Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет кр оснтур.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Харківський національний економічний університет

Методичні рекомендації

до виконання курсових робіт з курсу

“ОСНОВИ ТУРИЗМУ”

для студентів спеціальностей 6.020107

усіх форм навчання

Харків, ХНЕУ, 2007

Затверджено на засіданні кафедри туризму

Протокол № ________ від _________ . . 2007 р.

Методичні рекомендації до виконання курсових робіт з курсу «Основи туризму» для студентів спеціальності 6.020107 всіх форм навчання /Укладачі: доц. Зима О.Г., викл. Дехтяр Н.А. – Харків: Вид. ХНЕУ, 2007. - _____ с. (Укр..мов.)

Рекомендовано для фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр за фахом “Туризм”.

Харківський національний

економічний університет, 2007

Зима О.Г., викл. Дехтяр Н.А., 2007

Вступ

Сучасна туристична індустрія є наймасовішим феноменом XX та початку XXI ст. Це одне з тих явищ нашого часу, яке реально проникає у всі сфе­ри життя і змінює навколишній світ і ландшафт. Туризм став одним з найваж­ливіших показників економіки і суспільного життя, тому він на даний час роз­глядається не просто як поїздка або відпочинок. Це поняття набагато ширше і є сукупністю відносин, зв'язків і явищ, які супроводжують людину під час її трудової діяльності та відпочинку.

Програмою курсу “Основи туризму” передбачається набуття студентами теоретичних знань та практичних навичок у сфері організації туристичних послуг, вміння встановлювати взаємозв’язки між внутрішньою та зовнішньою політикою держави та способами використання туристичних ресурсів, системою управління означеною галуззю.

Курсова робота є додатковою частиною самостійної роботи студента над нав­чальною дисципліною "Основи туризму". Мета курсової роботи – пог­либлення теоретичних знань, набутих студентами в процесі вивчення дис­ципліни.

Написання курсової роботи має сприяти глибшому засвоєнню студентами дис­ципліни "Основи туризму", спонукає ґрунтовно вивчати нор­ма­тив­­но-законодавчу базу з питань економічних відносин, статистичні ма­те­ріали, спеціальні наукові видання вітчизняних і закордонних авторів, у яких розглядаються питання щодо геопросторових аспектів організації і функціонування національного туристичного комплексу в контексті його ринково-економічної модернізації й входження в світову індустрію туризму.

Методичні рекомендації

Курсова робота виконується в наступній послідовності:

вибір теми курсової роботи;

вивчення літератури за темою;

складання плану роботи;

написання та оформлення роботи;

представлення курсової роботи керівнику для рецензування;

якщо необхідно, виправлення помилок та усунення недоліків щодо змісту та оформлення роботи;

підготовка матеріалів презентації;

захист курсової роботи.

Першим етапом написання курсової роботи є вибір теми. Студенти оби­ра­ють тему реферату за власним розсудом, але відповідно до тематики курсової роботи, визначеної кафедрою туризму. За погодженням з викладачем студент може підготувати курсову роботу на іншу тему, якої немає у поданому переліку.

Після вибору теми студент повинен розробити й викласти в пись­мо­вій формі її план. План теми слід розробляти після ознайомлення з лі­те­ратурними джерелами, які висвітлюють ті чи інші питання і проблеми з те­ми дослідження. Це дасть змогу студенту детальніше уявити собі струк­туру курсової роботи, послідовно викласти його зміст, повніше висвітлити коло питань, які мають бути вирішені.

План має містити лише ті питання, які безпосередньо стосуються те­ми і дають змогу повно і глибоко розкрити її. Після узгодження плану студент починає працювати безпосередньо над теоретико – аналітичною частиною.

Структура курсової роботи наступна:

титульний аркуш;

зміст;

вступ;

теоретико – аналітична частина;

висновки;

перелік використаних джерел;

додатки.

