Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізичне виховання відповіді.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
08.08.2021
Размер:
146.87 Кб
Скачать

50. Розкрийте особливості дітей старшої групи у городки.

Гра в городки у діток розвиває кмітливість, точність рухів, окомір, також змінює м’язи рук і тулуба. Це гра для діток 6 – 7 років. На землі або асфальті креслять квадрат, кожна його сторона 1,5 м. на відстані 3 м, креслять риску – це буде півкін, а на відстані 6 м теж риску і це буде кін. Для гри потрібні палички 60 – 70 см = 8 – 10 см. городки , завдовжки 12 – 15 см,перерізом 3 см = 10 – 5 см. П’ять городки у вигляді різних фігур/ бочки, колодязя, паркана і т.д.) ставлять на лінію квадрата, що ближче до гравців. Грати можуть 2 або декілька дітей якщо грають командами, то кількість гравців має бути однаковою. Усі діти мають стояти за лінією кону, щоб хто-небудь кидаючи не попав в дитину. Городки та битки дозволяється чіпати після того, як припинено гру. Грати можна 2 - 3 партії. Городки і типи мають бути дерев’яними або пластмасовими. Існує 2 способи кидання бити: ліктьовий (для тих, хто кидає правою рукою) під час замаху назад і кидання рука зігну та в ліктьовому суглобі, тулуб повернутий лівим боком до квадрата, ноги на ширині плечей. (ліва нога попереду, права – позаду, носком повернута праворуч). Замахуючись, переносять вагу тіла на праву ногу, кисть із битою тримають вище плечей. Одночасно з низом бити вага тіла переноситься вперед на ліву ногу, при цьому виконується енергійний поворот тулуба ліворуч, праву ногу ставлять на носок, п’ятку відривають від землі. Є також плечовий спосіб кидання: биту відводять назад ледь зігнутою в лікті рукою, кидають прямою рукою, активно повертаючи тулуб, кінцеве положення ніг таке саме. Найчастіше бита падає ручкою праворуч, тобто з повним розворотом. Цей кидок точніший, під час кидання бити має обертатися 3 кону вона робить 2 – 3 оберти, а з напівтону – 1 – 1,5.коли дітки навчаться кидати биту, тоді можна влаштовувати змагання. Мета гри: витрати найменшу кількість бит для вибивання певної кількості фігур. Перемагає той, хто виб’є городки всіх фігур, витративши найменшу кількість спроб.

51. Розкрийте особливості планування занять з фізичної культури з врахуванням правил концентричного розподілу програмового матеріалу, принципів послідовності і систематичності.

Планування з фізичної культури, починається із складання графіка розподілу навчального матеріалу на місяць або квартал. У ньому має бути правильне розподілення програмного матеріалу на окремі заняття. Залежно від обсяг і складності його, а також важливості даних вправ для успішного вирішення освітніх, оздоровчих та виховних завдань встановлюється та кількість занять, яка потрібна для його засвоєння. Перспективний план на місяць (квартал) є робочим (допоміжним) планом. Це планування дає можливість методично правильно розподілити програний матеріал з фіз..кількури на тривалий відрізок часу, а також поступово ускладнювати його, встановити наступність між заняттями та іншими організаційними формами. Рекомендовано план краще складати у вигляді графіка. Види фізичних вправ, взятті з програми, розміщуються в графічному плані один під одним. Програмний матеріал поділяється як за складністю виконання окремих вправ, так і за фізичним навантаженням. Слід пам’ятати, що на кожне заняття плануються вправи з шикуванням та перешикуванням, комплекс загально розвиваючих вправ, основні рухи, рухливі ігри, вправ спорт.характеру. При цьому враховується місце проведення заняття з фіз..культури та пора року. Розподіляючи програмний матеріал у перспективному плані, необхідно пам’ятати про реалізацію дидактичних принципів. Систематичності, послідовності, поступового ускладнення програмного матеріалу, повторення й правильного чергування рухів. У теплий порі року всі заняття з фіз..культури планують на свіжому повітрі. Восени, взимку та ранньою весною два з них проводять у залі, а три на фіз.. майданчику. Велике значення має при складення перспективного плану, добрі доступного дітям матеріалу, який відповідав би їх можливостям у зазначений період. Дотримуючись послідовності, вихователь підбирає спочатку більш легкі для дітей фізичні вправи та ігри, які потім поступово ускладнюються. При планування слід обов’язково вводити повторення фіз.. прав, та ігор, які сприяють кращому засвоєнню рухових вмінь та навичок дітьми. Під час повторення доцільно вносити деякі зміни, щоб ускладнити виконання вправ або ігор. При плануванні слід дотримуватися правильного чергування різних вадів, рухів і ходьби, бігу, метання, стрибків, лазіння та інше. Вправи з основних рухів треба посилювати і чергувати з іншими видами вправ так, щоб вони охоплювали більше м’язових груп, всебічно впливали на організм дітей. Складні види основних рухів (стрибки, лазіння, метання) доцільно планувати на 3 – 5 заняттях підряд, з поступовим ускладненням. Одночасно в-ль продовжує повторювати ці рухи з дітьми під час прогулянок, використовувати для цього рухливі ігри та ігрові завдання.