Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізичне виховання відповіді.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.08.2021
Размер:
146.87 Кб
Скачать

60. Охарактеризуйте особливості методики розучування вправ та ігор спортивного характеру.

Фізичне виховання – одна з необхідних умов правильного розвитку дітей. Значне місце у всебічному розвитку дітей займають спортивні вправи, і навіть елементи спортивних ігор. Планування вправ з фізичної культури починається із складання графіка роподілу навчального матеріалу на місяць або квартал. У ньому має бути правильне розподілення програмного матеріалу на окремі заняття. Слід пам’ятати, що не кожне заняття плануються впраи з шикування та перешикування, комплекс зальнорозвиваючих вправ, основні рухи, рухливі ігри, прави спортивного характеру. При цьому враховується місце проведення заняття з фізичної культури та період року. Види основних рухів (стрибки в довжину та висоту з розбігу, лазінні по канату, метання предметів в ціль або на дальність) доцільно планувати на трьох – п’яти заніть підряд, з ускладненням. На одному заняття навчитись дітей правильно виконувати згадані вище рухи неможливо, процес їх начання тривалий і потребує більше годині. Наприклад, метання м’ячів у ціль у старших дошкільників удосконалюється в таких іграх: «Влуч в обруч», «Цілься краще», «Миславці і зайці». Лазіння по гімнастичній стінці в іграх: «Ведмідь і бджіл», «Мисливці і вовки», «Пожежники на навчанні» та інше. Потім, коли діти оволодівають цим рухом, періодично повторюються протягом року.

61. Складіть комплекс фізкультпаузи комбінованого характеру для дітей середньої групи.

Фізкультурна пауза – це форма активного підпочинку під час малорухливих занять досить широко застосовується з дітьми дошкільного віку. Мета проведення фізкультурної паузи підвищити або утримати розумову працездатність дітей на заняттях, забезпечити короткочасний активний відпочинок для дошкільнят під час занять, коли значну навантаження випробовують органи зору і слуху; м’язи тулуба, особливо спини, знаходяться в статичному стані; м’язи кисті працюючої руки. Виходячи з цього, для фізкультурної паузи складають комплекс, що включає в себе 5 – 8 простих впав для великих груп м’язів, що активізують дихання і кровообіг. Лягушечки – квакушечки, На березі гуляють, Комариків – скдариків І мошок збирають. Летять під небесами, Всі сірі та білі, З довжелезними носами. Лягушечки – квакушечки, Коль живі бути хочете, Мершій від журавлів В болото йдіть. 1. І.п.- о.с.: 8 підскоків на носках на місці, на крок лівою ногою – пільці стиснуті в кулаки, на крок правою – пальці розігнути. 2. Руки в сторони; 8 кроківна місці хвилею руками вперед на кожен крок. 3. Руки на пояс; 6 кроків на місці з хвилею руками вперед на кожен крок. 4. Руки на пояс: 8 кроків на місці з хвилею руками вперед на кожен крок. 5. 4 підскоку на носках х поворотом ліворуч на 360 градусів; те ж саме направо. 6. 8 підскоків в полу присіду на носках, на кожен підскок – бавовна в долоні на головою. 7. «Жаби – попригушка». І.п.- лежачи на спині. 1-2-3 – випнути живіт якомога більше; вдих; затримати дихання якомога довше «замри»(3-4 рази).

62. Складіть комплекс впав гігієнічної гімнастики після деного сну для дітей середньої групи.

Ігорова вправа «Швидко в колону!». Побудова в три колони, перед кожною орієнтир – кубик різного кольору. За сигналом всі гравці розбігаються в різні сторони майданчика, через 20 – 25 с. вихователь вмовляє: «Швидко в колону!», і кожен повинен зайняти своє місце в колоні. Виграє та колона, яка швидко і правильно вшикувалася. Гра – впраа повторюється. Гра – вправа повторюється 2 – 3 рази. Вправи з м’ячем. 3. І.п. – основна стійка, м’яч в лівій руці. 1 – 2 руки через сторони вгору, перекласти м’яч сторони вгору, перекласти м’яч у праву руку; 3 – 4 опустит руки вниз у вихідне положення. Те ж, перекладаючи м’яч з правої руки в ліву. 4. І.п. – стійка ноги на ширині перекластим’яч в лівій руці. І – руки в сторони; 2 – нахилитися вперед – вниз, перекласти м’яч у праву рук; 3 – вирямитися, руки в сторони. 4 – повернутися у вихідне положення. Те ж, перекладаючи м’яч з правої руки вліву. 5. І.п. – стійка на колінах, м’яч в обох руках за головою. 1-2 – підняти праву пряму ногу, 3 -4 опустити ногу. Те є іншою (6 – 8 разів). 6. Гра «Совушка».