Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний посібник СОВФ.pdf
Скачиваний:
684
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
44.9 Mб
Скачать

10.2. Торгово-виробнича статистична звітність

Торгово-виробнича звітність аптек та оптових фармацевтичних фірм передбачає заповнення таких статистичних звітів (рис. 10.3).

Торгово-виробнича звітність аптек

„Звіт про наявність торгової мережі і мережі ресторанного господарства”(форма 7-торг, річна);

„Звіт про товарооборот” (форма 1- торг, місячна);

„Звіт про продаж та запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства” (форма 3-торг (квартальна)

Торгово-виробнича звітність оптових фармацевтичних фірм

„Звіт про продаж і запаси товарів (продукції) в оптовій торгівлі” (форма1-опт, річна);

„Звіт про продаж і запаси товарів в оптовій торгівлі (форма1-опт, квартальна (І,ІІ,ІІІ кварталу);

„Звіт про оптовий товарооборот” (форма1-опт місячна).

„Звіт про товарооборот” (форма 1- торг (місячна)

Рис. 10.3. Торгово-виробнича звітність аптек та оптових фармацевтичних фірм

„Звіт про товарооборот” (форма 1-торг (місячна) відображає обсяг ро-

здрібного товарообороту у цінах фактичної реалізації на момент відпуску товарів покупцеві за наростаючим принципом:

 

Товарооборот з

=

початку року

 

Товарооборот звітного місяця

+

Товарооборот за попередній період

274

При заповненні цього звіту треба керуватися Інструкцією (зі змінами)

щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №1– торг „Звіт про товарооборот”, а також Інструкцією про облік роздрібного товарообороту і товарних запасів, затвердженою Міністерством статистики України №389 від 28.12.96.

Згідно останньої, роздрібний товарооборот – це виручка від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів (як за готівку, так і за розрахункові чеки установ банків, та банківські платіжні картки) через організований споживчий ринок, тобто спеціально організовану торгову мережу (аптеки, кіоски) усіма діючими підприємствами.

При продажу пільговим категоріям населення санітарно-гігієнічних та фармацевтичних товарів аптечними закладами в товароборот включається фактично сплачена населенням їх вартість.

Заповнення форми 1–торг здійснюється на підставі первинної облікової документації, зокрема, накладних, касових ордерів, журналів реєстрації касових документів, касових книг, товарно-грошових звітів, тощо.

Аналогічна облікова документація та вищенаведені Інструкції використовуються також при заповненні статистичної форми 3–торг – квартальна „Звіт

про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства”, що складається щоквартально (за І квартал, І півріччя, 9 місяців та за рік) підприємствами роздрібної торгівлі, до яких за статистичною звітністю належать і аптеки. Форма „3–торг-квартальна” містить дані про роздрібний товарооборот за квартал, у тому числі у розрізі районів регіону, а також про продаж та запаси товарів за різними товарними групами, серед яких товари фармацевтичні, парфумерно-косметичні, матеріали перев’язувальні та предмети догляду за хворими, товари медичні та ортопедичні, оптика окулярна, води мінеральні. Товарні запаси відображаються за роздрібними цінами. Не включаються у запаси товари в дорозі, товари, що прийняті у межах договорів комісії (консигнації).

Статистична форма „Звіт про наявність торгової мережі та мережі рес-

275

торанного господарства 7–торг (річна) заповнюється на підставі даних первинної облікової документації, зокрема технічних паспортів, затверджених типових проектів, документів щодо орендної плати або замірів, інвентарних карток обліку основних засобів тощо та містить дані про стаж роздрібної мережі аптек (аптечних пунктів, кіосків) за товарообігом та площею. Форма 7–торг складається з 3-х розділів:

Розділ І „Наявність мережі (у межах регіону); Розділ ІІ „Відомості про місцеві одиниці (структурні підрозділи) на тери-

торії регіону; Розділ ІІІ „Відомості про місцеві одиниці (структурні підрозділи) за ме-

жами регіону.

При заповненні форми „7-торг” слід використовувати Інструкцію щодо

замовлення форм державних статистичних спостережень стосовно торгової мережі та мережі ресторанного господарства, затверджену наказом Держкомстату України від 24.10.2005 р. №327.