Вступ починається з короткого огляду теми роботи. Для тем більш широкого, загального профілю можна навести приклад сучасного стану проблеми, коло дискусійних питань, що є зараз актуальними, з посиланням на джерела, якими користуватиметься студент під час написання роботи, виділити саме ті питання, які безпосередньо розглядатимуться в роботі. Для тем спеціалізованих, до яких звертається вузьке коло дослідників, слід вказати місце у системі пов’язаних з ними наук, ступінь дослідженості теми, надати тлумачення основних термінів. У вступі необхідно обґрунтувати актуальність обраної теми, мету та задачі курсової роботи, виділити об’єкт та предмет дослідження. Об’єктом зазвичай виступають явища, названі у темі роботи, предметом – процеси, що найбільш детально характеризують ту чи іншу сторону досліджуваного об’єкта. Іншими словами, предмет – це обраний студентом конкретний напрямок дослідження у рамках теми курсової роботи. Наприкінці вступної частини дають короткий огляд літературних джерел, виділяючи два - три посібника чи монографії. Якщо студент вже має публікації, пов’язані з темою курсової роботи, чи приймав участь у тематичних конкурсах, або планує користуватися матеріалами роботи у подальшій науково – дослідницькій діяльності, це бажано відмітити.

Теоретико – аналітичну частину курсової роботи доцільно поділити на чотири розділи.

Перший розділ – суто теоретичний. У ньому подається розширене тлумачення понять, явищ та процесів, з яких складається тема дослідження, історія їх розвитку, показуються зв’язки з різними особливостями економічного та соціального життя суспільства, наводяться спірні питання, точки зору, що належать авторитетним дослідникам у цій галузі.

У другому розділі наводиться огляд світового ринку туристичних послуг згідно з обраною темою дослідження, у третьому розділі – огляд ринку туристичних послуг України.

Четвертий розділ – аналітичний. У цьому розділі студент має навести власну точку зору з досліджуваної проблеми, виділити задачі, які потребують вирішення, і запропонувати можливі варіанти, вказати на недоліки у сучасній організації туристичних послуг (управління об’єктом туристичного інтересу і т.і.) і способи їх усунення, вказати перспективи розвитку наданого туристичного напрямку в Україні та світі.

Якщо тема курсової роботи не передбачає звернення до матеріалів другого або третього розділів, наприклад, тема 22, доцільно навести приклад світового досвіду використання історико – культурної спадщини в туризмі, не виділяючи це питання в окремий розділ, та порівняти з досвідом України. Якщо назва теми курсової роботи не містить подібного уточнення, то усі розділи є обов’язковими.

Статистичні дані, наведені у роботі, мають відповідати загальній тематиці дослідження. “Сучасними” вважаються дані не більше ніж дворічної давнини відносно року захисту роботи.

У висновках коротко подається структура теоретико – аналітичної частини, обов’язковим є посилання студента на власні пропозиції.

Додатки А і Б є обов’язковими.

Додаток А містить опис носія електронної копії роботи, який подається керівникові разом із курсовою роботою.

Додаток Б є презентацією, виконаною в Microsoft Power Point для захисту роботи, матеріали презентації роздруковуються у масштабі 6 слайдів (розмір слайдів “екран”, альбомна орієнтація) на аркуші.

Малюнки, якщо вони не є структурно – логічними схемами, не слід розміщувати безпосередньо у тексті роботи, достатньо зробити посилання на їх електронний варіант у додатках. Додатки, крім обов’язкових, можуть подаватися лише у електронному вигляді.

Курсова робота має бути виконана і подана на кафедру «Туризму» не пізніше заз­на­ченої в навчальному плані дати.

Курсова робота оцінюється за критеріями:

самостійності виконання;

логічності та деталізації плану;

повноти й глибини розкриття теми;

наявності ілюстрації (таблиці, рисунки, схеми тощо);

кількості використаних джерел (не менше десяти);

використання цифрової інформації та відображення практичного досвіду;

наявність конкретних пропозицій і прогнозів з обов’язковим по­си­лан­ням на використані літературні джерела;

якості оформлення.

Підготовка якісної курсової роботи може бути додатковою умовою отри­ман­ня студентом позитивної підсумкової оцінки з даної навчальної дис­цип­ліни.