Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_gdp.pdf
Скачиваний:
201
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать

А. Надмірна рухова активність В. Нераціональне харчування С. Неправильна робоча поза

D. Несприятливі мікрокліматичні умови Е. Нераціональний розклад занять

Задача 11 Поглиблений медичний огляд школярів 4-го класу показав, що з 40 учнів 28 мали

гармонічний фізичний розвиток і не хворіли протягом року, у 5 чоловік був хронічний бронхіт, 2 учня прийшли в школу після перенесеного інфекційного гепатиту, 2 учня мають короткозорість середнього ступеня і 3 чоловіка страждають ревматизмом з пороком серця в стації субкомпенсації.

1.Як варто розподілити дітей за групами для занять фізкультурою?

2.Як розподіляються учні за групами здоров'я?

Задача 12 За результатами лікарсько-педагогічного спостереження за уроком фізкультури в 9-

му класі побудована фізіологічна крива, що характеризується поступовим збільшенням ЧП у вступній частині, приростом ЧП на 80 % під час основної частини; крива має 4-х зубцюватий вид. Зробіть оцінку організації уроку фізкультури.

А. Урок побудований правильно

В. Фізичне навантаження недостатнє С. Тривалі проміжки між вправами D. Фізичне навантаження надмірне Е. Фізичне навантаження достатнє

Задача 13 За результатами лікарсько-педагогічного спостереження за уроком фізкультури в 8-

му класі побудована фізіологічна крива, що характеризується поступовим збільшенням ЧП у вступній частині, приростом ЧП на 100 % під час основної частини та на 30 % у заключній частині. Зробіть оцінку організації уроку.

А. Урок побудований правильно В. Фізичне навантаження недостатнє С. Тривалі проміжки між вправами D. Фізичне навантаження надмірне Е. Фізичне навантаження достатнє

Задача 14 При здійсненні лікарсько-педагогічного спостереження за уроком фізкультури в 8-

му класі встановлено, що моторна щільність дорівнює 80 %. Чи відповідає моторна щільність гігієнічним вимогам?

А. Відповідає

В. Завищена на 5 % С. Завищена на 10 % D. Занижена на 5 % Е. Занижена на 10 %

Задача 15 Лікар школи, допустив учнів до занять з фізкультури в наступний термін після

перенесених ними захворювань: лакунарна ангіна і грип через 12 днів, гостра дизентерія –

133

30 днів, пневмонія – 30 днів, ГРЗ – 8 днів. Чи дотримуються терміни допуску учнів до занять фізкультурою?

А. Дотримуються В. Не дотримуються при ангіні

С. Не дотримуються при грипі

D. Не дотримуються при дизентерії Е. Не дотримуються при ГРЗ

Відповіді: 6А; 7D; 8D;9D;10С; 12С; 13А; 14А; 15А.

Еталон відповідей до задачі 11

1.28 учнів, що мають першу групу фізичного розвитку і не хворіли протягом року чи хворіли епізодично, необхідно віднести до основної групи для занять з фізичного виховання. 5 учнів, що страждають хронічним бронхітом, якщо в них відсутні істотні порушення носового дихання, також можуть бути віднесені до основної групи. Перехворілі інфекційним гепатитом, повинні бути тимчасово (на 46-60 днів) звільнені від занять фізичним вихованням. Учні із середнім ступенем короткозорості (2 чоловіка) можуть займатися в основній групі, а 3 учня, що мають пороки серця повинні займатися за індивідуальною програмою в спеціальній групі. Таким чином, з 40 учнів 35 повинні займатися фізичним вихованням в основній групі, 3 – у спеціальної, 2 – тимчасово звільнені від занять.

2.28 осіб відносяться до першої групи здоров'я, 4 – до другої, 8 – до третьої.

ОРІЄНТОВНА ОСНОВА ДІЙ

Самостійна робота на занятті

Завдання 1. Аналіз якості медичного контролю за ДНЗ з виявленням факторів

ризику і складанням рекомендацій з поліпшення їхньої діяльності Мета: уміти здійснювати гігієнічну оцінку умов перебування і діяльності дітей у

ДНЗ і розробляти заходи щодо їх оптимізації.

Після вивчення ситуаційного завдання складіть висновок, що характеризує якість медичного контролю в ДНЗ, розробіть заходи щодо поліпшення умов перебування і діяльності дітей з раціоналізацією медичного контролю.

Завдання 2. Складання плану роботи з медичного обслуговування в ДНЗ Мета: уміти планувати лікувально-оздоровчі, профілактичні, протиепідемічні,

санітарно-освітні заходи в ДНЗ.