Звіт за формою державного статистичного спостереження №1–опт „Звіт

про продаж і запаси товарів (продуктів) в оптовій торгівлі (квартальна, річна), „Про обсяг оптового товарообороту (місячного)” складають щомісячно, щоквартально (за І, ІІ та ІІІ квартал) та за рік у цілому суб’єкти господарювання – юридичні особи, основним видом економічної діяльності яких є оптова торгівля, до яких відносяться оптові фармацевтичні фірми, аптечні склади, бази.

Статистична форма „Звіт про обсяг товарообороту” (№1 – опт місячна)

містить дані щодо обсягів перепродажу (продаж без перероблення) підприємствами від свого імені за власний рахунок товарів без будь-яких змін роздрібним торговим підприємтсавм та організаціям або іншим оптовикам (крім населення) для їх використання або наступного продажу як в Україні, так і на експорт.

Оптовий товарооборот в даній формі відображається у цінах фактичної реалізації за наростаючим принципом.

276

Статистична форма „Звіт про продаж і запаси товарів (продукції) в оп-

товій торгівлі „1–опт квартальна” надає інформацію щодо загального обсягу оптового товарообороту з виділенням обсягу продажів іншим суб’єктам оптової торгівлі та товарів виробництва України. Окремо наводяться запаси товарів на кінець звітного періоду. В другому розділі звіту 1–опт квартальна міститься інформація з оптового продажу товарів за різними товарними групами, наведеними в переліку цієї статистичної форми (з кодами). Оптові фармацевтичні фірми звітують за товарними групами 24.4 – „препарати фармацевтичні хімічні і продукти лікарські рослинного походження” та 24.52.1 – „засоби парфумерні та косметичні”, за якими відображаються їх запаси на кінець звітного періоду. „Звіт про продаж і запаси товарів (продукції) в оптовій торгівлі за 20___рік” (форма №1–опт (річна), окрім інформації, наведеної в статистичній формі 1–опт (квартальна) містить інформацію про кількість та площу аптечних складів, обсяги оптового товарообороту поквартально (за І, ІІ, ІІІ, ІV квартали) та товарооборот за видами (оптовий, роздрібний) та діяльністю (посередницька, виробнича, будівельна, транспортна тощо).

10.3. Звітність про працю та заробітну плату

Згідно Закону Україну „Про оплату праці” заробітна плата – це винагорода, що нараховується у грошовому вираженні, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган сплачує робітнику за виконану роботу. Як відомо, розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконаної роботи, професійних та ділових якостей робітника, результатів його праці та фі- нансово-господарчої діяльності аптеки, фармацевтичної фірми.

При складанні форм статистичної звітності з праці та заробітної плати використовуються наступні первинні документи:

накази (розпорядження) по аптеці про прийом на роботу, переведення ні іншу роботу, припинення трудового договору;

277

особова картка;

наказ (розпорядження) про надання відпустки;

табель обліку використання робочого часу та розрахунку заробітної плати;

листки непрацездатності;

листки простоїв;

довідки про виконання державних або громадських обов’язків;

розрахунко-платіжні відомості, розрахункові відомості, платіжні відомості;

особові рахунки, трудові договори (контракти), цивільно-правові договори й інші документи первинного та бухгалтерського обліку, затверджені в установленому порядку, що характеризують кількісний та якісний склад працівників, їхній дохід у грошовій, натуральній формах, а також розміри

пільг і компенсацій.

Статистичні дані про працю і заробітну плату відображаються у наступних формах:

Звіт з праці(1–ПВ місячна)

„Звіт з праці” (1– ПВ квартальна)

«Звіт про кількість працівників, їх якісний склад та професійне на-

вчання» (6–ПВ річна).

Ці форми складаються точно за встановлений календарний звітний пері-

од: місяць, квартал, період з початку року або рік. Місячний звіт складається за період з першого до останнього (включно) числа звітного місяця, квартальний звіт – за період з 1 січня до останнього (включно) числа третього місяця звітного кварталу, річний – за період з 1 січня по 31грудня.

З 2010 року всі вищеназвані статистичні форми надаються в повному обсязі та в зазначені в них терміни при наявності в організаціях, установах 50 та більше працівників. Якщо їх кількість перебуває в межах 10-49 працівників, то дана звітність складається 1 раз на 5 років і не складається взагалі, якщо чисельність робітників менша 10.

