Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізичне виховання відповіді.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.08.2021
Размер:
146.87 Кб
Скачать

45. Розкрийте методику проведення рухливих ігор з дітьми старшого дошкільного віку.

У кожній віковій групі з дошкільниками проводяться фіз.розваги 2 – 3 рази на місяць, які плануються у другу половину дня у приміщення або на майданчику. Зміст фіз.-розваг складають рухливі ігри, вправи та ігри, спорт. хар-у, вправи на фізкультурних тренажерах. Планування фіз.-х розваг здійснюється вих.-ль відповідно до рухової підготовленості дітей, наявності фі-го інвентарю, та обсадження. Головна мета вих.-ля під час проведення фіз.-х роваг створення у дітей радісний настрій, удосконалювати їх рухові вміння та навички у невимушеній ігровій обстановці. Залучати дошкільнят до систематичного виконання фізичних вправ. У мол-й та середній групах планують рухливі ігри або ігрові завдання, які викликають у дітей імітаційне піднесення: хто точніше прокотить м’яч у ворота, добіжить до кубка і покладе його у кошик. Значне місце тут займають рухливі ігри сюжетного характеру, у яких бере участь всі група. У старшій групі дітям пропонують знання на краще виконання фіз..вправ. Наприклад виконати чітко лазіння по гімнастичній стінці. Або драбинці різноманітним способом влучити м’ячем в ціль, хто довше пострибає зі скакалкою та інше. Тривалість фіз..розваг залежить від віку дітей і складає 30 – 50 хвилин. Фіз. розваги не потребують спец.підготовки. В основному вони будуються на раніше вивчених дітьми вправах та іграх. Однак це не виключає розучування нових рухливих ігор з нескладними правилами та сюжетом. У старших групах нові ігри естафетного характеру можна широко застосовувати під час розваг. Вихователь бере активну участь у проведенні фіз.. розваг. Він організовує гру, є суддею змагань, подає команди на початок та закінчення гри, робить зауваження дітям, які порушують правила гри, добиває підсумки розваг.

46. Оха-те зміст лікарсько-педагогічного контрою за системою фізичного виховання в дошкільному навчальному закладі.

Успішне вирішення завдань з фз-ю вих.-ня дітей значною мірю залежить від якості лікарсько-педагогічного контролю. У дошкільному закладі він здійснюється за такими направленнями. - Систематично проведення медичних оглядів і оцінки стану здоров’я, нервово – психічного та фізичного розвитку, функціональних можливостей та динамічного розвитку рухів дітей. - Спостереження за проведенням різних організаційних форм фізичного виховання, контроль з змістом, методичного проведення фізичних вправ, відповідні їх анатомо-фізіологічних можливостей дитячого організму, організація рухового режиму. - Систематичне спостереження за санітарно-гігієнічним станом, місць занять з фізичної культури, ранкової гімнастики, рухливих ігор, вправ спорт-го характеру, загартовуючи процедур. - Постійний контроль за дотриманням режиму дня та організацією раціонального харчування у дошкільному закладі. Лікарський та педагогічний контроль за фізичним вихованням дітей тісно пов’язані одне з одним і обумовлені спільною роботою медичних працівників та педагогів.

47. Розкрийте методику навчання бігу в різних вікових групах.

Біг схожий з ходьбою: є циклічність рухів, їх послідовність, черговість рухів ніг і рук. Біг є інтенсивнішим рухом, йде більш навантаження на дихальну і серцево-судинну систему, більш навантажується м’язовий апарат. У другій мол.групі ще рухи нескоординовані. Треба привчати бігати не наштовхуючись один на одного. Координувати і усувати зайві рухи, виробляти вміння бігати в рівномірному темпі, в колоні і врозтіч. В середній групі дітки під час бігу ногу ставлять з носка, положення рівня, трьох нахиляючись вперед, стегно рухається вперед – угору, ручки мають бути зігнуті в ліктях, стопи ставлять паралельно, рухи залежно від роботи ніг. правильно бігати допоможуть такі вправи, як біг з переступанням через кубики, м’ячі, бік з високим підніманням стегна і т.п. в цій віковій групі бігають врозтіч, один за одним та парами, по колу і т.д. мають також чути сигнал вихователя, наприклад гра. «Увага» - плеснути в долоні – біги, ще раз плеснути – зупинитись у старшій і дошк. групі і підготовчій йде біг з зміною темпу, ногу ставлять з носка, рухи також були зігнуті в ліктях. Мають бути такі вправи: біг з наступанням на риски, проведенні через 70 – 80- см, біг у різних напрямках, також біг у підніманням стегна, звичайним кроком, оббігання предметів, за сигналом вихователя і т.д. біг у ІІ мол.групі та середній безперервно 20 25 се, в старшій і підготв. 30 – 35 сек, тим самим старша група до 25 м, у 7 р. – 30 – 35 м., а малюки – до 15 метрів. Доцільними будуть р/ігри з бігом навипередки, швидкості і спритності у старших дітей, можна проводить змагання, зокрема «Хто швидше», у малят вправи з ловінням і втіканням.