Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізичне виховання відповіді.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.08.2021
Размер:
146.87 Кб
Скачать

24. Розкрийте види навантажень на заняттях з фізичної культури. Визначте пік цих навантажень та шляхи їх регулювання.

Фізичне навчання – це певна міра впливу фізичних вправ на організм учнів. Особливої уваги вих.-ля вимагає визначення та регулювання фіз..навантження тому що від них суттєво залежить результати певну вел-у впливу вправ що вих.-ля, на ті чи інші органи, системи органів його весь організм у цілому. Фізичне навантаження залежить від багатьох факторів: хара-ру вправ, поєднання різних видів рухів їх інтенсивність, тривалості, кількості повторень темпу виконання координаційної складності, ступеня засвоєння даного руху та ін.. Воно також залежать від нервового психічного напруження дитини іі емоційного стану. Всі ці фактори враховуються при регулювання фіз..навантаження у процесі занять. Доцільний чергування фізичних навантаження з відпочинком, більш інтенсивні рухи з менш інтенсивними більш складні за структурою з між складними, засвоєння дітьми вправи з новими. Отже дозувати навантаження - це змішувати його осяг та інтенсивність. Внутрішнім протягом навантаження є реакція організму як відповідь на виконану роботу. У кожному з-ті рекомендовано передбачити 2 – 3 коротких, «пік навантаження тривалістю до 2 хвилин». Після вих.-ня найбільш інтенсивних вправ (стрибки в довжину висоту, лазіння по канату) відновний період у дітей у середньому триває 1,5- 2 хвилини. За цей час пульс, як правило знижується до вихідних даних, а перебудово глибших дихання практично відбувається через 20-30 сек. Отже, паузи для відпочинку після вик-ня вправ, які дають значне навантаження на організм дитини, не повинні перевищувати 1,5 – 2 хвилини. Після виконання рухів середньої і малої інтенсивності (стрибки в глибину, вправи з рівноваги) час на виз починок скорочується до 25 – 40 сек. За певних ознак перевтоми треба негайно знизити навантаження, дати змогу відпочити. До внутрішнього навантаження належать: частота і глибина дихання, хвилинки та удар об’єм серця, кров’яний тиск, інтенсивність потовиділення, ступінь почервоніння, блідість, погіршення координації рухів. До зовнішніх навантаження належить його обсяг та інтенсивність. Інтенсивність навантаження – це кількість виконання роботи за одиницю часу. Обсяг навантаження виз-ся тривалість роботи та загальною кількістю вправ, виконаних на заняття. За величиною фізичні навантаження можна поділити на активізуючи, закріплюючі, розвиваючи й такі, що пришви чують розвиток.

25. Визначте основні способи організації дітей на заняттях з фізичної культури.

Існують такі способи організації дітей на заняттях з фізичної культури індивідуальний, фронтальний, груповий, змінний. Вибір певного способу організації дітей під час виконання рухів залежить від пд..завдань, засвоєння. І індивідуальному способі одна дитина показує рухи, а інші дивляться. Застосовується, коли потрібно підстрахувати дитинку (лазіння по гімн. Стінці і т.д.); у молодш. групах при ознайомленні з новим рухом. Фронтальний спосіб застосов. Впідготовчих і заключних частинах при розучуванні нескладних рухів, при закріплені вже засвоєних. Перевага – забезпечення високої моральної цільності заняття, максимальне охоплення дітей рухової діяльності. Поточний – це виконання по черзі одного і того ж руху, найчастіше з шикуванням у колону (прорізання в обруч і т.д.) під час виконання руху вих-ль можу побачити кожну дитину – поправити її, зробити зауваження, сказати як правильно треба зроби. При груповому способі організації діти кожної підгрупи мають своє завдання, потім підгрупи міняються місцем. Тут має важливе значення правильний підбір вправ на зіні групи м’язів і розвиток фіз..якостей (за Богінич, наприклад, вправи з лазіння або рівноваги раціонально поєднувати із стрибками в висоту або довжину). Змінний спосіб організації рух виконується одночасно кілька дітей ( 3 – 7),а решта спостерігають, чекаючи своєї черги (метати в ціль). При цьому способи легше вихователю спостерігати за дітьми, націлювати їх, пора виляти недоліки. Колове – це коли діток ділять на декілька підгруп і кожна з них виконує своє завдання, приблизно через 2-3 хв, діти виконують нові вправи. Тут іде комплексний розвиток у дітей фіз..якостей. цей спосіб виконується на поч..основної частини заняття.