278

При заповненні статистичної звітності за цими формами слід керуватися:

Інструкцією щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №1–ПВ (місячна) „Звіт з праці, затвердженою Наказом Держкомстату 26.10.2009 №403;

Інструкцією щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №1–ПВ (квартальна) „Звіт з праці”, затвердженою Наказом Держкомстату 26.10.2009 №404;

Інструкцією щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №6–ПВ (річна) „Звіт про кількість працівників, їх якісний склад та професійне навчання, затвердженою Наказом Держкомстату України 06.11.2006 №508;

Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. №5;

Інструкцією зі статистики кількості працівників, затвердженою наказом Держкомстату України від 28.09.2005 р. №286, зі змінами.

Згідно статті 4 Закону статистичну звітність з праці надають юридичні особи та їх окремі підрозділи (філії, відділи, представництва, цехи, ділянки, розташовані на іншій території, ніж головна організація) незалежно від форм власності та організаційно-правових форм господарської діяльності, включаючи громадські об’єднання, профспілки, благодійні організації з постійно або тимчасово зайнятими працівниками, що одержують заробітну плату.

Інформацію про кількість працівників містять всі вищеперераховані форми (1–ПВ (місячна), 1–ПВ (квартальна), 6–ПВ (річна), але з дещо різним змістом, які відрізняються методом розрахунку та метою їх використання.

Показник середньооблікової кількості штатних працівників використовується для визначення кількості зайнятих працівників за сферами економічної діяльності та ведення спостереження за змінами мобільності робочої сили. Показник середньооблікової кількості усіх працівників в еквіваленті повної зайнятості використовується для визначення середнього рівня заробітної пла-

279

ти та інших середніх величин у цілому по підприємству, а також аналізу ефективності використання робочої сили.

В облікову кількість штатних працівників включаються усі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримали заробітну плату на цьому підприємстві. Облікова кількість штатних працівників визначається на певну дату звітного періоду, наприклад, на перше або останнє число місяця, включаючи прийнятих працівників і виключаючи тих, які вибули в цей день. В обліковій кількості штатних працівників за кожний календарний день враховуються особи, які фактично працювали, а також відсутні на роботі з будь-яких причин, тобто усі працівники, які перебувають у трудових віджносинах, незалежно від виду трудового договору. До облікової кількості включаються штатні працівники, які:

фактично з’явились на роботу, у т.ч. ті, що не працювали з причин простою;

прийняти на роботу з випробувальним терміном;

прийняті або переведені за ініціативою адміністрації на неповний робо-

чий день або на новий робочий тиждень.

В обліковій кількості ці працівники враховуються за кожний календарний день як цілі одиниці, включаючи неробочі дні тижня, що обумовлені при зарахуванні на роботу. Працівник, який отримує на одному підприємтсві дві, півтори ставки, тобто оформлений за сумісництвом на тому самому підприємстві, де й основне місце роботи (внутрішнє сумісництво), або менше однієї ставки, в обліковій кількості штатних працівників враховується як одна фізична особа.

Середня кількість працівників підприємства за період (місяць, квартал, з початку року, рік) визначається як сума таких показників:

середньої кількості штатних працівників;

середньої кількості зовнішніх сумісників;

середньої кількості працюючих за цивільно-правовими договорами.

280

Середньооблікова кількість штатних працівників розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників, які повинні уточнюватись відповідно до наказів про прийом на роботу, переведення працівника на іншу роботу та припинення трудового договору.

Облікова кількість штатних працівників за кожен день має відповідати даним табельного обліку використання робочого часу працівників („Табель обліку робочого часу”), на підставі якого визначається кількість працівників, що з’явились або не з’явились на роботу.

Середньооблікова кількість штатних працівників за місяць обчислюється шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 по 30 або 31 число (для лютого – по 28 або 29), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і ділення одержаної суми на число календарних днів звітного місяця (табл. 10.1).

