Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізичне виховання відповіді.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.08.2021
Размер:
146.87 Кб
Скачать

20. Охарактеризуйте особливості розвитку моторики дітей раннього віку.

Дослідження Бехтєрєва, Щиюванова, Ранарьова та ін.., присвячені вивченню рухів дітей від народження до року, доводять, що розвиток моторики малюка є не лише наслідком біологічної зрілості відповідних центральних та периферійних апаратів. Цей процес визрівання рухових механізмів лише визначає рівень можливостей, які мають бути реалізовані шляхом цілеспрямованих вихованих впливів та за активно участі самої дитини. Фіз.. виховання діток раннього віку спрямоване на застосування фіз.. вправ та масажу, чітку дотримання режиму дня, раціональне харчування, правильне використання природних факторів: сонце, повітря і води. Дослідження Запорожець, Кистяновська, Кольцова і ін.. підтверджують виняткову роль рухової діяльності не тільки для нормального фізичного розвитку малюків, удосконалення їх моторики, а й для формування психіки дитини. Доведено, що у дітей, які з народження обмежені в активні руховій діяльності, спостерігається відставання в інтелектуальному розвитку. Кольцова встановила, що рухи є важливим засобом, що сприяє розвитку мозку в цілому, а також таких його функцій, як мова та мислення. В експерименті зафіксовано стимулюючий вплив рухів пальців рук на процес дозрівання кори головного мозку. Були знайдені об’єктивні докази того, що у розвитку мови вирішальну роль відіграє загальна кількість рухів (особливо рук і пальців) та їх різноманітність. Внаслідок рухів у дитини більш інтенсивно розвиваються цілеспрямоване мислення та пам’ять. Обмеження дитини в рухах гальмує її психічний розвиток.

21. Визначте основні закономірності формування рухових навичок у дітей дошкільного віку (фазовість, хвилеподібність, інтерференція).

Значення сенсорного в-ня для розумового розвитку дошкільників. Сенсорне виховання – систем пед.. впливів, спрямованих на формування чуттєвого пізнання, вдосконалення відчуттів і сприймань. До головних завдань С.В. належать: а) формування у дітей системи обстежу вальних дій; б) формування с-ми сенсорних еталонів; в) розвиток уміння самост. Використовувати сенсорні еталони у власній діяльності. Формування повноцінної особистості, вважала Монтессорі, неможливе без належного розвитку органів чуття, що є основою розумового і морального буття. Розвинуті органи чуття є передумовою інтелекту і вихованості особистості. Тому с-ма С.В. має формувати сенсорну культура культуру сприймання зовн.світу. дитина не тільки звертатиме увагу на якості предметів і явищ навк.світу, а й самост. набуватиме знань, відкриватиме свій зовн. Світ. Розроблені Монтессорі дид.матеріали орієнтований на розвиток окремих сфер відчуттів, вироблення уміння слухати тишу і звуки. Це розвиває органи чуття, спонукає до розумової дії, вчить розрізняти, впорядковувати враження, дає змогу повтор. Для її віку вправи. Такі вправи з дид. Матеріалом сприяють можливих помилок. Протягом дошкільного дитинства С. культура формується у взаємозв’язку розвитком мовлення і мислення, тому що сприймання живить мислення чуттєвим матеріалом, а мислення спряє розв. сприймання, збагачує його. Протягом дошк. дитинства с.процеси виокремлюються у самост. довільні дії, на основі яких формуються способи спостереження, розгидання, пошуку. Ознайомлення з кольором формою, розміром предметів повинно відбуватися з звуковим аналізом мови формування музичного слуху. розвиток зв’язного мовлення, бо це є важливим для музн.образ.- творчості, труд.діяльність мовленєвого спрямування С.В. передбачає і спец. Роботу щодо ознайомлення дітей з с.еталонами, спец. Засобами зіставленя якостей предметів із засвоєними зразками (з способами обстеження предметів. Уявлення про розмір: це перехід від 2-3 предметів до багатьох, що утвор.ряд величин, що зменш.або збільш. далі ознаймл. або збільш. Далі ознаймл. з відтінками кольорів, геом.. фігурами, відношеннями за розміром, Одночасно розкривають способи обстеження предметів: групування за кольором і формою за зразками – еталонами, послідовний огляд і опис форми. Ще треба розвив. Аналітичне сприймання – вміння орієнтуватися у поєднання кольорів. Виділяти окремі виміри величин, розрізняти форму предметів.