Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізичне виховання відповіді.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.08.2021
Размер:
146.87 Кб
Скачать

12.Шляхи регулювання фізичних, емоційних та психічних навантажень на заняттях.

Серце у дітей дуже швидко збуджується. З одного боку воно має здатність швидко, пристосуватися до фіз.навантаження і відновлює свою працездатність, а з іншого – його діяльність нестійка. Тривалі фізичні і психічні напруження можуть негативно вплинути на діяльність серця, привести до її порушень. Тому треба дозувати фізичне навантаження, відповідно до вікових особливостей і стану здоров’я дитини. Виняткове значення має посилення тренування серця дитини шляхом систематичних занять фізичною культурою, проведення р/ігор на свіжому повітрі. Правильні фіз.. виховання неможливе без урахування психологічних особливостей. Діти ще не можуть свідомо зосереджуватися втома головний ворог уваги. Особливо швидко втомлюються діти від. Одноманітних фіз..вправ. Процес збудження в ЦНС дитини переважають над процесами гальмування. Тому слід поступово виробляти у малюків уміння стримувати себе, обмежувати свої бажання, привчати до слухняності, виконувати вимоги вихователя під час виконання фіх.вправ. удошкільників велика потреба в активній руховій діяльності. Діти можуть довго, не стомлюватись бігати, стрибати, гратись. Але це активність розвивають дуже обережно допомагаючи долати нестійкість та імпульсивність. Під впливом фіз.виховання саме й формуються витримка й свідома поведінка. Система фіз.. вих-ня в дошкільних закладах має ґрунтуватися на знаннях анатомо-фізіологічних та психологічних особливостей дітей різних вікових груп. Тільки при їх урахування можна створити необхідні пед.. умови але гармонійного розвитку дітей та організації навч. діяльності, спрямовано на засвоєння знань формування рухових умінь та навичок. Регулювати навантаження необхідно через певний час після початку виконання вправ. Прийому регулювання: - кількість повторень вправи: - амплітуда виконання вправ; - умови виконання вправ; - опір пар партнера і самоопір: зміна ваги вантажу, швидкість виконання виконання вправ; - тривалість перерв і зміна їхнього характеру, - ускладнення вправ; - часткова зміна способу виконання вправ; - темп виконання вправ; - в.п., за певних ознак перевтоми, треба змінити навантаження і дати змогу відпочити.

13.Розкрийте валеологічну спрямованість завдань фізичного виховання дошкільників базовому компоненті дошкільної освіти в Україні.

За базовим компонентом основне завдання педогогічної роботи – привернути увагу дошкільника до своєї зовнішності, власного тіла, як оболонки, внутрішніх органів і систем. Уособлення фіз..вправності, сили, м’язової радості, здорового способу життя, витривалості. Основні складники досвідченості дошкільника: зовнішність тіло, внутрішні органи, розвиток, організму, гігієна тіла праці, рухова активність статева ідентифікація та диференціація, здоров’я, хвороба, безпека життядіяльності. У дошкільному віці малюк починає цікавитися, відкривати особливості власної тіло будови. З 3 років формується деякі контрольовані вирази обличчя, дитина охоче освоює тілесні дії. У дошкільному особливо старшому віці дитина приділяє увагу своїй зовнішності – не лише з погляду її охайності, а й привабливості але інших. Треба навчити дитину приймати себе з власними фізичними характеристиками, не комплексувати, не пліткувати. Слід навчити дитину усвідомлювати, що поруч з ним живуть і діють різні люди, які істотно різняться між собою фізичним характеристиками, , що зміни в тілесній організації людини пов’язані з одного боку, з об’єктивними законами природи, а з другого , з умінням дбати про своє тіло, доглядати його. Суттєву увагу слід, приділяти навчанню користування гігієнічними засобами, гігієні праці дошкільника. Згідно з Базовим компонентом дитина має оволодіти набором добірних вікові умінь і навичок з основних рухів, пов’язаних з ходьбою, бігом, стрибками в висоту і довжину, киданням предметів в ціль, р/іграм і т.д. стереотипи чол.. і жін.. поведінки входять у самосвідомість дитини через наслідування та емоційну причетність до представників своєї статі. Слід розвинути у дітей уміння самостійно вирізняти основні небезпечні чинники довкілля: на вулиці, на воді, на льоду, на спортивному майданчику. БЖД дошкільника означає відсутність у досвіді малюка цигарок, алкогольних напоїв, наркот. речовин, статевих домагань. Як і будь-яка програма, Базовий компонент, висуває ряд завдань, що стосуються навчанню і виховання дітей раннього та дошкільного віку:

- формування знань про здоров’я / частини тіла їх будова, догляд за тілом: загартуванню, природне оточення дитини, харчування, травматизм, хвороби і т.д.);

- формування у дітей навичок валеологічної свідомості, бережливе ставлення до власного здоров’я, здоров’я інших, виховання мотивації здорового способу життя;

-формування практичних навичок та вмінь по зміцненню здоров’я.