Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
951.3 Кб
Скачать

36 Декларація про д-й сувер-т Укр. Та її роль в стан-ні Укр.

ДПДС Укр. прийнята 16.07.90 р.(376 голосів з 405).

ДПДС затвердила сув-т народу У..

  • стала безпос-ю підставою реал-ї ним свого невід’ємного права на самовизн-ня;

  • стала фунд. підставою для прийняття в послідуючих законів;

  • за своєю юр. природою є пр. фундаменетом для КУ 28.06.96р.

  • служила основою визначення позицій держ. (до прийн. КУ) при укладанні міжнар. угод.

ДПДСУ скл. з преамбули (зокрема, тут проголошується держ. сув-т У. як верх-во, сам-ть. повнота і неподільність влади рес-ки в межах її тер-ї та незал. і рівноправність у зовн. відносинах) і 10 розділів, зміст яких засвідчує вирішальну роль.

ДПДС в стан-ні держ. У: 1) Самовизн-ня укр. нації: УРСР як суверенна нац. д-ва розв-ся в існ-х кордонах на осн. Здійс-ня укр. нацією свого невід’ємного права на самовизн-ня. Насильницькі дії проти нац. державності У. з боку політ. партій, гром. орг-ій , ін. угруповань, окремих індивідів переслідуються законом. 2) Народовладдля : Народ (гр-ни У. всіх національностей ) є єдиним джерелом держ. влади в респ. Повновладдя народу реал-ся як безпос-ньо. так і через нар. деп-ів. Від ім. народу У. може виступати виключно ВРУ. 3) Держ.влада: У. є сам-ю у вирішенні будь-яких пит. держ. життя; забез-ся верх-во КУ та ЗУ на всій тер. У; влада здійсн. на засадах її поділу на зак.. вик.. і суд. 4) Гр-ство УРСР: У. має своє гр-ство, сам. Рег-є міграційні процеси; гр-ни мають рівні пр. і св. незал. від раси, кольору шкіри, політ.. реліг.. та ін. переконань, статі, етн. там соц. походження, майн. стану. місця прож. . майн. стану, місця прож. мови та ін. ознак; 5) Терит. Верх-во: УРСР здійсн. Верх-во на своїй тер. У в межах існуючих кордонів є цілісною і недоторканною. і ніким не може бути використана без її згоди. 6) Ек. сам-сть: УРСР сам-но визн. свій екон. статус і закріплює його в законах.ю народ у має викл. парво вл-ті на нац. багатство Укр. УРСР забезп. захист усіх форм вл-ті .7) Ек. безпека: УРСР сам-но встановлює порядок орг-ї охорони природи на тер. У. та пор. Викор-ня прир. ресурсів; дбає про екол. безпеку, генофонд народу, 8) Культ. розвиток: УРСР є самост. у виріш. пит. науки. освіти. культури, забез-є нац.-культ. розв. укр. наролду, гарантує право вільного розвитку нац меншинам.9) Зовн. і внутр. безпека: Нац.-культ. та істор. цінності на терит. У. є виключно вл-тю народу рес-ки. має право на власні збр. сили, внутр. війська та органи держ. безпеки. УРСР урочисто проголосила свій намір стати в майб-му постійно нейтральною держ., яка не бере уч. у військ. блоках і дотримується 3 неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї. 10) Між. відносини: УРСР як суб’єкт міжнар. права бере уч. у зносинах з ін. держ., укл. угод. обміні дипломатичними, консульськими. Торгів. представництвами, бере участьб у діял-ті між. орг-й.

37 Державно-пр. Ознаки Укр. Як держави.

Як і будь-яка д-ва , Укр. – це втілена в сис. спец-х органів політико-тер. орг-я суверенної пол. влади , що покликана здійс-ти на основі юр. норм керів-во соц.-неоднорідним сус. шляхом надання своїм велінням заг.обов’язго хар-ру та можл-тю реал-ї цих велінь примусовою силою; це багатофунк-на цілісність , яка хар-ся найб. концентрованістю влади та найб. здатністю вирішувати сус. проблеми. Д-но.- пр. ознаки Укр. в тому, що вона: 1) охоплює все нас-ня країни в просторових межах, наявність тер-ї і відповідно гр-тва - перераховано адмін.-терит. одиниць, що входять до складу Укр. в т. ч. АРК Тер-я У. в межах існуючих кордонів є цілісною і недоторканною. Сувер-т У. пошир-ся на всю її тер-ю. В У. існ. єдине гр-тво. 2) має публ. владу- спец. аппарат упр-ня та аппарат примусу. Д-на влада виступає від імені сус-ва, але іноді не співпадає з його інтересами. Сис. органів д-ї влади за КУ скл.: орган закон. влади – ВРУ, органи вик. влади –КМУ, міністерства, ін. центральні органи вик. влади, м. д. а.. органи судової влади- КСУ та суди заг. юрисдикції. окремо вид-ть такі д-ні органи, як Глава д-ви- През. України.; ЦВК тощо. 3) має монополію на застосування держ. Примусу щодо фіз. та юр. осіб в межах тер-ї, 4) видає заг.обов’язкові норми містяться у н. п. а. о. д. в., це н-д закони та постанови ВРУ, постанови та розпорядження КМУ, укази та розпорядження ПУ тощо. 5) має суверенітет (влади). ДПДС проголосила суверенітет У. як верх-во, сам-ть, повноту і неподільність держ. влади в межах її тер-ї та незал. і рівноправність у зовнішніх зносинах. 6.) має офіц. Сис. оподаткування та фін. контролю(згідно з КУ+ЗУ “ Про сис. оподаткування в У.”.7) має єдину грошову сис. (фін. сис. і валюту). 8) має формальні реквізити- держ символи.

Соседние файлы в папке кпу