Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізичне виховання відповіді.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.08.2021
Размер:
146.87 Кб
Скачать

48. Розкрийте варіанти проведення фізкультпауз з дітьми дошкільного віку.

Фізкультпауза проводиться між заняттям, крім того, якщо наступним заняттям є музика або фізкультура. Вони знижують втому та підвищують працездатність. Зміст фізкультпаузи становлять ігри середньої рухливості, зокрема «Знайди прапорець», «Совонька», т.д. Хороводні – такі як «Коровай», і т.д. комплекс справ ритмічної гімнастики або загально розвиваючих вправ (5-6), але які вже діткам знайомі. Якщо не вулиці у теплу погоду, то використовують прокочування, кидання, ловіння м’яча одне одному, ігри з малим м’ячем, стрибки (скакалка) і т.д. Фізкультпауза має закінчуватись за 2 – 3 хвилини. До початку заняття, діти мають заспокоїтись і підготуватись до наступного заняття. Триває фізпауза 6 – 10 хвилин. У старшій групах фізкультпауза може складатись і комплекс загально розвиваючих вправ і р/ігор (комбінований характер). Р\гра проводиться після комплексу вправ.

49. Розкрийте особливості організації та змісту занять з фізичної культури на майданчиком літом та восени. Дослідження з цієї проблеми.

Під час прогулянки в першу половину дня тричі на тиждень взимку та в період літнього заняття, а в теплу пору року всі заняття з фіз..культури виносяться на фізкультурний майданчик. Науковим дослідженням (О.Г.Аракелмен, Л.В.Карманова, Г.В.Шамічіна та інші) доведено що для зміцнення здоров’я та зниження захворювання у дітей найбільш доцільним є поєднання адаптації організму до фізичних навантажень та одночасно до впливу факторів зовнішнього середовища, зокрема холодного повітря. У прохолодну погоду, взимку і восени) заняття планують на другу половину прогулянки. Після завершення діти заходять у приміщення, де переодягаються і готуються до обіду До змісту занять з фіз..куьтури входять: фізичні вправи, рухливі ігри, вправи спорт. характеру. Вправи для занять на свіжому повітрі добираються відповідно до пори року, наявності інвентарю на фіз.-го обладнання на майданчику, екіпіровки дошкільнят, та ступеня володіння рухами. У цих заняттяз основним рух можуть виконуватися у комбінації з декількох впав (за типом смуги перешкод). При цьому широко застосовується ігровий метод навчання та удосконалення основний рухів. Влітку на навесні до їх змісту водять практично всі фізичні вправи та ігри, які пропонує програма з з фіз.. культури. Пізньої осені до занять додають вправи з ходьби, бігу, стрибкі (у довжину з місця, у глибину в яму з піском, метання в ціль, підлізання, прорізання в обруч, вправи з рівноваги, рухливі та спортивні ігри. Якщо не майданчику мокро, заняття можна проводить на окремих верендах, де застосовують різноманітні вправи у рівновазі (ходьба по лаві, по дошці, підлізання, прорізання, метання. В-лю слід чітко продумати організацію дітей, особливо під час основної частини, запобігати тривалих пауз. Заняття з будь яку пору року може складатися з 3 – 4 рухливих ігор, за таким принципом добору: перша гра – середньої рухливості, наступні – зберігають високий рівень рухливості, а завершується заняття грою малої рухливості. Кожне гра повторюється 3 – 5 разів. Зміст заняття можуть повністю складати вправи або ігри спорт.характеру, у яких бере участь вся група. Влітку – бадмінтон, футбол, баскетбол, хокей на траві, велосипед плавання. Заняття на повітря складається з 3 частин: підготовка, основної, та закінчення. В основній частині розучуються або вдосконалюються основні рухи, вправи та ігри спорт.харак-у рухливі ігри. При цьому слід застосовувати найбільш ефективні способи організації дітей, фронтальним, груповий, поточний або колове тренування. Заключна частина має забезпечити поступове зниження фізичного та емоційного навантаження; нормалізувати роботу дихальної і серцеву – судинної системи. До неї входять різновиди ходьби у повільному темпі або малорухома гра.