Таблиця 10.1 Порядок визначення середньооблікової кількості штатних працівників фарма-

цевтичної фірми з 5-денним робочим тижнем

 

Числа

 

 

Кількість шта-

 

 

Підлягає виключен-

 

 

Підлягають включен-

 

 

По-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

місяця

 

 

тних праців-

 

 

ню із середньооблі-

 

 

ню до розрахунку сере-

 

 

рядок

 

 

 

 

 

ників обліко-

 

 

кової кількості шта-

 

 

дньооблікової кількос-

 

 

роз-

 

 

 

 

 

вого складу

 

 

тних працівників

 

 

ті штатних працівни-

 

 

рахунку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А

 

 

1

 

 

2

 

 

3=1–2

 

 

 

 

 

1

 

 

253

 

 

3

 

 

250

 

 

 

 

 

2

 

 

253

 

 

3

 

 

250

 

 

 

 

 

3 (суб.)

 

 

253

 

 

3

 

 

250

 

 

 

 

 

4 (нед.)

 

 

253

 

 

3

 

 

250

 

 

 

 

 

5

 

 

257

 

 

3

 

 

254

 

 

7930:31=

 

 

6

 

 

257

 

 

3

 

 

254

 

 

=256

 

 

7

 

 

260

 

 

3

 

 

257

 

 

 

 

 

8

 

 

260

 

 

3

 

 

257

 

 

 

 

 

(свят.день)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28

 

 

260

 

 

3

 

 

257

 

 

 

 

 

29

 

 

258

 

 

2

 

 

256

 

 

 

 

 

30

 

 

258

 

 

2

 

 

256

 

 

 

 

 

31 (суб.)

 

 

258

 

 

2

 

 

256

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Усього

 

8020

 

90

 

7930

 

 

 

 

281

Середньооблікова

= [

Середньооблікова

Середньооблікова

Середньооблікова

] : 3

чисельність

чисельність за І

+ чисельність за ІІ

+ чисельність за ІІІ

за квартал

 

місяць кварталу

місяць кварталу

місяць кварталу

 

Кількість штатних працівників облікового складу за вихідний, святковий і неробочий день приймається на рівні облікової кількості працівників за попередній робочий день. У випадку двох або більше вихідних чи святкових і неробочих днів підряд кількість штатних працівників облікового складу за кожний з цих днів приймається на рівні кількості працівників облікового складу за робочий день, що їм передував.

При обчисленні середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу враховуються всі категорії працівників облікового складу, крім працівників, які:

перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого чинним законодавством або колективним договором підприємства, включаючи тих, які усиновили новонароджену дитину безпосе-

редньо з пологового будинку.

Облік цих категорій працівників ведеться окремо.

Середньооблікова кількість штатних працівників на підприємствах, які працювали неповний місяць (наприклад, на створених або ліквідованих підприємствах, таких, що мають сезонний характер виробництва), визначається шляхом ділення суми облікової кількості штатних працівників за всі дні роботи підприємства у звітному місяці, включаючи вихідні та святкові і неробочі дні за фактичний період роботи, на число календарних днів у звітному періоді.

Визначення середньої кількості працівників в еквіваленті повної зайня-

тості потребує перерахування всього персоналу, який залучався до роботи у звітному періоді та включає як штатних працівників підприємства, так і тих, які не перебувають в обліковому складі та залучені до роботи згідно договорів і мають нарахування з фонду оплати праці.

Кількість штатних працівників в еквіваленті повної зайнятості визнача-

ється у наступному періоді:

282

за кожною категорією штатних працівників, для яких встановлено робочий тиждень різної тривалості, визначається загальна кількість людиногодин робочого часу (відпрацьованого та невідпрацьованого), за який була перерахована заробітна плата;

загальна кількість людино-годин, за які була нарахована заробітна плата за кожною категорією працівників, ділиться на табельний фонд робочого часу, визначений з урахуванням тривалості робочого тижня, встановленої

на підприємстві згідно законодавства або колективного договору.

До кількості оплачених людино-годин зараховуються людино-години, за які працівникам здійснено нарахування з фонду оплати праці:

відпрацьований час;

час відпустки (основні, додаткові, у т. ч. у зв’язку з навчанням, творчі відпустки) у частині, що припадає на робочі дні звітного місяця;

час відсутності працівників у зв’язку з навчанням, виконанням державних або громадських обов’язків, простоїв та інших неявок, які оплачуються

згідно з чинним законодавством.

