Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
951.3 Кб
Скачать

Депут. Запит(дз) і депут. Звернення(дзв).

ДЗВ викладена в пис. формі пропозиція НД, звернена до органів д-ї влади та органів місц. самовр-ня, їх посад. осіб, керівників підп-в, установ та орг-й, об'єднань гр-н, здійснити певні дії, дати офіційне роз'яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції.

Орган д-ї влади, орган місц. самовр-ня, їх посад. особи, керівники підп-в, установ та орг-й, об'єднань гр-н, яким адресовано ДЗВ, зобов'язані протягом 10 днів з моменту його одержання розглянути і дати пис. відповідь. У разі неможл-ті розглянути звернення НД у визначений строк його повідомляють про це офіц. листом, в якому викладено причини продовження строку розгляду. Строк розгляду ДЗВ, з урахуванням продовження, не може перевищувати 30 днів з моменту його одержання.

НД , який направив звернення, може бути присутній при його розгляді, про що він повідомляє відповідний орган д-ї влади, орган місц. самовр-ня, їх посад. осіб, керівників підп-в, установ та орг-й, об'єднань гр-н, яким адресовано ДЗВ. Посадова особа, відповідальна за розгляд ДЗВ, зобов'язана завчасно, але не пізніше ніж за день повідомити НД про час і місце розгляду звернення.

Вмотивована відповідь на ДЗВ має бути надіслана НД не пізніше як на другий день після розгляду звернення. Відповідь надається в обов'язковому порядку і безпосередньо тим органом д-ї влади чи органом місц. самовр-ня, до якого було направлено звернення, за підписом його керівника чи посад. особи, керівника підп-ва, установи та орг-ї, об'єднання гр-н.

На підставі КУ НД має право на сесії ВРУ звернутися із запитом до органів ВРУ, до КМУ, до керівників ін. органів д-ї влади тощо. Закон деталізує цю конституційну норму. Згідно зі ЗУ НД має право на сесії ВРУ звернутися із запитом до През., до органів ВРУ, до КМУ і т.д., незалежно від їх підпорядкування і форм власності.

ДЗ це вимога НД, НД-тів чи комітету ВРУ, яка заявляється на сесії ВРУ до През., до органів ВРУ, до КМУ, до керівників ін. органів д-ї влади і т.д., незалежно від їх підпорядкування і форм власності, дати офіційну відповідь з питань, віднесених до їхньої компетенції.

ДЗ вноситься у пис. формі НД, а у випадку, перед-му КУ, також на вимогу групи НД-тів чи комітету ВРУ, і розглядається на засіданні ВРУ.

ВРУ приймає рішення про направлення ДЗ відповідному органові або посад. особі, до яких його звернуто, більшістю від її конст. складу. Рішення про направлення запиту до През. на вимогу НД, групи НД-тів чи комітету ВРУ має бути попередньо підтримане не менш як 1/3 від конст. складу ВРУ.

През., керівники органів д-ї влади та органів місц. самовр-ня, підп-в, установ та орг-й, до яких звернуто запит, зобов'язані повідомити НД, групу НД-тів, комітет ВРУ у пис. формі про результати розгляду його (їх) запиту у 15-денний строк з дня його одержання або в ін. встан-й ВРУ строк.

Якщо запит з об'єктивних причин зазначені особи, до яких звернуто запит, не можуть розглянути у встан-й строк, вони зобов'язані пис. повідомити про це Голову ВРУ та НД, групу НД-тів, комітет ВРУ, які внесли запит, і запропонувати інший строк, який не повинен перевищувати одного місяця після одержання запиту.

НД має право брати безпосередньо участь у розгляді внесеного ним запиту керівником органу д-ї влади чи органу місц. самовр-ня, підп-в, установ та орг-й. На вимогу НД керівник органу д-ї влади чи органу місц. самовр-ня і т.д., якому адресовано запит, зобов'язаний повідомити НД про день розгляду порушених у запиті питань завчасно, але не пізніше ніж за день до їх розгляду.

Відповідь на ДЗ, внесений НД, надається відповідно Голові ВРУ і НД, який його вніс. Відповідь на ДЗ, внесений групою НД-тів, комітетом ВРУ, надається відповідно Голові ВРУ і НД, підпис якого під запитом стоїть перший, голові комітету ВРУ.

НД, представник групи НД-тів, комітет ВРУ мають право дати оцінку відповіді на свій ДЗ. За відповіддю на ДЗ може бути проведено обговорення, якщо на ньому наполягає не менш як 1/5 від конст. складу ВРУ. За результатами обговорення відповіді на ДЗ ВРУ приймає відповідне рішення.

100

Соседние файлы в папке кпу