Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
951.3 Кб
Скачать

Пон. І значення основі принципи тер. Устрою д-ви.

Відп. до ст. 2 КУ за формою д-го устрою Укр. є унітарною д-ю. Унітарна д-ва - це д-ва, тер-я якої под-ся на адмін.о-тер. одиниці, що за заг. правилом не мають будь-якої політ. автономії, хоча окремі з них і можуть мати статус адмін.-тер. автономії. В унітарній д-ві діють, як правило, єдина сис. закон-ства та одна К-я, єдина сис. органів д-ї вик. влади, єдина судова сис.

Якщо якась частина д-ви одержує статус адмін.-тер. автономії, то вона може мати свої власні представницькі нормотворчі органи та органи викон. влади. Самоврядна автономна адмін.-тер. одиниця в складі унітарної д-ви має певну самостійність у межах, встан-х к-ю та законами даної д-ви. Такий статус в Укр. має АРКрим.

За ст. 132. тер-й устрій Укр. грунтується на засадах єдності та цілісності д-ї тер-ї, поєднання централізації і децентралізації у здійс-ні д-ї влади, збалансованості соц.-ек. розвитку регіонів, з урахуванням їх істор., ек., екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій.

Єдність і цілісність д-ї тер-ї озн., що складові її частини, якими в Укр. є адмін.-тер. одиниці, перебувають у нерозривному вз.зв'язку, визн-ся вн. єдністю.

Поєднання централізації і децентралізації в здійсненні д-ї влади проявляється в тому, що за центр. органами д-ви зберігається право охорони та забез-ня заг.д-х інтересів, а решта функцій передається на місця, насамперед органам місц. самовр-ня.

Збалансованість соц.-ек. розвитку регіонів з урахуванням їх особливостей, традицій озн. диференційований підхід до вирішення питань оптимального екон. і культ. розвитку, демографічної політики та забез-ня тер-ї єдності складових частин Укр., цілісності єдиної д-ї тер-ї.

Необхідно констатувати, що існуючий тер-й устрій Укр., точніше її тер-й поділ, значною мірою застарів і потребує оновлення.

У 1997 р. ВРУ було прийнято ЗУ "Про адмін.-тер. устрій Укр." відп. до нової КУ 96 р. Він визначав поняття адмін.-тер. устрою Укр., пр. статус і види адмін.-тер. одиниць, повн-ня органів д-ї влади і органів місц. самовр-ня щодо вирішення питань адмін.-тер. устрою.

Згідно з цим ЗУ, адмін.-тер. устрій Укр. — це обумовлена геогр., істор., ек., етнічними, соц., культ. та ін. чинниками вн. тер. орг-я д-ви з поділом її на складові частини — адмін.-тер. одиниці, відп. до яких будуються сис. д-х органів і сис. місц. самовр-ня.

У ЗУ визначено основи д-ї політики у сфері ад.-тер. устрою, які грунтуються на засадах єдності та цілісності тер-ї, поєднання центр. і децентр. у здійсненні д-ї влади, збалан-ті соц.-ек. розвитку "регіонів з урахуванням їх істор., екон., екол., геогр. і демогр.х особл-й, етнічних і культ. традицій.

101

Види адмін.-тер. Одиниць(ато) в Укр.

АТО — це частина тер-ї Укр., що є просторовою основою для орг-ї та діял-ті місц. органів виконавчої влади та органів місц. самовр-ня.

За соц.-тер. ознаками адмін.-тер. одиниці под. на 2 види: нас. пункти (села, селища, міста) та регіони — райони і обл.

АРКрим є автономною ад.-тер. одиницею у складі Укр.

Закон окремо визначає статус нас. пунктів та ад.-тер. одиниць регіонального рівня.

Щодо першого виду ад.-тер. одиниць — нас. пунктів. У ЗУ визначено поняття цих одиниць, а також категорії відп. нас-х пунктів. Зокрема, під нас-м пунктом розуміється частина заселеної тер-ї Укр., яка склалася внаслідок госп. та ін. соц. діял-ті, має сталий склад нас-ня, власну назву та зареєстрована у порядку, перед-му цим ЗУ.

Невеликі поселення, що мають тимчасове значення і несталий склад нас-ня, хутори та поодинокі двори, а також поселення, що є об'єктами служб. призначення у сис. певної галузі госп-в (будівлі залізн. служб, шляхових майстрів, тощо), не є сам. Нас. пунктами і вкл. до тих ад.-тер. одиниць, на території яких вони розташовані.

Нас. пункти поділяються на сільські та міські. До категорії сільських нас. пунктів належать села, до міських — селища і міста.

Села — це населені пункти зі сталим складом нас-ня, переважна част. якого зайнята в сільськогосп-му вир-тві.

Селища — це міські населені пункти, розташовані при пром. Підп-х, будовах, залізн. вузлах, гідротехнічних спорудах, підпр-х по вир-ву і переробці сіл.госп-ї продукції, та ін. населені пункти, що мають комунальну і соц. інфраструктуру, переважна частина нас-ня яких зайнята у пром. вир-ві чи соц.-культ. сфері.

