Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕВ посіб.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Як співвідносяться торгівля товарами та рух капіталу згідно з правилом Л. Вальраса?

2. Визначте основні форми міжнародного руху капіталу.

3. У чому полягають причини експорту та імпорту прямих іноземних інвестицій?

4. Які економічні ефекти виникають в результаті прямих інвестицій?

5. Що входить до складу прямих іноземних інвестицій?

6. Визначте характерні ознаки прямих та портфельних інвестицій.

7. Що таке портфельні інвестиції і їх основні види?

8. Визначте принципи формування та управління інвестиційним портфелем.

9. Що таке інвестиційний клімат країни?

10. Визначте основні складові інвестиційного клімату країни.

11. Які методи використовуються для зменшення інвестиційного ризику?

12. Як визначається інвестиційна позиція країни?

Тема 15. Міжнародні валютно-фінансові та кредитні відносини

15.1. Світова валютна система: етапи формування та розвитку, структура та принципи організації

У попередніх темах курсу були розглянуті форми міжнародних економічних відносин, які пов’язані з реальним рухом товарів, послуг, капіталів, технологій у міжнародному економічному просторі. Але товарооборот та рух факторів виробництва опосередковується використанням грошей. Як і в межах національної економіки, гроші відіграють набагато важливішу, ніж посередницька, роль у міжнародному обміні. Стан світової грошової системи багато в чому визначає напрям, характер та динаміку розвитку світогосподарських процесів. Кожна країна в межах своєї економічної системи випускає (здійснює емісію) власні гроші, які символізують її незалежність та владу. Але в міжнародних трансакціях вона не в змозі нав’язати свою грошову одиницю іншим суб’єктам світового господарства. Саме тут і виникає проблема “національного” походження грошей або валюти. Перетворюючись у валюту, гроші набувають додаткової функції – стають товаром, тобто продаються і купуються, мають ціну в грошових одиницях інших країн. Отже, валюта як грошовий товар повинна мати як внутрішнє, так і міжнародне визнання.

Міжнародні валютно-фінансові і кредитні відносини – це сукупність економічних відносин між суб’єктами світового господарства, пов’язаних з функціонуванням та використанням валюти у їх економічній взаємодії. Як форма міжнародного економічного спілкування міжнародні валютні відносини похідні від сфери світового виробничого процесу. Їх об’єктивною основою є процес суспільного відтворення, який породжує міжнародний обмін товарами, послугами, капіталом, технологією. У той же час міжнародні валютні відносини мають певну самостійність та впливають на розвиток світового господарства.

Слід зазначити, що закономірності розвитку валютної системи визначаються відтворювальним критерієм, який проявляється у періодичній невідповідності рівня та характеру розвитку світової валютної системи змінам у структурі світового господарства. В результаті цього виникає криза існуючої та утворення нової світової валютної системи, яка забезпечуватиме відносну валютну стабільність у міжнародній сфері. Створення нової валютної системи передбачає декілька етапів:

1) формування передумов та визначення принципів нової системи;

2) формування структури нової валютної системи;

3) створення повноцінно функціонуючої цілісної світової валютної системи.

Цілісність валютної системи передбачає встановлення взаємозв’язку між її елементами, що сприяє валютній стабільності у міжнародних відносинах. Як свідчить історичний досвід, утворення нової світової валютної системи завжди сприяє покращенню економічного становища країн, а період її функціонування залежить від здатності відповідати умовам та потребам світової економіки у цілому та провідних країн, зокрема. Еволюція світової валютної системи наведена в табл. 15.1, відповідно до якої виокремлюють чотири етапи її розвитку.

Таблиця 15.1