Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_gdp.pdf
Скачиваний:
201
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Розділ 12. Самостійна навчально-дослідницька робота студентів

Актуальність теми. Гігієна та профілактична медицина є прикладними напрямками професійної діяльності лікарів. Без оволодіння практичними навичками й уміннями з профілактики захворювань не можлива ефективна охорона здоров’я населення. При цьому необхідні практичні навички не можуть бути придбані одномоментно. Особливу роль в оволодінні ними грає навчально-дослідницька робота студентів (НДРС). Її основним призначенням є оволодіння навичками з практичного використання профілактичної медицини в професійній діяльності як лікаря-гігієніста, та лікаря-клініциста. При цьому істотна риса НДРС складається в дотриманні чіткої послідовності дій, тобто в її алгоритмізації.

Цілі навчання

Загальна мета: уміти розробити заходи щодо первинної, вторинної і третинної профілактики захворювань дитячого та підліткового населення.

Конкретні цілі

Вихідний рівень

Уміти: Уміти:

1. Користуватися документамипершоджерелами обліку захворюваності

2.Аналізувати захворюваність за даними первинних звертань, анкетування, поглиблених медичних оглядів, скринінг-тестів, результатами лабораторних досліджень і іншої статистичної документації

3.Інтерпретувати показники захворюваності різних груп населення.

4.Користуватися критеріями оцінки здоров’я

5.Виявляти фактори ризику для здоров’я

6.Установлювати взаємозв’язокміж факторами зовнішнього середовища і станом здоров’я

7.Розробляти комплекс заходівщодо профілактики захворювань і зміцненню здоров’я

1.Користуватися статистичною класифікацією хвороб, травм і причинсмерті (каф. соціальної медицини)

2.Застосовувати методстатистичного вивчення захворюваності населення (каф. соціальної медицини)

3.Розраховуватизагальні показники захворюваності: інтенсивності, екстенсивності, співвідношення і наочності (каф. соціальної медицини)

4.Інтерпретувати вікові морфологічні і функціональні показники організму (каф. фізіології)

5.Класифікувати фактори середовища в залежності від ступеня сприятливості чи шкідливості впливу на організм (каф. гігієни й єкології)

6.Інтерпретувати рольокремих факторів зовнішнього середовища врозвитку захворювань (каф. гігієни й єкології)

7.Трактувати заходи щодо первинної, вторинної

ітретинної профілактики захворювань (каф. соціальної медицини, каф. гігієни й єкології)

ТЕХНОЛОГІЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

СТУДЕНТІВ ПО ВИКОНАННЮ НДРС

191

На першому занятті студенти визначають тему НДРС, після чого вони одержують відповідні матеріали.

Завдання виконується за наступним алгоритмом. I- й крок. Формулювання задач роботи.

II - й крок. Аналіз санітарно-гігієнічної ситуації.

III - й крок. Виявлення факторів ризику для здоров’я.

IV - й крок. Аналіз захворюваності даної категорії населення.

V - й крок. Установлення ймовірних етіопатогенетичних факторів у виникненні і розвитку захворювань.

VI - й крок. Установлення взаємозв’язку між факторами зовнішнього середовища і станом здоров’я з урахуванням літературних даних.

VII - й крок. Формулювання висновків.

VIII - й крок. Розробка комплексу заходів щодо первинної, вторинної, третинної профілактики захворювань, а також зі зміцнення здоров’я.

IX - й крок. Літературне і графічне оформлення НДРС.

ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ ПРО НДРС

Заключним етапом НДРС є складання звіту. Обов’язковими елементами звіту є: титульний лист, реферат, зміст, передмова, аналітичний огляд літератури, методики й обсяг досліджень, результати власних досліджень, висновок, рекомендації, список використаної літератури.

Зразок титульного листа

Донецький державний медичний університет ім. М. Горького Кафедра гігієни

Керівник роботи:

проф., доц. ___________________

УДРС: «ПРОАНАЛІЗУВАТИ СТАН ЗДОРОВ'Я ДИТЯЧОГО

НАСЕЛЕННЯ, ЯКЕ ЗАЗНАЛО ВПЛИВУ РАДІАЦІЇ ВНАСЛІДОК АВАРІЇ НА ЧАЕС І РОЗРОБИТИ ПРОФІЛАКТИЧНІ ЗАХОДИ»

Виконавець роботи: Іваненко І.І. студент 1 групи 6 курсу медичного факультету № 1

Донецьк – 2004

192

Впередмові дається коротка характеристика сучасного стану гігієнічної проблеми.

