Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кпу / 1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
951.3 Кб
Скачать

Інститут гром-ства (і.Г.) в Укр. Державі.

І.Г. – сукупність пр.норм, що охоплюють специфічну сферу сус.відносин між особою і д-ю. За хар-м і призначенням цей інститут маєконст.хар-р. При вирішенні пит.про місце І.Г. в сис.КП, передусім виходимо із відп-х норм і положень КУ та чинного законодавства Укр.

І. Г. пов”язаний не тільки з реал-ю д-го суверенітету, а й обов”язком д-ви забез-ти права людини в Укр. У розділі І КУ зазн-ся, що в Укр.існує єдине гром-ство + Розділ ІІ КУ, який закріплює права, свободи та обов”язки людини й гр-на.

ЗУ про гром-ство стосується тих осіб, які набули гром-ство Укр. в порядку правонаступництва д-ви. Це положення повністю віповідає Законові про правонаступництво України.

Згідно з ЗУ “Про гром-ство Укр.” визн-ся повноваження у вирішенні питань гром-ства, які здійснюють През-т, Комітет при През-ві Укр.з пит.гром-ства, Спеціально уповноважений центр.орган виконавчої влади з питань гром-ства та підпорядковані йому органи, Міністерство закордонних справ Укр., дипломатичні представництва та консульські установи Укр.

57

Порядок набуття гром-ства(нг) Укр.

Набуттю гром-ства присвячений ІІ Розділ ЗУ “Про гром-ство Укр.” 2001р. Відп. до ЗУ "Про гром-ство Укр." НГ відб-ся:

  • за народженням;

Закон передбачає різні варіанти набуття гром-ва за народженням: від батьків — гр-н Укр.; коли дитина народжена за межами Укр. тощо. Визн-ся, що особа, яка має право на набуття гром-ства Укр. за народженням, вважається грома-м Укр. з моменту народження.

  • за тер-м походженням;

За ЗУ особа, яка сама або хоч би один з її батьків, дід чи баба, повнорідні брат чи сестра народилися або постійно проживали до 16 липня 1990 р. на тер-ї, яка стала тер-ю України, а також на ін. тер-х, що входили до складу Укр. Нар. Рес-ки, Зх.-Укр. Нар. Рес-ки, Укр. д-ви, Укр. Соціалістичної Рес-ки, Закарпатської Укр., УРСР, є особою без гром-ства або іноземцем, що взяв зобов'язання припинити іноземне гром-ство, та подала заяву про набуття гром-ства Укр., а також її діти реєструються гр-ми Укр.

  • внаслідок поновлення у гром-стві;

  • внаслідок усинов-ня;

  • внаслідок встан-ня над дитиною опіки чи піклування;

  • внаслідок встан-ня над особою, визнаною судом недієздатною, опіки;

  • у зв'язку з перебуванням у громадянстві України одного чи обох батьків дитини;

  • внаслідок встан-ня батьківства;

  • за іншими підставами, перед-ми між. договорами Укр.

Умовами прийняття до гром-ства Укр. є:

  1. визнання і додержання КУ та ЗУ;

  2. зобов'язання припинити іноземне громадянство або неперебування в іноземному громадянстві;

  3. наявність законних джерел для існуванння (не пошир-ся на осіб, які отримали гром-ство за визначні заслуги перед Україною і народом; біженців);

  4. безперервне проживання на тер-ї Укр.на законних підставах (не пошир.на осіб. Які перебувають у законному шлюбі з гр-м Укр. протягом 2р.; а також на осіб. Які отримали статус біженця чи притулок і проживають в Укр.не менше 3р.);

  5. отримання дозволу на постійне проживання в Укр.(не пошир.на осіб, які мають відмітку в паспорті зразка 1974р.про пост.проживанння в УРСР і біженців; осіб, які отримують прибулок);

  6. володіння д-ю мовою в обсязі остатньому для спілкування ( не пошир.на осіб з певними фізич.вадами).

До гром-ства Укр. не приймаються особи, які:

  1. вчинили злоин проти людства або здійснили геноцид;

  2. вчинили на тер-ї іноземної д-ви тяжкі злочини, правопорушення, яке трактується закон-ством Укр.як тяжкий злочин;

  3. вчинили на тер-ї Укр. злочин до знятття або погашення судимості.

58

Соседние файлы в папке кпу