При обчисленні середньої кількості штатних працівників в еквіваленті повної зайнятості не враховується час, відпрацьований понаднормово.

Рух працівників облікового складу характеризується змінами облікової кількості штатних працівників внаслідок прийому на роботу та вибуття з різних причин. Рух працівників за звітний період може бути наведений у вигляді балансу: облікова кількість штатних працівників на початок періоду (Учис. на початок періоду) плюс кількість прийнятих протягом звітного періоду (П) мінус кількість тих, що вибули за цей період (Увиб.), дорівнює обліковій кількості штатних працівників на кінець звітного періоду (Учис. на кінець періоду):

Таким чином, статистична форма №1–ПВ (місячна) містить наступну інформацію (Рис.10.4).

283

І„Кількість працівників і фонд оплати праці”

про середню кількість працівників в еквіваленті повної зайнятості та середньооблікову кількість штатних працівників з даними про фонд оплати праці та фонд робочого часу;

ІІ „Заборгованість перед працівниками із заробітної плати та виплатах з соціального страхування”

інформація щодо сум заборгованості заробітної плати з різних джерел (бюджетні кошти, кошти місцевих бюджетів) різним категоріям працівників

Рис.10.4. Структура та зміст форми №1-ПВ(місячна)

Звіт з праці за формою №1–ПВ (квартальна) містить наступну інфор-

мацію (рис. 10.5).

Статистична звітна форма №6–ПВ (річна) „Звіт про кількість працівників, їх якісний склад та професійне навчання складається з 3-х розділів:

розділ І

інформація про кількість працівників: облікову, прийнятих на умовах

„Кількість

неповного робочого дня, що мають вищу освіту, пенсію, науковий ступінь,

працівників за

винахідників і раціоналізаторів, і таких, що знаходяться у відпустці за

якісним складом

вагітністю та пологами, по догляду за дитиною

на 31 грудня

 

звітного року”

 

 

 

розділ ІІ

інформація про навчання новим професіям безпосередньо на виробництві, у

„Підготовка

навчальних закладах, за кордоном;

кадрів”

 

розділ ІІІ

статистичні дані щодо підвищення кваліфікації керівників, фахівців, технічних

„Підвищення

службовців безпосередньо на виробництві, у навчальних закладах різних

кваліфікації”

типів (за договорами) та за кордоном

284

І розділ „Кількість працівників”

•про середньооблікову та облікову кількість штатних працівників з відображенням числа прийнятих та тих, що вибули з різних причин працівників за період з початку року;

ІІ розділ „Використання робочого часу штатних працівників”

•про обсяг фонду робочого часу як відпрацьованого, так і невідпрацьованого через ряд причин (вказуються);

ІІІ розділ „Склад фонду оплати праці та інші виплати”

•про обсяги фонду оплати праці штатних працівників, основної, додаткової заробітної плати, заохочувальних та компенсаційних виплат і виплат, що не входять до фонду оплати праці;

ІV розділ „Розподіл працівників за розмірами заробітної плати”

•про кількість працівників:

•яким оплачено 50% і більше робочого часу, встановленого на місяць;

•які повністю відпрацювали норму робочого часу, встановлену за місяць;

•на кінець місяця, яким встановлено тарифну ставку, нижчу за прожитковий мінімум

•Наводяться дані про розміри виплаченої заробітної плати тим штатним працівникам, яким оплачено 50% і більше робочого часу, встановленого на місяць;

V розділ „Кількість і фонд оплати праці окремих категорій

працівників”

•про середньооблікову кількість, фонд оплати праці та відпрацьованої кількості людино-годин як середньообліковою кількістю штатних працівників, так і працівників, що не перебувають в обліковому складі (позаштатні);

VІ розділ „Інформація про укладання колективних договорів”

•з кількості укладених колективних договорів та охоплених ними штатних працівників та розмір мінімальної тарифної ставки за колективним і галузевим договорами;

VІІ розділ „Витрати на утримання робочої сили, що не входять

до складу фонду

•про витрати на соціальне забезпечення, культурно-побутове обслуговування, забезпечення житлом, професійне навчання працівників тощо

Рис. 10.5. Зміст інформації звіта з праці

285