Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
збірник задач з психології.docx
Скачиваний:
190
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
560.71 Кб
Скачать

Тема 3. Міжособистісні відносини

І. Дайте відповіді на запитання і виконайте зав­дання.

  1. Як називаються об'єднання, в які входить лю­дина?

  2. Дайте порівняльну характеристику малої групи і колективу.

  3. Які групи називаються реальними? Умовними? Референтними? Наведіть приклади.

  1. Розкрийте зміст думки Н. К- Крупської про роль колективу: «... лише в колективі особистість ди­тини може найбільш повно і всебічно розвинутись».

  2. Охарактеризуйте ділові та міжособистісні від­носини в колективі чи в групі.

  3. Розкажіть про дослідження радянських психо­логів міжособистісних відносин у колективі учнів.

  4. Що слід розуміти під психологічним кліматом колективу? Яка його роль у формуванні особистості?

  5. Які педагогічні висновки випливають із дослі­дження міжособистісних відносин у колективі дітей? Яке значення має знання положення і емоційного бла-

14

іннилуччя кожної дитини для перспективи активного і цілеспрямованого формування дитячого колективу? (.). Охарактеризуйте етапи формування дитячого Колективу.

  1. Порівняйте методики «Вибір товариша» і «Ви-бір в дії». Чим відрізняються результати досліджень на ними методиками?

  2. Розкрийте зміст поняття «спілкування». Які ішди спілкування мають місце в дитячому колективі належно від контингенту учасників?

II. Поясніть наведені нижче поняття.

Мала група, колектив, умовна, референтна групи, міжособистісні відносини в групі; міжособистісне, осо-(шетісно-групове, міжгрупове спілкування.

III. Проаналізуйте подані нижче тексти і дайте від­ повіді на поставлені запитання.

1. Яку соціальну групу характеризує кожний при­клад? За якими ознакамиде встановлюється?

а) Заводська бригада працювала за одним наря­ дом, а заробітну плату ділили за розрядом. Поступово складалися і входили нові традиції: щомісяця з зар­ плати виділявся спільний фонд на культурні потреби. Члени бригади відмовилися від праці прибиральниці і перейшли на самообслуговування робочих місць і приміщення. Вони систематично збирають метало­ брухт і беруть участь у будівництві (за В. С Мерлі- ним).

б) Коли кілька пасажирів, що не знали одне од­ ного досі, зустрілися в купе поїзда, почалося звичай­ не дорожнє життя... Знайшовся один, що взяв на себе функції лідера. Молодий чоловік став ініціатором яко­ їсь розваги. Другий пасажир взяв на себе роль опові­ дача цікавих пригод, третій став об'єктом осуду чет­ вертого, а цього четвертого мовчки осуджували за га­ ласливість (за В. С Мерліним).

в) Восьмий клас відзначався хорошою успішністю. Кожне важливе питання з життя класу жваво обго­ ворювалося однокласниками. Відверто засуджувалися недоліки, помилки учнів.

Якщо потрібно було щось організувати, то активу парто було сказати: «Це завдання виконаєш ти» або «Краще зробити так».

15

І все виконувалось ретельно, безвідмовно.

г) Галина Костянтинівна ображається на дочку за те, що не вона, а її подруги Надійка і Оксанка є для неї авторитетом. Маму дивує, що Оленка товари­шує з багатьма однокласницями, любить і дуже пова­жає Надійку і Оксанку.

Восьмикласниця читає ті книжки, які їй радять її улюблені подружки. Коли мама запрошує доньку по­дивитись якийсь кінофільм, то чує у відповідь: «Не хочу. Надя говорить, що він зовсім нецікавий».

У сьомому класі Оленка мріяла стати лікарем, але тепер заявляє, що хоче працювати вчителем, як її под­руги.

2. З'ясуйте, як відносини, що склалися між нянею і вихователькою, можуть вплинути на становлення особистості дітей даної групи.

Ольга Василівна зовсім не розуміє і не цінить ро­боти виховательки, вона з першого ж дня не злюбила Ніну Іванівну за її повільність та деяку неохайність.

Особиста неприязнь була такою великою, що вони навіть не розмовляли між собою. Починала сутичку няня. Сварки розгорялися дедалі частіше і почали протікати при дітях.

Список рекомендованої літератури

Коломинский Я. Л. Психология взаимоотношений в ма­лых группах.— Минск, 1976.— 350 с.

Общая психология / Под ред. В. В. Богословского.—-М., 1981.—С. 94—98; 109—110; 114—115.

Общая психология / Под ред. А. В. Петровского.— М, 1976.— 476 с.