Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний посібник СОВФ.pdf
Скачиваний:
684
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
44.9 Mб
Скачать

вий склад, приймати управлінські рішення на основі повної і достовірної інформації;

кадрова служба отримає цінний інструмент автоматизації рутинних завдань, у тому числі анкетування і підготовка звітів про працівників з різними умовами відбору і сортування;

працівники підприємства будуть впевнені в тому, що в будь-який момент зможуть швидко отримати необхідні їм довідки, відомості про свою відпустку, дані персонального обліку в Пенсійному фонді тощо.

Взагалі можна сказати, що версія 1С: Підприємство 7.7 забезпечує суто

облік на підприємстві, а 1С: Підприємство 8.0 забезпечує керівництво крім обліку - управлінням підприємства, бізнес-плануванням, надає можливість повного контролю трудових ресурсів, різні рівні групування інформації тощо.

В підсумку зазначемо, що характерною рисою цих програм є те, що вони дозволяють оперативно й достовірно визначати розмір заробітної плати з урахуванням різноманітних видів стимулюючих та компенсаційних виплат та формувати внутрішні системні та зовнішні звіти, однак не передбачають формування звітних показників по ефективності використання праці як інформації необхідної для всіх рівнів управління для прийняття обґрунтованих рішень з метою ефективного використання праці працівників.

Контрольні питання

1.Перерахуйте форми та системи оплати праці, поясніть їх суть.

2.Обґрунтуйте доцільність вибору почасової форми оплати праці в аптечних закладах та відрядної – на фармацевтичних підприємствах для оплати праці виробничого персоналу.

3.В яких умовах можливе застосування акордної оплати праці?

4.Поясніть стимулюючу роль преміальної та прогресивної систем оплати праці.

5.Перечисліть які види виплат відносять до основної заробітної плати, до-

222

даткової заробітної плати.

6.Наведіть формули розрахунку середньоспискової чисельності та продуктивності праці в аптеках.

7.Вкажіть фактори, які впливають на заробітну плату: а) адміністративно-управлінського персоналу; б) виробничого персоналу.

8.Поясніть порядок обліку праці в аптеках.

9.Перелічіть первинні документи, які необхідно додати до табеля обліку робочого часу при наявності руху кадрів і відсутності робітників з поважних причин.

10.Поясніть порядок обліку заробітної плати 11.Перелічіть види обов’язкових утримань з заробітної плати працівника.

Поясніть порядок утримання прибуткового податку.

12.До яких фондів підприємство проводить обов’язкові відрахування від фонду заробітної плати. Яке призначення цих фондів?

Література

1.Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та ви-тратами, зумовленими похованням» від 18.01.01 р. № 2240

2.Кодекс Законів про працю України

3.Закон України «Про оплату праці»

4.Закон України «Про відпустки»

5.Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»

6.Постанова КМУ № 1298 "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" від 30.08.2002 р.

223

7.Постанова КМУ № 100 від 8.02.1995 р. «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати»

8.Наказ Міністерства праці та соціальної політики України та МОЗ України „Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення” від 05.10.2005р. № 308/519.

9.Информационные системы в экономике: [уч. для студ. вузов, обуч. по спец. “Финансы и кредит”, “Бухгалт. учет, анализ и аудит”] / Г.Н. Исаев.

– М.: Омега-Л, 2008. – 462 с.

10.Комплексная автоматизация управления предприятием: Информационные технологии – теория и практика / Ю.А. Петров, Е.Л. Шлимович, Ю.В. Ирюпин. – М.: Финансы и статистика, 2001. – 160 с.

11.Микитенко Т. Сучасні інформаційні технології обліку та аудиту в управлінні підприємством / Т. Микитенко // Бухгалтерський облік і аудит, 2005.

– № 10.– С. 12-19 12.Кузнецов В., Маханько О. Все об учете и организации аптечных учреж-

дений. – Х.: Фактор, 2006. – 472 с.

13.Основи економіки та системи обліку в фармації / Немченко А.С., Панфілова Г.Л., Чернуха В.М. та ін. Навч. пос., Х.: НФаУ, „Золоті сторінки”.– 2005.– 556 с.

14.Основы организации и экономики фармации в вопросах и ответах: Уч. пособ. для иностр. студ. фарм. вузов / Под ред. А.С. Немченко. – Ч.2. – Х.: НФаУ, 2011.

15.Основы экономики и системы учета в фармации: Уч.пособие для студ. высш.уч. завед. / Под ред. А.С.Немченко. – Винница: НОВА КНИГА, 2008. – 480 с.

16.Терещенко Л.О. Інформаційні системи і технології в обліку: [навч. посіб.] / Л.О. Терещенко, І.І Матієнко-Зубенко. – К.: КНЕУ, 2004. – 187 с.

17.Терещук С.І., Новикевич А.М., Чухрай І.Л. Система бухгалтерського обліку в аптеках. Навч. посібн. – В. НОВА КНИГА, 2003.-280 с.

224

8

Розділ 8. Управлінський облік та внутРозділ 8. Управлінський облік та внутрішньо-

рішньогосподарська звітність в аптеках господарська звітність в аптеках

225