Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
951.3 Кб
Скачать

38 Поняття і зміст компетенції д-ви Укр.

Компетенція Укр. Д-ви – це сукупність встан-х в офіц. – юр.чи неюр. – формі прав та обов”язків, тобто повноважень, які визначають можл-ті приймати до викон-ня рішення, орг-ти та контролювати їх виконання, вживати у необ-них випадках заходи відпов-ті тощо.

Осн. поноваження д-ви закріплюються як прямо, так і опосередковано, маючи, до того ж, далеко не однакову назву: зміст і спрямованість діял-ті д-ви, обов'язок д-ви (ст. 3), здійс-ня д-ї влади (ст. 6), д-не забез-ня, піклування (ст. 11, 12, 13); найважливіші функції д-ви (ст. 17) тощо.

Діял-ть д-ви – складова соц.діял-ті, яка здійс-ся органами д-ї влади та їх представниками з метою виконання вн.і зовн.функцій д-ви. В укр. Вона втілюється у роботі През.Укр., ВРУ, КМУ, Конст.Суду Укр., Верх. Суду Укр., органів прокуратури та ін.д-х інституцій.

Зміст і хар-р діял-ті д-ви визн-ться призначенням і повноваженнями відпов-х д-х органів. Прав. основою цієї діял-ті є КУ, закони та норм. акти. Діял-ті д-ви здійс-ся у вироблених практикою і закріплених у закон-ві формах.

Критеріями класифікації функцій д-ви є основні елементи її діяльності. Такими елементами, зокрема, є суб'єкти, об'єкти, способи, засоби діял-ті, мета, завдання діял-ті тощо.

Основними суб'єктами діял-ті д-ви є д-ва в цілому, органи д-ї влади та інші суб'єкти д-ви, складові її механізму. Відповідно розрізняють заг.д-ні функції, функції суб'єктів федерації, органів д-ї влади та інші.

Осн. об'єктами діял-ті д-ви є сфери її діял-ті, зокрема політична, ек-на, соц-на, культурна, екологічна та зовнішня сфери. Відповідно до них розрізняють такі функції д-ви, як: 1.) політична, 2.) економічна, 3.) соціальна , 4.) культурна (духовна), 5.) екологічна, 6.) зовнішня (зовнішні) функції. Стосовно здійс-ня пол.влади виділяють 3 гол. функції: законодачу, виконавчу, судову.

Треба зазн-ти, що обсяг компетенції д-х органів і їх посадових осіб залежить від місця, яке посідає той чи ін. орган або посадова особа в ієрархічній структурі відп-х органів: чим вищий рівень органу та його посад. особи, тим більший обсяг їх компетенції. Своїм змістом і спрямованістю компетенція д-х органів та посад. осіб розрізняється залежно від гілки д-ї влади, до якої належить відпов-й орган чи посад.особа..

Осн. формою реал-ї д-ми органами своєї компетенції є видання ними прав. (нормативних та інвивід-х) актів, а посад. особами – здійснення орг.-розпорядчих дій щодо підлеглих їм суб”єктів.

39 Державні символи Укр

ДС — закріплені в зак-ві країни офіц. знаки (зображення, предмети) чи звукові вираження, які в короткій формі передають одну або кілька ідей політ, чи істор. характеру та символізують суверенітет д-ви. Осн. ознаками ДС є: а) здатність знака чи звукового вираження лаконічно відображати істор. або політ. ідеї; 6) офіційність закріплення даних знаків у зак-ві країни (наявність нормат.-пр. актів чи окр. положень про визнання цих знаків символами держ. суверенітету, що декларують обов'язковість викор-ня їх на тер. д-ви). З-поміж гол. функцій ДС виділяють представницьку, політичну, ідеологічну (в т. ч. виховну) та соціальну, за допомогою яких розкриваються глибинна сутність і призначення ДС, а також осн. шляхи їх впливу на сусп. та індивід, свідомість.

КУ ст.20: “ ДС Укр. є Д-й Прапор Укр., Д-й Герб Укр. і Д-й Гімн Укр.

Д-й Прапор Укр. - стяг із двох рівновеликих гориз-х смуг синього і жовтого кольорів.

Вел. Д-й Герб Укр. Встан-ся з урахуванням малого Д-го Герба Укр. та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як 2/3 від конст. складу ВРУ.

Гол. елементом вел. Д-го Герба Укр. є Знак Княжої Д-ви Володимира Великого (малий Д-й Герб Укр.).

Д-й Гімн Укр. – нац. гімн на музику М.Вербицького із словами, затвердженими законом, що приймається не менш як 2/3 від конст. складу ВРУ.

Опис д-х символів Укр. та порядок їх викор-ня встан-ся законом, що приймається не менш як 2/3 від конст. складу ВРУ.

Столицею Укр. є місто Київ.”

Соседние файлы в папке кпу