Відповідно до завдання 1 і зразкового плану роботи, складіть план медичного забезпечення в ДНЗ.

Завдання 3. Оцінка якості медичного забезпечення учнів Мета: вміти оцінити медичне обслуговування учнів і розробити заходи для

поліпшення його якості.

Складіть висновок за запропонованим ситуаційним завданням, здійсніть розрахунок показників і оцініть їх за критеріями оцінки. За виявленими недоліками розробіть заходи щодо поліпшення медичного забезпечення.

Завдання 4. Складання плану роботи з медичного забезпечення в школі Мета: уміти планувати заходи щодо основних розділів роботи і видам діяльності

медичного персоналу в школі.

Відповідно до завдання 3 і зразкового плану роботи складіть план роботи з медичного забезпечення в загальноосвітній школі.

134

ПОНЯТІЙНИЙ АПАРАТ: ВИЗНАЧЕННЯ, СХЕМИ

Соціально-гігієнічний моніторинг – система організаційних, соціальних, медичних, санітарно-епідеміологічних, науково-технічних заходів, що забезпечують нагляд за санепідблагополуччям населення, його оцінку, прогнозування та дії, які спрямовані на попередження, виявлення, усунення або зменшення впливу шкідливих факторів середовища на здоров’я населення.

Гігієнічна діагностика – система мислення та дій, яка спрямована на вивчення стану навколишнього (природного і соціального) середовища на здоров’я людини і встановлення взаємозв’язку між ними.

Етапи лікувально-профілактичної роботи під час поглиблених медичних обстежень:

долікарський, педіатричний, спеціалізований, лікарський. На долікарському етапі проводиться лабораторне обстеження, а також виконується скринінг тестування середнім медичним працівником дошкільного навчального закладу або школи. Зміст педіатричних та спеціалізованих обстежень диференціюється у залежності від віку.

Метою поглибленого медичного огляду перед прийомом у ДНЗ є розробка рекомендацій з адаптації до дошкільного навчального закладу. Спеціалісти: невропатолог, окуліст, оториноларинголог, хірург-ортопед, стоматолог, логопед, а також за показаннями психіатр та інші спеціалісти.

Метою поглибленого медичного огляду за рік перед вступом до школи є виявлення факторів ризику неготовності до навчання в школі та розробка лікувально-оздоровчих заходів. Спеціалісти: невропатолог, окуліст, оториноларинголог, хірург-ортопед, стоматолог, педагог, а також за показаннями психіатр та логопед.

Метою поглибленого медичного огляду перед вступом до школи є визначення функціональної готовності до неї. Спеціалісти: невропатолог, окуліст, оториноларинголог, хірург-ортопед, стоматолог, педагог, психолог, а також за показаннями психіатр та логопед.

Метою поглибленого медичного огляду в кінці першого року навчання в школі є

оцінка адаптації до навчання та розробка рекомендацій з оздоровлення на канікулах. Спеціалісти: невропатолог, окуліст, оториноларинголог, хірург-ортопед, стоматолог, педагог, психолог, а також за показаннями психіатр та логопед.

Метою поглибленого медичного огляду при переході до предметного навчання є

оцінка біологічного віку, нервово-психічного та фізичного розвитку, ступеня адаптації для обґрунтування оздоровчо-профілактичних заходів і корегувальних мір. Спеціалісти: невропатолог, окуліст, оториноларинголог, хірург-ортопед, стоматолог, педагог, психолог, а також за показаннями психіатр та гінеколог.

Метою поглибленого медичного огляду в препубертатний період (11-12 років) є

оцінка стану здоров’я, психологічного статусу, адаптації до навчання для обгрунтування рекомендацій з оздоровлення, корекції (в тому числі психолого-педагогічній), реабілітація, а також профорієнтація та лікарсько-професійна консультація. Спеціалісти: невропатолог, окуліст, оториноларинголог, хірург-ортопед, стоматолог, педагог, психолог, а також за показаннями психіатр та гінеколог.

Метою поглибленого медичного огляду в пубертатний період є оцінка стану здоров’я та проведення лікарсько-професійної консультації. Особлива увага звертається на оцінку репродуктивного здоров’я дівчат. Показниками віднесення до групи ризику репродуктивного здоров’я є: хронічні захворювання (особливо ендокринної та сечовидільної систем, опорно-рухового апарату, хронічні тонзиліти, порушення зору), відхилення у становленні та характеру оваріально-менструальної функції (пізній початок менархе, несформованість менструально-оваріального циклу протягом трьох років

135

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]