Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізичне виховання відповіді.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.08.2021
Размер:
146.87 Кб
Скачать

80. Створіть добірку прямих і опосередкованих прийомів керівництва самостійною руховою діяльністю дітей дошкільного віку.

Активна рухова діяльність для підростаючого організму має особливе значення як фактор, що сприяє розвитку та вихованню особистості. Рухову активність можна умовно розподілити на цілеспрямовану та довільну (самостійну) методи та прийоми: 1). Збагачення їх різноматнісними рухами; 2) пояснення та показ більш складних елементів рухів; 3) спільне виконання вправ дитини з однолітками; 4) заохочення; 5) підтримувати бажання дітей домомагати своїм одноліткам оволодіти важкою для них вправиою; 6) індивідувалний підхід і врахування інтересу людини (дитини). 7) надавати допомогу у виконання вправ; 8) пропонувати відпочинок з ціллю попередження перевтоми. Одним з важливих напрямків виховної роботи є створення необхідних умов для оптимальної активності дітей: вірне розміщення обладнання іграшок, посібників; новизна ігрового матеріалу; достатне площа для ігор; обладнання фізкультурного куточку; в якому мають бути дитячі тренажери, м’ячі, обручі, скакалки, рухові іграшки і інші. Керівництво режимом рухової активсноті передбачає: диференційований підхдів до кожної дитини; - стимулювання прової діяльності у малорухливих дошкільників залучати їх до виконання основних ріхів та вправ спортивного характеру під час прогулянок; - зниження рухової активності або підвищення; активізація самостійності кожної дитини; створення позитивних емоцій; стимулювання індивід.можливостей кожної дитини; - проведення р/ігор, ігор спорт. характеру, естафет, застосовувати різноматіні вправи в основних рухах.

81. Складіть план дня здров’я для дітей старшої групи.

Дні здоров’я проводяться 1раз на місяць. Проводять протягом всього дня різними фіз..захадами: Ранок 0 1. Р/гра малої рухливості «Вокв у ямі» - стрибки «Заборонення рух» - повторення рухів за вихователем; «Мишоловка» - підлізання. 2. Ранково гімнастика; 3. Заняття з фізкультури (інші заняття в цей день не проводяться). Прогулянка – естафети «Принеси предмет», «Доведи м’яч», «Передай м’яч». Виконання фіз..вправ в р/іграх: 1) «Ведмідь і бджоли» - лазіння по гімнаст.драбині; 2) «Вудочка - стрибки». ІІ половина дня. 1) Гігієнічна гімнастика після сну. 2). Загартовуючі заходи: миття рук по лікоть. 3) спортивні розваги «Прокоти м’яч у ворітця», «Збий кеглю» 4) Естафети «Передай м’яч».

82. Сплануйте види роботи по підготовці вихователя і дітей до проведення рухливої гри ( за вибором) в старший групи.

Р/гра «Птахи в клітці». Вихователь має вивчити : - зміст гри; - правила гри; - вірші, що її супроводжують. «Пташко, пташко, люба пташко! - Як на волю хочеш? - Тож збираєшся втекти, - Та лишися у клітці» - Відпрацювати рухи, що будуть показуватися дітям; (підлізання). - Провести спостереження за птахами на прогулянці; - пояснити зміст гри; - правильно розмістити дітей, під час пояснення (півколом), щоб дітям не всітило сонце в очі; щоб не засліплювало, це буде їх відволікати; - пояснення має бути чітким, виразним, коротким, емоційно – образним,; - у ході гри правила роз’язнюються і уточнюються; - закріплення правил, ставиться кілька запитань щодо змісту і правил; - важливим моментом є вибір ведучого. В даній грі дітей ділимо на 2-ві команди, одна підгрупа, узявшись за руки, шикуються в коло, зображуючи «клітку», а інші діти – птахи. Вони розмішуються за «клітою». Команди мають бути рівними за силами і складом. Р/гра починається за умовним сигналом. Це можуть бути слова вихователя. «Гру почали», або свистоку. Гру починаємо, коли побачимо, що всі діти добре засвоїли правила гри і зайняли відповідні місце. – під час гри робимо зауваження, але не зупиняємо гри. Якщо правила порушуємо більшість, тоді гру зупиняємо і провозимо повторне пояснення правил. Для регулювання фіз..навантаженнь застосовуємо прийоми: - зібільшежння або зменшення тривалості гри; - змінюємо кількість повторень самої гри, або її етапів; - введення гру слід, коли діит отримають належне навантаження, а перед цим дітям слід повідомити кількість повторень; - Після гри вихователь підводить підсумок, відначає дітей, які активно грали і не порушували првила. Під час гри «Пташки – діти» залітають», «вилітають із клітки». За сигналом вихователя «Клітка зачиняється», дітки опускають руки вниз і присідають. Діти лишились у «клітці» стають вколо «клітку» гра триває поки не впійманих лишиться двоє – троє дітей.