Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний посібник СОВФ.pdf
Скачиваний:
684
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
44.9 Mб
Скачать

підприємства, що здійснюють господарську діяльність за видами, перелік яких установлюється Кабінетом Міністрів України.

Решта підприємств можуть самостійно визначати доцільність використання міжнародних норм у цілях підготовки фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності.

2.2. Предмет і метод, характеристика основних елементів методу бухгалтерського обліку

Предмет бухгалтерського обліку наявність, стан і використання господарських засобів (активів) підприємства і джерел їх утворення у процесі господарської діяльності.

Господарські засоби підприємства (у т.ч. аптеки) групують за: складом і розміщенням (оборотні та необоротні); функціональною участю в процесі діяльності; джерелами їх утворення (власні і позикові).

Активи це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

Економічна вигода це потенційна можливість отримання підприємством грошових коштів від використання активів.

Зобов’язання це заборгованість підприємства, яка виникла в результаті минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, приведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Власний капітал частина в активах підприємства, що залишилася після вирахування зобов'язань (П (С) БО 2 «Баланс» п. 4).

Метод бухгалтерського обліку це сукупність прийомів і способів, що забезпечують отримання, обробку та видачу повної і достовірної інформації про діяльність суб’єкта господарювання з метою прийняття управлінських рішень. Основні елементи методу бухгалтерського обліку наведені на рис. 2.3.

50

 

документація

баланс та інші

інвентаризація

форми

звітності

 

Метод

бухгалтерського

обліку

подвійний

оцінка та

запис

калькуляція

система

рахунків

Рис. 2.3. Основні елементи методу бухгалтерського обліку

Для забезпечення безперервного і суцільного спостереження за господарськими операціями в бухгалтерському обліку використовується документування – спосіб первинної реєстрації об’єктів обліку. Кожна господарська операція обов’язково оформляється відповідним документом, який є письмовим доказом її здійснення. Документи являються підставою для відображення господарських операцій у бухгалтерському обліку. Тому вони повинні містити всю необхідну інформацію, бути своєчасно складеними і підписаними посадовими особами, що відповідають за проведення господарських операцій.

Однак у процесі господарської діяльності можуть мати місце події, які в момент їх виникнення неможливо оформити відповідним документом (наприклад, природні збитки, порча матеріальних цінностей при зберіганні, зловживання матеріально відповідальних осіб), що призводить до невідповідності між фактичною наявністю цінностей і даними обліку. Для виявлення таких невідповідностей періодично проводять інвентаризацію, в процесі якої перевіряють

51

фактичну наявність матеріальних цінностей; отримані дані порівнюють з показниками обліку, а виявлені відхилення (нестачі, надлишки) документують та відображають в обліку. Поряд з документуванням інвентаризація являється важливим засобом контролю за достовірністю показників обліку, збереженням господарських засобів, законністю та економічною доцільністю здійснених операцій.

Бухгалтерський облік відображає велику кількість різних об’єктів – господарських засобів, джерел їх утворення, господарських процесів, для узагальнення яких використовується єдиний вимірник – оцінка.

Оцінка – спосіб грошового вимірювання засобів та процесів. Для відображення господарських операцій в обліку за допомогою оцінки натуральні та трудові вимірники переводять у грошові.

Основні принципи оцінки господарських засобів встановлюються державними органами і є обов’язковими для підприємств і організацій всіх форм власності, цим забезпечується єдність оцінки у всьому народному господарстві. В окремих випадках оцінка може бути здійснена тільки після відображення всіх витрат. Собівартість об’єктів обліку (виробленої продукції) визначають за допомогою калькуляції, яка являється підставою для грошової оцінки. Таким чином, оцінка та калькуляція необхідні для вартісного вимірювання об’єктів бухгалтерського обліку.

Господарські операції, оформлені відповідними документами, мають розрізнений характер. Тому виникає потреба у групуванні операцій за певними однорідними ознаками. Таке групування в бухгалтерському обліку забезпечується за допомогою системи рахунків. На кожен об’єкт бухгалтерського обліку відкривається окремий рахунок.