26. Оха-те особливості організації фізкультурних свят на днів здоров’я в дошкільному навчальному закладі.

День здоров’я проводиться у всіх дошкільних групах 2 раз в місяць, для зміцнення здоров’я, покращення фіз..розвитку, загартування, щоб діти бажали і були здоровими, сильними, спритними і т.д. Мета - охопити всіх дітей фізкультурним заходами. Проводять протягом усіх переодів дня. Зранку – ранкова гімнастика, на прогулянці – змагання, ігри спортивного характеру, фіз..вправи, ігри – естафети для старших дошкільників. Треба враховувати особливості дошкільників. Треба враховувати особливості сезону : взимку – катання на санках, р/ігри, ходіння на лижах і т.д., а перед цим готують умови для цього / ігри, розчищають доріжки, льодові ковзанки; у весняно – літній сезон розваги збільшуються: ігри, змагання (хто далі кине), атракціони, ігри з м’ячем, біг парами і т.д. у день здоров’я можна провести пішій перехід, який триває всю прогулянку. Фізкультурні свята спрямовані на комплексну реалізацію широкого кола оздоровчих і виховних завдань. Участь у них сприяє виявлення самостійності, бажання, ініціативи у виконанні рухових завдань, виховання колективізму, морально – вольових якостей і т.д. можна також залучати батьків. Проводять 2 – 3 рази на рік з дітьми усіх груп, крім молодших. Краще фізкультурні свята проводять на вулиці. Спочатку складають програму з метою, часом і місцем проведення, треба назначити відповідальних, кількість учасників, розробити сценарій. Зміст свята залежить від пори року. Наприклад, взимку – ігри зі снігом, санки, лижі, ковзани, катання з гірок. Потрібно місце, де проводять свято прикрасити, наприклад, кульками, обов’язково має бути музичний супровід це додасть святкового настрою, взимку ліпити снігові фігури. В кінці свята відмічають старанність дітей. У святі також має бути сюрпризний момент (казковий герой). Успішність свята залежить від організаторів.

27. Оха-те значення вправ спортивного характеру для всебічного розвитку.

Значний інтерес у дітей дошк. віку викликають вправи спорт. характеру: плавання, катання на санках ковзанка, велосипеді, ходьба на лижах та ін.. Вони урізноманітнюють діяльність дітей під час прогулянки, збагачують їхній руховий досвід і є активним відпочинком після занять. Істотна особливість цих вправ – комплексний хар-р впливу на організм дитини та вдосконалення рухливих навичок, розвиток фізичних якостей та функцій організації, а також на вих.-ля морально-вольових якостей. Спортивні вправи використовуються не лише для розвитку рухових якостей дитина тренування сили, швидкість та витривалості, а ще як засіб розширення і розвитку функціональний можливостей організму дитини, профілактики і лікування захворювань. Фізичні вправи впливають не тільки на той чи інший органи, а й весь організм в цілому через нервову систему. Спор тинів вправи є ефективним засобом фізичного виховання дітей. Підвищується працездатність організму дитини, опірність до несприятливого впливу зовнішнього середовища. Вправи спортивного характеру мають значний ефект для розвитку загальної витривалості. Виконання цих рухів відбувається в помірному та рівномірному темпі, що повністю відповідає можливостям дитячого організму. Спортивні вправи показують суттєвий вплив на удосконалення вегетативних функцій та систем організму дитини, підвищують його витривалість до різних м’язових зусиль. Цим створюється певний резерв для підвищення загальної працездатності дітей дошк.віку.