Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
951.3 Кб
Скачать

Комітети вру та їх повноваження.

Існ. ЗУ “Про комітети ВРУ” 1995 р., КУ, постанови ВРУ: всі вони рег-ть діял-ть комітетів ВРУ.Осн. галузевими органами ВРУ є її комітети. За КУ, ВРУ затвердж. перелік комітетів ВРУ, обирає голів цих комітетів. Комітети ВРУ здійс-ть законопроектну роботу, готують і попередньо розглядають питання, віднесені до повноважень ВРУ. Осн. функції комітетів:

1. законопроектна робота, яка вкл. насамперед орг-ю розробки за дорученням ВРУ чи з власної ініціативи проектів законів та ін. н. п. а., що розг-ться ВРУ;

2. участь у складанні, прийнятті, контролі за виконанням Держ. бюджету в частині, що віднесена до компетенції комітетів, з метою забез-ня доцільності, ек-сті та ефективності викор-ня д-х коштів;

3. вив.доцільності і ефективності діял-ті КабМіну.

4. попер. обговорення кандидатур посад. осіб, які відп. до ЗУ та КУ обираються, призначаються чи затвердж-ся ВРУ, заслуховування та підготовка до розгляду ВР висновків щодо цих кандидатур; обговорення кандидатур пос. осіб, призн-ня яких відп. до зак-ства погоджується з комітетами, підгот. відп висновків цих осіб ;

5. попер. розгляд та підгот. висновків і пропозицій щодо ратифікації чи денонсації міжнар. договорів та угод, проектів держ. програм екон. та соц.-культ. розвитку У. звітів про їх виконання та ін. питань. що розгл. ВРУ;

6. здійсн. контролю за дотриманням і реал-ю КУ та ЗУ, ін. н. п. а. ВРУ, за відповідністю підзак. актів ВРУ законам У., а також вив-ня ефективності їх застосування.

7. Право законодавчої ініціативи.

Права комітетів:

1.) публікація в пресі законопроектів;

2.) укладення дог-в з наук.установами, навч. закладами і спеціалістами для дачі висновків і експертиз законопроектів в межах коштів, які нал.комітетам;

3.) внесеня пропозиції до ВРУ про призначенння реф-му;

4.) здійснення контролю за виконанням КУ;

5.) в рамках контролю ефективності викор-ня д-го бюджету право заслуховувати Першого віце-прем”єр-міністра, керівників відомств і комітетів і т.д.;

6.) вносити пропозиції до зміни порядку денного ВРУ;

7.)звертатися до Конст. Суду Укр.;

8.) здійс-ти зв”язки з парламентарями іноз. д-в (офіц. Утв-ня делегацій для представництва прав Укр.та інше).

Обов”язки самих комітетів:

  1. готування законопроектів до розгляду;

  2. періодично звітувати про свою роботу перед ВРУ про виконавчу роботу;

  3. виконувати доручення;

  4. вив.і враховувати громадську думки в сус.

Невиконання обов”язків призводить до:

  1. зміни керівництва;

  2. або розпуску, або реогр-ї комітету.

Осн. вид роботи комітетів – засідання. Вони проводяться гласно і відктито, за ріш. біл-ті можуть бути і закриті. Засдання є правомочними при присутності біл-ті комітету. По всім засіданням ведуться записи.

До ВРУ комітети подають:1.) висновки, 2.) рекомендації.

80

Організація роботи вру.

За КУ, ВРУпрацює сесійно. Сесія складається з пленарних засідань, засідань комітетів, тимчасових слідчих і спеціальних комісій Верховної Ради. Проте, якщо проаналізувати зміст роботи сесії, то вона включає три складові: пленарні засідання, зас-ня комітетів і комісій ВРУ та робота деп-в у виб. окрузі та за його межами.

ВРУ є повноважною за умови обрання не менш як 2/3 від її конст. складу. ///// ВРУ збирається на 1 сесію не пізніше ніж на 30-й день після офіц. оголошення результатів виборів. Порядок роботи ВРУ встан-ся КУ та ЗУ "Про Регламент ВРУ". Згідно з КУ сесії под.:

  1. Чергові сесії починаються першого вівторка лютого і першого вівторка вересня кожного року. Перша сесія скликається двічі на рік, а закінчується не пізніше як за 45 днів до початку наступної сесії, а друга сесія починається першого вівторка вересня і закінчується не пізніше як за 10 днів до початку першої сесії наст. календарного року.

  2. Позачер. с., із зазн-ням порядку денного, скликаються Головою ВРУ на вимогу не менш як 1/3 нар. деп-в Укр. від конст. складу або на вимогу През. Укр. не пізніше як у 10-й строк після надходження вимоги про її скликання.

  • У разі введення воєнного чи надзвичайного стану в Укр. ВРУ збирається у 2-й строк без скликання.

  • У разі закінчення строку повноважень ВРУ під час дії воєнного чи надзвичайного стану її повноваження продовжуються до дня першого засідання першої сесії ВРУ , обраної після скасування воєнного чи надзвичайного стану.

  • Детально закони Укр. рег-ть пит. щодо воєнного чи надзвич. стану. Це, зокрема, ЗУ "Про пр. режим воєнного стану"2000 та "Про пр. режим надзвичайного стану"2000р.

  • Засідання ВРУ проводяться відкрито. Закрите засідання проводиться за ріш. біл-сті від її конст. складу.

  • Рішення ВРУ приймаються виключно на її пленарних засіданнях шляхом голосування. При цьому голосування на засіданнях ВРУ здійс-ся нар. деп-м Укр. особисто. Проте, нар. деп-ти не несуть юр. відповідальності за результати голос-ня або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відпов-сті за образу чи наклеп.

  • Відп. до ст. 90 КУ повноваження ВРУ припиняються у день відкриття першого засідання ВРУ нового скликання. Але През. Укр. може достроково припинити повноваження ВРУ , якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

  • Повноваження ВРУ , що обрана на позачергових виборах, проведених після дострокового припинення През. Укр. повноважень ВРУ попереднього скликання, не можуть бути припинені протягом 1 р. з дня її обрання.

  • Повноваження ВРУ не можуть бути також достроково припинені в останні 6 міс. строку повноважень През.а Укр.

Соседние файлы в папке кпу