Уньому чітко формулюється мета і задачі роботи, її актуальність, новизна і науковопрактична значимість.

Ваналітичному огляді стиснуто і систематизовано викладається інформація про тенденції розвитку, рівень і стан питань із зазначеної проблеми. Інформація, що представляється, служить об’єктивній оцінці рівня роботи й обґрунтуванню обраного напрямку досліджень. Основна увага концентрується на нових ідеях і можливих підходах до рішення поставленої мети.

Розділ «Методики, об’єкт і обсяг досліджень» повинен містити детальні відомості про застосовувані методи, обсяг виконаних досліджень, а також чіткий опис досліджуваного об’єкта чи явища.

Восновній частині звіту (результати власних досліджень) повино послідовно і докладно викладатися зміст виконаної роботи. Опис виконаних досліджень приводиться в систематизованому виді з необхідними узагальненнями і аналізом та супроводжується розрахунками й ілюстраціями. У цьому розділі оцінюється вірогідність і точність отриманих результатів, їхнє трактування і зіставлення з аналогічними роботами.

Висновки повинні містити оцінку результатів роботи з погляду виконання поставлених цілей і задач дослідження. У цьому розділі оцінюється медико-економічна ефективність профілактичних заходів. У висновках у концентрованому виді формулюються встановлені закономірності взаємозв’язку стану здоров’я і зовнішнього середовища, а також якісні і кількісні характеристики об'єктів і явищ.

Рекомендації повинні містити ефективні і конкретні заходи, які спрямовані на рішення поставленої проблеми і що дозволяють одержати позитивний медикоекономічний або медико-соціальний ефекти.

Усписку використаної літератури необхідно привести усі використані джерела. Джерела розташовуються за абеткою. Інформація про книги повинна включати прізвище та ініціали автора, заголовок книги, видавництво і рік видання, кількість сторінок. Інформація про статтю в журналі повинна включати прізвище та ініціали автора, назву статті, найменування журналу, рік випуску, номер видання, сторінки. Дані про статтю зі збірника повинні включати прізвище та ініціали автора, заголовок статті, найменування збірника, місце видання, видавництво, рік видання, сторінки.

Удодаток виносяться первинний матеріал і ілюстрації. Додаток оформляється як продовження звіту на наступних його сторінках. Кожному додатку дається заголовок і послідовна буквена нумерація.

НДРС оформляється на аркушах формату А-4, по 30 рядків на сторінці.

Усі сторінки звіту, включаючи список літератури і додатки, послідовно нумеруються арабськими цифрами в правому верхньому куті. На титульному листі номер сторінки не ставиться. Розділи звіту повинні мати змістовні назви. Заголовки не переносяться й у їхньому кінці крапка не ставиться. Рубрикація розділів – арабська.

Цифровий матеріал розміщається в таблицях, що містять підмет (те, про що говориться в таблиці) і присудок (яке характеризує предмет за допомогою різних ознак). Підмет розміщають у рядках, присудок - у стовпцях. При побудові групових таблиць підмет включає угрупування об’єктів, у комбінаційних таблицях - підмет включає сполучення ряду переліків об’єктів за декількома ознаками. Кожна таблиця забезпечується змістовним заголовком, що поміщається разом із «таблицею». Напис «таблиця» поміщають над нею з указівкою її порядкового номера. Таблиці розміщають у звіті так, щоб їх можна було читати без повороту або з поворотом по годинниковій стрілці. При переносі таблиці її голівка повторюється з указівкою на продовження. У громіздких голівках нумеруються стовпчики: на наступній сторінці заголовок не повторюють, а тільки повторюють нумерацію стовпчиків.

193

Ілюстрації, що графічно зображують функціональну залежність двох чи більш перемінних у системі координат, іменуються рисунками і послідовно нумеруються арабськими цифрами. У гігієні дітей та підлітків найчастіше використовуються наступні види діаграм: стовбчикові, секторні (зображують структуру сукупності), лінійні графіки (характеризують зміни показників у часі, залежність між різними параметрами, розподіл різних ознак), площинні (відображають статистичні величини у вигляді кіл чи квадратів), об’ємні (представляють статистичні величини у вигляді об’ємних фігур), радіальні (зображають статистичні величини за допомогою радіусів кола), фігурні (представляють статистичні величини в вигляді різних фігур).

