Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕВ посіб.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Харківський національний економічний університет

Бестужева с. В. Міжнародні економічні відносини Навчальний посібник

Харків, ХНЕУ, 2009

Рецензенти:

Доктор економічних наук, професор кафедри економічної теорії Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого С. М. Макуха

Доктор економічних наук, професор кафедри економічної теорії та економічних методів управління Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна С. В. Тютюнникова

Доктор економічних наук, професор кафедри менеджменту організацій

Харківського державного університету харчування та торгівлі Т. С. Пічугіна

Затверджено на засіданні кафедри міжнародної економіки та менеджменту зовнішньоекономічної діяльності.

Протокол № 1 від 31.08. 2008 р.

Бестужева С. В.

Міжнародні економічні відносини. Навчальний посібник. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2009. – 382 с. (укр. мов.)

У навчальному посібнику систематизовано та викладено основні теоретичні засади формування, розвитку та регулювання міжнародних економічних відносин. Матеріал навчального посібника подається з широким використанням нового статистичного матеріалу щодо тенденцій сучасного розвитку світової економіки та міжнародної економічної діяльності України. Для самодіагностики у кінці кожної теми наведено контрольні питання.

Рекомендовано для студентів економічних спеціальностей.

Вступ

Сучасний динамічний розвиток світової економіки характеризується поглибленням глобалізаційних та інтеграційних процесів, що свідчить про посилення взаємодії та взаємозалежності країн. Нині економічний добробут будь-якої країни значною мірою залежить від ступеня відповідності національної економічної політики сучасним реаліям розвитку міжнародного бізнесу. Це стосується, насамперед, структури економіки, конкурентоспроможності товарів та послуг, науково-технологічного, інфраструктурного та інституціонального забезпечення ринкових процесів.

Міжнародні економічні відносини є функціональною системою реалізації економічних інтересів суб’єктів міжнародного бізнесу за допомогою специфічних методів, принципів, інструментів, які притаманні інтернаціональному рівню взаємодії.

Системна трансформація економіки України є важливою передумовою формування ефективної моделі міжнародних економічних відносин країни з зовнішнім світом. У той же час реформування національної економіки не можливе без розв’язання завдань оптимізації системи міжнародної економічної діяльності, яка є і компонентом системи господарювання, і потужним каталізатором його подальшого розвитку. Тому ефективність зовнішньоекономічних зв’язків України залежить від виявлення та швидкого реагування на зміни у світовому господарстві, поглибленого вивчення їх причин та наслідків.

Метою вивчення дисципліни “Міжнародні економічні відносини” є формування системи знань, вмінь і практичних навичок щодо теоретичних засад та методико-практичного інструментарію міжнародних економічних відносин.

Завдання полягає у оволодінні навичками аналізу, оцінки та обґрунтування різних форм міжнародних економічних відносин.

Предметом даної дисципліни є сукупність міжнародних економічних відносин у їх взаємозв’язку з продуктивними силами та відповідним механізмом їх регулювання.

У навчальному посібнику розглянуто системні закономірності формування та функціонування міжнародних економічних відносин, механізми та форми співробітництва між країнами в торговельній, інноваційній, інвестиційній, міграційній, валютній, фінансовій, кредитній сферах, особливості та принципи міжнародного та державного регулювання руху факторів виробництва і міжнародної торгівлі товарами та послугами.

Вивчення дисципліни ”Міжнародні економічні відносини” передбачає опанування студентами теоретичних знань з таких дисциплін, як: “Культурологія”, “Соціологія”, “Політологія”, “Економічна теорія”, “Макроекономіка”, “Мікроекономіка”.

Вивчення теоретичних основ та особливостей міжнародних економічних відносин сприяє формуванню у студентів наступних компетенцій:

- виокремлення факторів розвитку міжнародних економічних відносин та оцінки ступеня їх впливу;

- визначення системних закономірностей формування та функціонування міжнародних економічних відносин;

- аналізу механізмів та форм співробітництва між країнами в торговельній, науково-технічній, інвестиційній, валютно-фінансовій і кредитній сферах;

- виявлення особливостей та принципів міжнародного та державного регулювання руху факторів виробництва і міжнародної торгівлі;

- визначення рівня значущості змін у міжнародній економіці та прогнозування їх наслідків для її подальшого розвитку;

- аналізу можливостей, переваг та недоліків різних форм міжнародних економічних відносин;

- оцінки експортного потенціалу країни і визначення методів підвищення його ефективності;

- аналізу передумов та доцільності участі країни в інтеграційних процесах.