Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos_gdp.pdf
Скачиваний:
201
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Правове поле діяльності ДСН складається з 3-х блоків (рис.37). Блок «Законодавчоправові акти» містить у собі закони («Конституція України», «Основи законодавства України про охорону здоров'я”, “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”), підзаконні акти (Постанови Верховної Ради, Укази і Розпорядження Президента), урядово-нормативні акти (Постанови Кабінету Міністрів), галузеві нормативно-правові акти (правила, інструкції, методики) і локальні нормативноправові акти (рішення місцевих референдумів, органів місцевого самоврядування, місцевої державної виконавчої влади, місцевих органів з охорони здоров'я).

Законодавчо-правові

 

Санітарне

акти

 

правопорушення

Закони

 

Правові заходи

 

санітарного контролю

 

 

Підзаконні акти

 

 

 

 

Організаційно-

 

 

превентивні

Урядово-

 

Регістраційно-

 

ліцензійні

нормативні акти

 

 

Експертно-оційні

 

 

Галузево-

 

Інформаційно-

ноормативні

 

прогностичні

правові акти

 

Регулятивно-

 

 

 

 

стимулюючі

Локальні

 

Забезпечуваючі

нормативно-

 

 

правові акти

 

 

Безпечність навколишнього середовища та

діяльнорсті

 

 

Сприятливість

Якість

Стабільність

здорового

 

 

середовища

Рис. 37. Правове поле діяльності ДСН

179

Блок «Безпека зовнішнього середовища і діяльності» передбачає її оцінку за критеріями сприятливості, якості і стабільності здорового навколишнього середовища. Під сприятливістю зовнішнього середовища і діяльності мається на увазі їхній позитивний вплив на біологічні процеси зросту та розвитку, здоров'я і функціонування організму. Якість зовнішнього середовища – такий стан середовища, при якому наявність хімічних, фізичних, біологічних і інших елементів у ній не порушує взаємодії людини і середовища, не знижує його природної можливості самоочищення, а також не перевищує встановлених законодавством норм санітарного благополуччя. Під стабільністю здорового сприятливого зовнішнього середовища мається на увазі така сукупність природних умов, що виключає можливість виникнення яких-небудь соматичних, фізіологічних, фізичних, психічних, генетичних і ін. дефектів здоров'я протягом усього періоду діяльності і життя.

Конкретними величинами безпеки зовнішнього середовища і характеру діяльності виступають наступні показники: ГДК, ГДР, ОБРВ, гранично припустимий вміст шкідливих речовин у продуктах харчування, медико-біологічні вимоги, гігієнічні нормативи й ін.

Блок «Правові міри санітарного контролю» містить у собі власне виконавчі механізми: організаційно-превентивні, регулятивно-стимулюючі, забезпечуючи і охоронно-відбудовні заходи.

Під організаційно-превентивними мірами мається на увазі комплекс юридично значимих дій, що сприяють виявленню санітарно небезпечних об'єктів, зон і видів діяльності, та спрямовані на попередження санітарної небезпеки і забезпечення оптимальних чи припустимих умов життєдіяльності людини. Вони диференціюються на обліково-установні, регістраційно-ліцензійні, експертно-оцінні й інформаційнопрогностичні. До обліково-установних заходів відносяться: виявлення санітарно небезпечних об'єктів, джерел, зон, територій і діяльності; їхня класифікація за ступенем небезпеки, факторам інтенсивності, групам ризику, біологічній дії, методам індикації; узяття на облік.

Регістраційно-ліцензійні заходи містять у собі: реєстрацію санітарно небезпечних об'єктів, санітарну паспортизацію, сертифікацію потенційно небезпечної продукції, ліцензування санітарно небезпечних видів діяльності, посилене нормування санітарно небезпечних об'єктів (викидів шкідливих речовин, швидкопсувних продуктів і т.д.).

В експертно-оцінні заходи входить проведення санітарної експертизи об'єктів, небезпечних для життя і діяльності, а також здійснення попередньої оцінки впливу цих об'єктів на здоров'я і зовнішнє середовище.

Інформаційно-прогностичні заходи складаються з моделювання, програмування і прогнозування зміни санітарної ситуації в результаті впливу санітарно-небезпечних об'єктів, а також систематичного інформування державних органів про санітарноепідемічне благополуччя і стан здоров'я населення.

Під регулятивно – стимулюючими мірами мається на увазі система юридичних норм і правил, спрямованих на регулювання відносин, забезпечення дотримання пріоритетів, нормативів і стандартів в області санітарної безпеки. Це реалізується за допомогою нормативно-правових (законні і підзаконні акти), нормативно-гігієнічних (СанПіН, стандарти в області санітарної безпеки, СНИП, ДБН) і нормативно-обмежувальних заходів (нормування санітарно небезпечної діяльності, зонування санітарно небезпечних територій, регламентування санітарно небезпечних об'єктів, лімітування санітарно небезпечної діяльності).

Охоронно-відбудовні міри – комплекс заходів, спрямований на локалізацію санітарної небезпеки, проведення ліквідаційних робіт і встановлення статусу постраждалих осіб у відповідності зі ступенем санітарного ризику.

180

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]