Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
951.3 Кб
Скачать

Статус Центральної виборчої комісії (цвк).

Пр. статус ЦВК визначається також ЗУ «Про ЦВК». Комісія є постійно діючим д-м органом та юр. особою. ЦВК забез-є орг-ю підготовки іпроведення виборів Пр. Укр., нар. деп-в Укр., а також всеукр. референдумів. Крім того, ЦВК здійс-є консульт.-методичне забез-ня виборів до місц., сіл., селищ., міських голів і проведення місц. рефер-в.

Осн. принципи діял-ті: 1.) законність, 2.) незалежність. 3.) об”єктивність, 4.) компетентність, 5.) професійність, 6.) колегіальний розгляд і вирішення пит, 7.) обгрунтованість прийнятих рішень, 8.) відкритість і гласність.

До ЦВК входять 15 членів комісії, які призн-ся на посади та припиняють свої повноваження ВРУ за поданням През. Укр. Члени ЦВК зі свого складу обирають голову, заступника голови та секретаря комісії.

Голова, заступник голови, секретар комісії, а також не 1/3 ін. членів повинні мати вищу юр. освіту. Після сформ-ня ЦВК її персон-й склад протягом 1р. не можна змінювати більш як на 1/3. На період виб. кампанії до ЦВК для участі в її засіданнях пол. партії, виб. блоки партій, списки яких зареєст-ні для участі у виборах, можуть напр-ти своїх предств з правом дорадчого голосу.

ЦВК працює на постійній основі. Члени комісії звільняються від виконання вироб.або служб.обов”язків за попереднім місцем роботи. Строк їх повноважень – 6 р.

Членом ЦВК може бути гр-н Укр., який: 1.) досяг 25 р., 2.) має право голосу, 3.) живе ост. 5 р., 4.) володіє укр. м.

ЦВК – колегіальний орган, який приймає рішення після розгляду на своїх засіданнях пит., що належать до його відання. Осн.орг-ю формою діял-ті ЦВК є засідання. Воно проводиться згідно з регламентом Комісії і є правомочним за наяв-ті не менше 2/3 її складу.Рішення ЦВК приймються у формі постанов відкритим голосуванням біл-тю голосів. Їх підписує голова ЦВК або головуючий на засіданнні ЦВК. Її рішення можуть бути змінені нею самою або за рішенням суду.

49

Гарантії здійснення виборчого права.

За ст. 71 КУ виборцям гарантується вільне волевивлення як конст. закріпленими принципами виборів, так і перед-ми законом юр. відповідальністю за порушення закон-ства про вибори та можливістю визнання виборів недійсними, якщо в ході їх мали місце порушення законодавства. Що істотно вплинули на результати голос-ня.

Зокрема, підлягають крим. відповідальності особи, які перешкоджають шляхом насильства, обману, погроз або іншим чином вільному здійс-ню гр-ном Укр. права обирати і бути обраним, вести передвиборну агітацію, публічно закликають до бойкотування виборів або агітують за це, а також члени виборчих комісій, посад. особи д-х і гром-х органів, які вчинили підлог виборчих документів, завідомо неправильний підрахунок голосів, порушили таємницюголосування або допустили інше порушення виборчого закону.

Також крим. відповідальності підлягають такі злочини, як неправомірне викор-ня виб. бюлетенів, підлог виб. документів або неправ. підрахунок голосів чи неправ. оголошення результатів виборів, що виражається у видачі членом виборчої комісії виб. бюлетеня особі, яка не внесена до списку виборців, або видачі виборцю виб.бюлетенів (виб.бюлетеня) інших виборців та ін. караються позбавленням волі .

50

Соседние файлы в папке кпу