Підписи розміщаються під малюнком в один рядок з номером. У прямокутній системі координат незалежну перемінну відкладають на осі абсцис, позитивні значення відкладають на осях вправо і нагору від початку відліку. У полярній системі координат початок відліку кутів розташовується на горизонтальній чи вертикальній осі, при цьому їхній позитивний напрямок повинен відповідати напрямку обертання проти годинникової стрілки. Числа в шкалах необхідно розміщати горизонтально і поза полями діаграми. Перетинання ліній і написів не допускається. Одиниці виміру вказуються трьома способами, у заголовку після коми, між останнім і передостаннім числами шкали, у вигляді дробу після останнього числа шкали.

Тема 1. Вплив факторів зовнішнього середовища на стан здоров’я учнів

 

Таблиця 59. Характеристика фізичних факторів в навчальних закладах і

 

 

 

захворюваності учнів

 

Хвороби

 

 

 

Не відповідають санітарним нормам і

 

 

 

 

гігієнічним вимогам, %

 

периферичної

 

 

 

освітленість

організація роботи на

нервової системи,

 

Місто

 

 

ПК та параметри ЕМП

вип. /10000

 

 

 

об’єктів

робочих

об’єктів

робочих

усьо-

у т.ч.

 

 

 

 

місць

 

місць

го

міопія

 

Д – цьк

 

31,3

26,0

33,86

19,2

72,4

859,3

 

М – ль

 

49,4

28,2

92,8

24,2

25,7

2163,3

 

М – к

 

41,1

31,

78,5

54,2

72,2

1796,5

 

Г – к

 

60,5

43,8

32,7

21,5

42,0

1324,2

 

К – к

 

39,3

34,7

55,5

1,1

54,1

1053,4

 

С – к

 

64,5

39,9

0 із 2

0 із 5

24,7

953,3

 

Н – д

 

42,6

23,1

43,6

30,7

57,6

949,5

 

В – д

 

50,9

36,4

1 из 1

5 из 5

31,0

939,4

 

П – к

 

70,4

45,8

не пров.

не пров.

47,5

871,7

 

Т – г

 

59,5

37,2

57 из 81

37,3

39,8

866,1

 

Таблица 60. Характеристика розміщення меблів і захворюваності учнів

 

 

 

Розміщення не відповідає

Захворюваність кістково-

 

Місто

гігієнічним вимогам,

м’язової системи,

 

 

 

%

вип. /100000

Д – цьк

 

 

25,0

2145,0

М – ль

 

 

27,6

3441,8

М – к

 

 

23,9

3364,3

Г – к

 

 

34,1

2834,9

К – к

194

 

35,1

2382,0

 

 

 

 

 

С – к

 

 

26,3

2221,4

 

Н – д

 

 

32,6

2189,2

 

Таблица 61. Рівень хвороб аліментарного генезу у учнів м. Д-ка (вип./1000)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Показники

 

 

 

Роки

2002

 

 

 

1999

2000

 

2001

 

2003

Диспансерна

363,6

384,3

 

414,5

436,3

 

411

група

 

 

 

 

11,1

 

 

Вегето-судин.

8,8

8,4

 

12,2

 

13,2

дистонія

 

 

 

 

18,8

 

 

Ч Д Х

5,2

23,4

 

19,9

 

23,4

Ожиріння

5,7

6,26

 

5,0

5,7

 

8,0

I-III ст.

 

 

 

 

26,6

 

 

Захворювання

14,7

30,8

 

36,2

 

24,5

ШКТ

 

 

 

 

3,9

 

 

Хр. холецистит

3,8

5,9

 

3,6

 

4,2

Хр. гастрит

10,5

24,5

 

18,1

13,3

 

16,0

Язв. хвороба

0,28

0,24

 

0,41

0,75

 

0,63

Дискинезія ЖКТ

 

 

 

7,8

8,5

 

4,6

Таблица 62. Характеристика стану харчування учнів

Контингент

Усього

Охоплено харчуванням,

Гаряче харчування

дітей, що

 

 

в т.ч.

 

 

 

харчуються

 

%

буфетн.

гаряч.

за кошти

б/кошт.

 

 

 

продукц.

харч.

 

 

Усього учнів

24585

57,0

8570

10194

3819

226

в т.ч.:1-4 кл.

7379

84,2

2815

3399

2525

874

5-11 кл.

181126

45,7

5755

2546

1214

1332

6 - літки

80

100

 

80

80

 

діти-сироти

178

100

 

 

 

178

діти із мало-

2456

100

 

2456

 

2456

забезпеч.сімей

 

 

 

 

 

 

діти-Чорноб.

181

100

 

181

 

181

учні ГПД

2201

18,2

 

182

 

3

Харчуються по

1350

 

 

1350

 

1350

талонам

 

 

 

 

 

 

195

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]