У ЗУ визначено також ад.-тер. статус міст район. Знач-ня, міст республ., обл. Знач-ня та міст, що мають спец. статус. До категорії міст районного знач-ня нал. міста, на тер-ї яких розміщені промислові підп-ва, комун. госп-тво, житловий фонд, мережа соц.-культ. закладів і підп-в з кількістю нас-ня понад 10 тис. жителів, переважна част. якого зайнята у пром-сті чи соц.-культ. сфері.

До категорії міст республ-го (АРКрим), обл. значення згідно із ЗУ відносять міста з кількістю нас-ня понад 50 тис. жителів, які є ек. і культ. центрами, мають розвинуту пром-сть, комунальне госп-тво, значний житловий фонд.

До категорії міст республ-го (АРКрим), обл. значення належать також нас. пункти з кількістю нас-ня менш як 50 тис. жителів, якщо вони мають важливе промислове, соц.-кул., істор., оборонне значення, перспективу ек. розвитку, або нас. пункти, які включено до курортних зон і на їх тер-ї розташовані санаторії, стаціонарні лікувальні та оздоровчі заклади, турист. бази, інші заклади відпочинку.

Містами, що мають спец. статус, відп. до КУ, є Київ і Сев-ль. Особливості їх статусу визначено в ЗУ "Про столицю Укр. — місто-герой Київ" 99 р., а також в проекті ЗУ "Про місто-герой Сев-ль".

У ЗУ визн-ся тер-я і межі нас. пунктів. Тер-я нас. пунктів скл. з місць проживання (тер-я, що забудована, вкл. присадибні ділянки), частин прир. ландшафту, у тому числі зон відпочинку (тер-я парків, скверів, лісів, озер, річок тощо), пром. зони (тер-я, забудована вир. об'єктами, зони очисних споруд, сміттєзвалищ тощо), об'єктів інфрастр-ри (шляхів, ін.комунікацій тощо).

Межами нас. пунктів є межа 'їхніх земель, що відокремлює тер-ю нас. пунктів від земель ін. призн-ня. Межі нас. пунктів визн-ся на підставі проекту план-ня та забудови нас-х пунктів, землевпорядкування або техн.-ек. обгрунтування їх розвитку.

У свою чергу тер-я міста, селища, села може под-ся на окремі мікрорайони та інші мікроструктури (вулиці, дільниці та ін.), що є відп. до КУ та З-вУ тер-ю основою для ств-я органів самоорг-ї нас-ня.

До 2-го виду АТО нал. регіони — АРКрим, обл., райони.

Згідно із ЗУ, АРКрим є автономною адмін.-тер. одиницею у складі Укр., її тер-ю є тер-я Крим. півострова. До складу АРКрим входять райони та міста рес-го (АРКрим) значення. Тер-я АРКрим може бути змінена ВРУ за погодженням з ВР АРКрим.

До категорії областей належать адмін.-тер. одиниці, що склалися в межах тер-ії Укр. і хар-ся певними істор., ек., екол., геогр. та дем. особл-ми.

Область складається з районів та міст обл. значення.

До складу районів входить частина тер-ї області переважно з агропромисловим хар-м економіки, транспортною, інформаційною та ін. соц. інфраструктурою, спрямованою на забез-ня зв'язків між нас. пунктами, розташованими на його тер-ї.

У свою чергу райони скл. із сіл, селищ, міст район. Знач-ня. Крім нас. пунктів і регіонів, ЗУ визначає статус ін. тер-х утворень. До них належать сільські та селищні округи. Сільський, селищний округ це ад.-тер. утворення, яке склалося з кількох сусідніх сіл, селищ і діє під юрисдикцією єдиної тер.ї громади та відповідних органів місц. самовр-ня.

Закон визначає порядок найменування і перейменування нас. пунктів та їх складових частин, інших ад.-тер. одиниць. Зокрема, найменування і перейменування нас. пунктів та ін. ад.-тер. одиниць проводиться з урахуванням їх істор., культ., геогр., нац., побутових та ін. місц. умов і особливостей.

Рішення ВРУ про найменування і перейменування сіл, селищ, міст, районів у містах приймається лише з урахуванням думки громадян, які проживають на території відповідної АТО.

Д-м актом, що містить відомості про нас. пункти, інші АТО Укр. та їх заг. хар-ку, є Д-й реєстр АТО. До нього вкл.: назва .ща; кількість нас-ня і його основні нац-сті (у відсотках до зага. кількості нас.); відстань до обл.о, районного центрів та найближчої залізничної станції; поштове відділення; річка, озеро, які є на тер-ї нас. пункту та ін. ад.-тер. одиниці; пам'ятки історії, культури і природи. Усі населені пункти та інші АТО підлягають обов'язковому вкл. до Державного реєстру АТО-ць. Державний реєстр АТО веде КМУ в порядку, що визн-ся ВРУ.

Незважаючи на прийнятий ЗУ "Про ад.-тер. устрій Укр.", процес реформування тер. устрою країни триває. Зокрема, в Указі През."Про Комісію з питань ад.-тер. устрою" 2000 р. зазн., що з метою забез-ня всебічного вивчення пропозицій щодо вдосконалення тер. орг-ї д-ї влади та місцевого самоврядування в Укр. відп. до КУ утв-ся Комісія з питань ад.-тер. устрою як консультативно-дорадчий орган при През.

102

Соседние файлы в папке кпу