляхом, який він вважає найкращим. Суверенна воля народу Укр., вільно сформована і втілена у відп-х док-х (передусім у КУ), і є єдиним джерелом д-ї влади. 2. В, які опосередковують будівництво (будову), устрій д-ви як орг-ції влади народу і для народу. Влада – необ-й спосіб орг-ції сус-ва, процесів, що відб-ся в ньому, в тому числі за рахунок авторитарних методів, які перед-ть можл-ть нав’язування волі суб’єкта влади, заст-ння в разі потреби примусу. 3. В, які опосередковують основоположні засади функ-ння д-ви. Гол-ми - гуманізм, демократизм, розподіл влад, виразом якого є механізм противаг, вз.контролю гілок влади, їх врівноваженості. Такі засади забез-ть стабільність і належну цілеспрямованість функ-ння д-ви, її соц. хар-р. 4. В, що визн-ть хар-р зв’язків між д-ю і конкретною особою. Це: а) В. гром-тва - постійний пр. зв’язок між особою і д-ю, що надає їм відповідні права й покладає певні обов’язки; б) В фундаментальних прав гр.-н Укр.: ек-х, пол-х, соц-х, культ-х, екологічних; в) В. гарантій реал-ї прав і свобод; г) В, що випл-ть із факту відп-ті д-ви перед особою і навпаки.

3 Роль кпу в системі нац. Права України.

КПУ є 1-м з найважливіших засобів забез-ння повновладдя народу Укр. в пол-й, ек-й і соц.-культ-й сферах його життєдіяльності. Жодна інша галузь права не закріплює сус. відносини, що скл-ть основи повновладдя народу Укр. /////// Провідна роль КП в сис.нац.права Укр. зумов-ся об’єктивними факторами, які визн-ся насамперед хар-м предмета його пр. рег-ня. Предмет пр. рег-ня КП-сусп. Відносини(В), які вин-ть і діють в процесі здійснення влади народом У.:1)В, що складають основопол. засади народовладдя, сув-ту народу; 2)В, що опосередк. устрій держ. як орг-ї влади народу і для народу; 3) В, що визнач. хар-р зв’язків між держ. і конкретною особою. Заркіплення сус. В, що скл. основи повновладдя народу У.- виняткова прерогатива КП.

КП відіграє роль засобу забезп. повновладдя укр. народу в усіх сферах сусп. життя. Вищезгадані відносини є основоположними сусп. відносинами; це насамперед політ. В, що визн-ть структурні і функціон. характеристики ін. відносин. Ця обставина визначає найістотніші ф-ї КП: установчі, інткгруючі, системотворчі. К. вносить системність у право, закріплює вихідні засади формування і дії нац. права, наповнює його своїм змістом, пронизує ідеями та принципами. Норми К. “переливаються” в норми ін. галузей прва, є їхнім джерелом.

Роль КП: забезпечує збалансованість публ. і прив. засад у праві, закладає основи цив. права; нормуючи відносини між суб’єктами влади і підпорядкованими цій владі , КП утв-є себе як гол. джерело публ. права, а КП є осн. його галуззю.В той же час, визначаючи пр. статус особи, К.закладає підвалини прив. права, яке регул. відносини між індивідами.КП.як право публічне виконує ф-ю соц. служіння(осягає добро людини через здійсн. добра сусп-ва: визначає осн. повновладдя укр. народу). Більшості норм КП властива імперативність; вони скл. кістяк правопорядку.Відступ від них шляхом укладання прив. прав. договорів, контрактів, угод, тобто дозволених пр. форм встановлення прав і обов. між суб’єктами пр-н, суворо забороняється. В цьому різниця між КП і ЦП. Існує зв’язок між КП та ін. галузями публ. права: адмін. (що регламентує упр-ку діял-ть д-ви, переводить статичні положення КП в динаміку сусп. відносин), фін-м (що регул. мобілізацію, розподіл і використання держ. грош. фондів.Основи ж рег-ня закріплені у КУ, ін. законах); крим-м (норми містять заборони на певну поведінку під загрозою застос. репресивного покаркання. КП визнач. принципи і зміст крим. політики, її мету і соц. спрямованість). КП, закріплюючи сис., принципи орг-ї та діял-ті суд. влади, встан-є вихідні засади для крим.-проц., цив.-проц. права та конст. судочинства (конст. процесу).

Соседние файлы в папке кпу