Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори. Давня українська література.doc
Скачиваний:
413
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
835.58 Кб
Скачать

11. Літературна спадщина Феодосія Печерського.

Творчість Феодосія Печерського у тогочасній літературі засвідчила виникнення нової школи на ідейному рівні, адже саме він став фундатором літературного осередку Києво-Печерського монастиря. Повчання Феодосія "Запитання Ізяслава, князя, сина Ярославова, внука Володимирова (до) ігумена Теодосія Печерського монастиря" існує у двох списках — Паїсіївському збірнику ХІУ—ХУІ ст. і збірнику Новгородської Софійської бібліотеки, який датується XV ст. "Запитання Ізяслава..." — це відповідь печерського ігумена на запитання свого сюзерена. Друга частина послання присвячена проповіді святого про піст у середу та п'ятницю. Послання "Запитання благовірного князя Ізяслава про латинян" є найпопулярнішим твором преподобного Фео­досія. Твір дійшов у багатьох списках, які мають декілька редакцій. Автор, вбачаючи загрозу католицизму для православ'я, говорить, що слід "цуратися віри латинської. І ні звичаїв їхніх дотримуватися, ні причастя їхнього приймати, і ні слухати, що кажуть вони", а також підкреслює, що "не подобає віру їхню хвалити: бо хто хвалить їхню віру, той, виходить, свою гудить; або хто почне хвалити неперестанно чужу віру, од якої одреклося православне християнство, той стає двовірцем, і близький до єресі". Повчання Феодосія Печерського "Про кари Божії", "На велику Чотиридесятницю", "Повчальне слово до келаря" адресувалися як ченцям монастиря, так і світським людям. Слід зазначити, що така двоадресна спрямованість тво­рів — ченцям і світським — є характеристичною рисою всієї спадщини Феодосія Печерського. Повчання "Про кари Божії" є у літописі під 1068 р. Це є свідченням, що твори Феодосія мали вплив на суспільну думку і поширювалися серед читаючої публіки. Оригінальною частиною тексту можна вважати цільний опис пережитків поганства на Русі того часу....За Божим велінням дістаємо ми кару за гріхи наші". Збірка "Повчання преподобного Теодосія Печерського на велику Чотиридесятницю" містить шість повчань свято­го, виголошених протягом Великого Посту. У своїх писаннях він культивував ідею про те, що мирські володарі, зокрема князі, не зберігають, а тільки захищають "правовір'я", стоячи на сторожі церковних інтересів. Письменник категорично виступав проти католицизму, обстоюючи православну віру, називаючи її єдиною істинною вірою. А покликанням князя, на думку преподобного, є сприяти поширенню і розквіту православ'я. Таким чином зарод­жувалася і розвивалася ідея "богоугодного КНЯЗЯ ". Фак­тично Теодосій Печерський сформував могутню цер­ковну ідеологію. Категорично виступав проти будь-яких пережитків язичництва, вбачаючи у них загрозу для людської душі, яка прагне до спасіння і вічного життя. Категорично виступав проти католицизму, обстоюючи православну віру, називаючи її єдиною істинною вірою.

12. Історизм давньої літератури.

Історизм – майже у всіх творах ДУЛ дійовими особами виступають історичні постаті, які зображуються певним чином шаблонно, узагальнено і ідеалізовано. Література суворо слідує факту, навіть вигадані історії є записами розповідей очевидців. Історизм ДУЛ є середньовічним: всі події пояснюються «божим промислом», але за цим ми бачимо живу українську історію.

Історизм літературної творчості, співвідношення історичної та художньої правди у літературному творі глибоко досліджував І.Франко. Його бачення проблеми подає А.Войтюк у книзі „Літературознавчі концепції Івана Франка”, наголошуючи на таких положеннях Франкової теорії: розуміння історизму літературної творчості як змалювання найтонших порухів людської душі, психології людини на тлі певної історичної епохи; право письменника на фантазію, що дає можливість історичну подію „із сухого хронікарського факту зробити живою драмою”; художній пошук закономірностей та узагальнень; усвідомлення відмінних способів висвітлення історичної теми, якими є реалістичний та узагальнено-романтичний; право письменника на автобіографічний елемент в історичному творі, який слід розуміти як психологічну однотипність, певну спорідненість внутрішнього світу героя і автора.

Давній літературі властиве таке поняття, як „середньовічний історизм”, що полягав у тому, що художнє узагальнення будується у більшості випадків на основі одиничного конкретного історичного факту. Це, наприклад, повісті про битви, про княжі усобиці, про забудову церков, про чуда. Але немає творів на явно видумані сюжети, бо домисел за середньовічною точкою зору прирівнюється до брехні.