Неперервне здійснення господарських операцій на підприємстві обумовлює необхідність відображення їх у системі рахунків способом подвійного запису, при якому кожну операцію записують в одній і тій же сумі у дебет одного та кредит іншого рахунка.

Порядок відображення господарських операцій на рахунках, а також пе-

52

релік рахунків (план рахунків) встановлюється Міністерством фінансів України та є обов’язковими для підприємств всіх форм власності.

Для отримання інформації про наявність і склад майна підприємства періодично складають бухгалтерський баланс, у якому порівнюють сукупність господарських засобів у грошовій одиниці з джерелами їх утворення та цільовим призначенням.

Розглянуті елементи тісно взаємопов’язані між собою та складають метод бухгалтерського обліку тільки у своїй єдності. Так, документація в бухгалтерському обліку є способом первинного спостереження за господарськими операціями та підставою для відображення їх у системі рахунків; узагальнення об’єктів обліку на рахунках обумовлює необхідність грошової оцінки; взаємозв’язок обліковуваних об’єктів потребує їх подвійного запису на рахунках; за даними поточного обліку в системі рахунків складають баланс та іншу звітність, реальність показників обліку перевіряється та уточнюється за допомогою інвентаризації. Таке об’єднання елементів методу бухгалтерського обліку забезпечує суцільне, неперервне і взаємопов’язане відображення господарських операцій, а також отримання узагальненої інформації, необхідної для управління.

2.3. Баланс, його будова та зміст

Бухгалтерський баланс є засобом економічного групування та узагальненого відображення у грошовому вимірнику господарських засобів та джерел їх утворення на визначену дату.

За побудовою бухгалтерський баланс уявляє собою двосторонню таблицю, ліва частина якої називається активом балансу та відображає господарські засоби, згруповані за складом та розміщенням. У правій частині балансу, яка називається пасивом, відображено господарські засоби, виходячи із джерел їх формування та цільового призначення.

53

Таким чином, економічна сутність балансу полягає у тому, що в активі та пасиві балансу відображено одні й ті ж самі господарські засоби, але вони згруповані за відмінними критеріями. Кожному виду господарських засобів, відображених в активі балансу, відповідає джерело утворення, яке розташоване у пасиві, що обумовлює рівність підсумків у грошовому виразі активу та паси-

ву балансу. Отже, за загальною вартістю ресурси підприємства на визначену дату не можуть перевищувати величину джерел їх формування.

Бухгалтерський баланс є документом фінансової звітності підприємства. Як правило, баланс складається на 31 грудня звітного року. Проміжні баланси складаються один раз наприкінці кварталу.

Зміст бухгалтерського балансу та загальні вимоги до розкриття його статей визначає П(С)БО 2 «Бухгалтерський баланс». Відповідно до нього актив бухгалтерського балансу містить чотири розділи, пасив – п’ять розділів. В свою чергу кожний розділ складається зі статей, у яких безпосередньо відображені окремі господарські засоби у грошовому вимірнику. У скороченому вигляді бухгалтерський баланс наведено на рис. 2.3.

БАЛАНС На 31 червня 2010 року

 

 

 

 

АКТИВ

Сума,

ПАСИВ

Сума,

 

тис. грн.

 

тис. грн.

I. Необоротні активи

 

I. Власний капітал

 

Основні засоби

50000

Статутний капітал

70000

Нематеріальні активи

5000

Нерозподілений прибуток

7000

II. Оборотні активи

 

III. Довгострокові зобов’язання

 

Запаси: сировина та матеріа-

2000

Довгострокові кредити банків

8000

ли

 

 

 

Товари

60000

IV. Поточні зобов’язання

 

Грошові кошти:

 

Короткострокові кредити банків

40000

Каса

500

 

 

Поточний рахунок

10000

 

 

Дебіторська заборгованість

2500

Розрахунки із постачальниками

2000

 

 

Розрахунки з оплати праці

1000

 

 

Розрахунки зі бюджетом

2000

 

 

 

 

БАЛАНС

130000

БАЛАНС

130000

Рис. 2.3. Схема бухгалтерського балансу

54