Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕВ посіб.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. У чому полягають особливості розвитку міжнародної торгівлі послугами?

2. Визначте економічну природу та специфічні особливості послуги.

3. Які критерії використовуються для класифікації міжнародних послуг?

4. Визначте основні тенденції розвитку міжнародного ринку послуг.

5. Чому науково-технічний прогрес є чинником розвитку сфери міжнародних послуг?

6. Наведіть основні форми технологічних послуг.

7. Визначте основні тенденції розвитку міжнародного туризму.

8. Як міжнародні транспортні послуги впливають на міжнародну торгівлю?

9. Які характерні риси притаманні розвитку ринку послуг в Україні: проблеми та перспективи?

Тема 12. Міжнародне науково-технічне співробітництво

12.1. Технологія як товар і як фактор виробництва

Характерною рисою сучасної світової економіки є перехід від індустріального (технологічного) до постіндустріального (знань) суспільства. Виокремлення технології в самостійний чинник виробництва є закономірним наслідком впливу науково-технічного прогресу на розвиток продуктивних сил та виробничих відносин. Технологія (technology) — це науково-методичне забезпечення процесу досягнення певних практичних цілей. Науково-методичне забезпечення є сукупністю методів, способів та інструментів, які використовуються для вирішення конкретних завдань виробничо-господарської діяльності суб’єктів економіки.

У поняття технології включають технологію товарів (послідовність виробничого циклу товарів), технологію процесів (впровадження інновацій у виробничий процес або організація виробничого процесу за новою технологією), технологію управління (система менеджменту підприємства).

Двоїстий характер технології полягає у можливості її дослідження як товару і як фактору виробництва.

У міжнародній економіці носіями технології є: товар – у випадку міжнародної торгівлі високотехнологічними товарами; капітал – у випадку міжнародної торгівлі високотехнологічними капіталомісткими товарами; праця – у випадку міжнарродної міграції висококваліфікованих кадрів; земля – у випадку міжнародної торгівлі природними ресурсами, видобування яких здійснено з використання нових технологій [14].

Як фактор виробництва, технологія може розглядатись як спосіб збільшення пропозиції інших факторів виробництва, якщо її впровадження сприяє підвищенню продуктивності інших факторів виробництва (праці, капітала), або як самостійний фактор, який впливає на умови торгівлі країни або ж бути об’єктом міжнародної торгівлі.

Тому міжнародний рух технологій може здійснюватись як торгівля технологією або торгівля технологічно місткими товарами.

Міжнародна передача техно­логії (international technology transfer) — це процес міждержавного переміщення науково-технічних досягнень на комерційній та некомерційній основі.

12.2. Правові форми захисту міжнародної передачі технології

Міжнародний трансферт технологій супроводжується значними ризиками, пов’язаними з порушеннями конфіденційності інформації. Тому у більшості країн нова технологія захищається одним або декількома правовими інструментами, до яких відносять патент, ліцензію, копірайт та торговельну марку.

Патент (patent) — це свідоцтво, яке видається винахіднику компетентним державним органом та засвідчує його монопольне право на використання винаходу. Патент засвідчує саме право власності, яке зазвичай підкріплюється регістрацією торговельної марки або промислового зразка. Патент видається на 15–20 років і діє тільки на території держави, де був виданий. Однак не всі винаходи та розробки можуть бути запатентовані. Для видачі патенту необхідно декілька умов: новизна, складність (перевищує рівень звичайного інженерного рішення) технічної задачі, практичне використання. Для підтримки правової сили патенту його власник повинен сплачувати патентні мита.

Ліцензія (license) — це дозвіл власника технології на її використання протягом визначеного періоду часу, у визначених межах та за визначену винагороду.

Копірайт (право відтворення) (copyright) — ексклюзивне право автора літературного, аудіо- або відео­твору на показ і відтворення своєї роботи.

Торговельна марка (trademark) — символ індивідуалізації підприємства, фірми-виробника товару у вигляді рисунку, графічного зображення, сполучення букв, ініціалів власників чи партнерів, який не можна використовувати без офіційного дозволу власника.