Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_gdp.pdf
Скачиваний:
201
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Принципи протиалкогольного виховання: раннє формування особистих протиалкогольних установок (в початкових класах); поетапність формування установок до вживання алкогольних напоїв з врахуванням вікових особливостей; акцентування уваги на взаємозв'язку вживання алкоголю та шкоди для здоров’я; комплексність протиалкогольної роботи в сім’ї, школі та лікувально-профілактичному закладі; спрямованість практичного змісту роботи, що передбачає оперативне використання отриманої інформації; організація повноцінного дозвілля; відповідність гігієнічної, емоційної, моральної та змістовної сторін протиалкогольним вихованню, орієнтації та пропаганди серед учнів; цілеспрямованість протиалкогольного виховання під час класної, позакласної та позашкільної діяльності.

Гігієнічне виховання – сукупність заходів, які спрямовані на прищеплення населенню гігієнічних навичок, вихованню правильного відношення до особистого здоров’я та здоров’я осіб, що оточують.

Санітарний мінімум – спеціальна підготовка осіб окремих професійних груп з питань санітарно-протиепідемічного режиму об’єктів.

Оцінка якості догляду за порожниною рота та зубів

Оцінка якості догляду за порожниною рота та зубів здійснюється за гігієнічним індексом за методикою Федорова-Володкіной. Для цього йод- йодисто-калієвим комплексом змазуються губні поверхні шести нижніх фронтальних зубів. Потім оглядається ступінь забарвлення зубів з відповідною оцінкою у балах: 5 – забарвлення усієї поверхні коронки зуба, 4 – забарвлення 3/4 поверхні, 3 – забарвлення 1/2 поверхні, 2

– забарвлення 1/4 поверхні, 1 – відсутність забарвлення.

Гігієнічний індекс (ГІ) розраховується за формулою: ГІ = nКі,

де Кі – ступінь забарвлення поверхні коронки зуба, бал; n – кількість обстежених зубів.

Оцінка ГІ здійснюється наступним чином: 1,1 – 1,5 бала – добрий ступінь; 1,6 – 2,0 бала – задовільний ступінь;

2,1 – 2,5 бала – незадовільний ступінь;

2,6 – 3,4 бала – поганий ступінь;

3,5 – 5,0 балів – дуже поганий ступінь.

На правильний і регулярний догляд за порожниною рота вказує величина гігієнічного індексу ≤ 1,6 бала. Більша величина ГІ свідчить про незадовільний догляд за зубами.

До числа більш простих методів оцінки дотримання особистої гігієни відноситься гігієнічний індекс OHI-S. Для цього виявляється м'який зубний наліт за допомогою зонда, як вестибулярної так і оральної поверхонь. Обстежують 6 суміжних зубів або по 1-2 зуба різних груп (різці, моляри, премоляри) обох щелеп. Якщо відложення покриває 2/3 поверхні коронки зуба, то оцінюється в 3 бала, 1/2 поверхні коронки 2 бала, менше 1/3 – 1 бал, відсутність м'якого нальоту – 0 балів. Гігієнічний індекс OHI-S обраховується як середня арифметична величина обстежень 6 зубів. Чим менша його величина, тим кращий стан догляду за порожниною рота.

Індикатором інтенсивності запального процесу в порожнині рота є проба ШилєраПисарєва. Суть якої полягає в змазуванні слизуватої оболонки ясен йодисто-калієвим розчином. Потім оцінюється ступінь забарвлення наступним чином: забарвлення

146

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]