Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
збірник задач з психології.docx
Скачиваний:
190
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
560.71 Кб
Скачать

III. Практичні завдання.

1. Назвіть типових холериків, сангвініків, флегма­ тиків, меланхоліків серед персонажів художніх творів.

2. Дослідження темпераменту дошкільнят:

а) поспостерігайте за темпераментом обраної вами дитини для написання психологічної характеристики і занотуйте його прояви в свій щоденник.

Фіксуйте, як швидко дитина включається в занят­тя, який у неї темп мови, який характер рухів; сильні чи слабкі її почуття, повільно чи швидко вони вини­кають, як виявляються зовні; які ігри їй більше до вподоби: спокійні чи рухливі і т. д.;

б) опишіть індивідуальний підхід до неї з боку вихователя. Чи не допускає наставник помилок у став­ ленні до цієї дитини? Які поради ви дали б щодо ро­ боти з нею виховательці та батькам дитини?

Список рекомендованої літератури

Общая психолотия / Под ред. В. В. Богословского.— М., 1981.—С. 333—339.

Психологічний словник/За ред. В. I. Войтка.—К., 1982.—С. 190. ;\

Широкова Л. Дети с разным типом высшей нервной дея­тельности//Дошк. восп., 1977.— № 1.—С. 82—87.

Тема І4. ХАРАКТЕР

V"

І. Дайте відповіді на запитання і виконайте зав­дання.

  1. Дайте визначення поняття «характер».

  2. Поясніть таку думку поетеси Л. Татьянічевої:

«Большая воля —

Это стержень

Души, характера, судьбы». ?

  1. Яким має бути характер передової радянської людини?

  2. Які риси характеру ми не візьмемо з собою в майбутнє? Чому? Дайте обгрунтовану відповідь.

  1. Як радянська психологія розв'язує проблему про формування характеру людини?

  2. Поясніть такий вислів С. Михалкова: «Людина починається з дитинства. Саме в дитинстві відбува­ється посів добра. Ллє лише через роки стане ясно, чи виявиться насіння добра схожим чи бур'ян зла зни­щить його. Буде видно, як людина увійшла в життя і стала членом нашого суспільства».

  3. Чому дошкільне дитинство відіграє велику роль у становленні характеру зрілої людини?

  4. Які моральні та вольові риси характеру ви бу­дете виховувати у своїх майбутніх вихованців?

  5. Які риси характеру батьків, педагогів високо ці­нуються дошкільниками?

  1. Чому А. С. Макаренко і В. О. Сухомлинський наполягали на тому, що справжній вихователь пови­нен мати тверду волю і твердий характер?

  2. Як ви будете реагувати на таку заяву батька дошкільниці:

  1. «Моя Віра — нечепура, як і її мати. Неохайність дочка дістала від матері за спадковістю. Доброту Віра успадкувала від мене»?

  2. II. Психологічні завдання.

  3. 1. Про які дорогоцінні ленінські риси характеру говорять рідні й соратники вождя в своїх спога­дах?

  4. а) Марія Іллінічна Ульянова пише: «Коли Володи­ мир Ілліч був дуже хворий і лікарі старалися всіляко обмежити його роботу, а ми старалися переконати йо­ го в необхідності менше працювати, він якось на мої умовляння сказав мені: «У мене нічого іншого немає». «Нічого іншого немає», і це була щира правда. Він був увесь у революції, в революційній роботі і без цієї роботи почував себе, як риба, викинута на берег. І ще пізніше, коли Ілліч не міг уже вставати, лікарі, бачачи його тяжкий стан духу, вирішили зробити йо­ му деяке послаблення і запропонували побачення з товаришами, але з умовою, щоб він не говорив з ними про політику. Проте Ілліч рішуче відмовився. «Які диваки, вони думають, що політичні діячі, зустрівшись після довгої розлуки, можуть говорити про що-небудь інше, крім політики».

  5. б) «Прост, как правда»,— говорив про ВолОДИМИ-

  6. І».і Ілліча О. М. Горький. Наведіть приклади ленінсь­кої скромності.

  7. в) В. Маяковський називав В. І. Леніна «самым человечным человеком». Розкрийте цю чудову рису, панівши ряд прикладів.

  8. Г) «Ленін,— писав А. А. Андреев,— поєднував у ООбі ні з чим незрівнянну мужність вождя, безстраш­ність, залізну волю...»

  9. д) Назвіть одну з типових рис характеру В. І. Ле­ніна, про яку красномовно говорить уже те, що в його Творах є посилання на. 16 000 праць різних авторів різними мовами народів світу.

  10. Розкажіть про цю рису характеру вождя.

  11. є) Назвіть моральні та вольові якості В. І. Ле­ніна.

  12. 2. Розкрийте зв'язок між характером і спрямовані­стю, волею і почуттями людської особистості на пода­них нижче прикладах.

  13. а) На сторінці газети «Известия» її кореспондент С. Кондрашов писав: «Вона лежала на асфальті в Нью-Йорку, спливаючи кров'ю, коли вбивця повернув­ ся, щоб добити її.

  14. 38 чоловік з вікон своїх квартир дивились, як він наносив один удар за другим. Молода жінка кричала^ вмираючи, але ніхто не кинувся їй на допомогу. По­над півгодини 38 чоловік спокійно споглядали цю жах­ливу картину.

  15. На запитання, чому вони так зробили, відповідали:

  • Не знаю.

  • Жінку, яку вбивали, я особисто не знав.

  • Не знаю.

  • Я був дуже стомлений після роботи.

  • Мені не хотілося, щоб чоловік устрявав у цю історію».

  1. б) Удень із станції Острог Львівської залізниці відправлявся поїзд. Він уже набирав швидкість, ко­ ли машиніст Е. Жоденяк несподівано помітив на рей­ ках двох дівчаток. Він негайно відключив двигуни і включив гальма. Пролунали тривожні гудки тепло­ воза, попереджаючи дітей про небезпеку. Тепловозна бригада зробила все, що могла, але поїзд продовжу­ вав їхати вперед за інерцією.

  2. У ці напружені хвилини Григорій Шевцов, скла­дач поїздів, кинувся буквально під колеса поїзда, ри-

  1. 58

  2. 59

  1. зикуючи своїм життям. Несподіваний рятівник за якісь лічені долі секунди встиг підхопити дівчаток і відско­чити на узбіччя колії.

  2. Життя чотирирічної Каті і п'ятирічної Оленки бу­ло врятовано.

  3. в) У берлінському «Трептов-парку» височить один з найкращих монументів на честь радянського солда-та-переможця. Прообраз цієї скульптури був навія­ний авторові Є. Вучетичу подвигом солдата Трифона Лук'яновича.

  4. Трифон Лук'янович до війни жив у Мінську, де пра­цював на радіозаводі. На фронт пішов у червні 1941 року. Загинув у Берліні, рятуючи маленьку німецьку дівчинку від кулі (коли відважний солдат уже доніс її до своїх окопів, в спину йому вдарила автоматна черга).

  5. Відомо, що Трифон Лук'янович переніс раніше ве­лику трагедію: його дружину і двох дітей розстріляли фашистські кати в 1941 р.

  6. III. Завдання для самостійної роботи.

  1. Напишіть реферат на тему: «Дорогоцінні ленін­ські риси характеру».

  2. Вивчіть риси характеру, що найяскравіше вияв­ляються в обраної вами дитини.