Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний посібник СОВФ.pdf
Скачиваний:
682
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
44.9 Mб
Скачать

дачі розрахункових коштів покупцеві при поверненні товару, рекомпенсації послуг та інших випадках.

У видатковому чеку, надрукованому РРО, забезпечуючи окреме накопичення у фіскальній пам’яті позитивних та негативних сум, перед сумою виданих коштів може друкуватись знак "-" (мінус).

Розрахункова квитанція (форма № РК-1) – це розрахунковий документ,

бланк якого виготовлено друкарським способом, а окремі реквізити заповнюються вручну чи шляхом проштамповування при реєстрації розрахунків за продані товари (надані послуги) або при видачі коштів покупцеві у разі повернення товару та в інших випадках. Розрахункова квитанція (форма РК-1) складається з двох частин – корінця та відривної частини (рис. 5.4).

Серія АААА

 

РОЗРАХУНКОВА КВИТАНЦІЯ Серія АААА № 207900

 

№ 207900

 

 

 

 

 

 

 

 

РК-1

л

"Назва СГ", ІД "ідентифікаційний код за ЄДРПОУ

 

 

(номер за ДРФО)"

 

 

 

 

і

ПН "індивідуальний податковий номер платника ПДВ"

 

 

н

 

 

 

 

 

 

 

 

і

 

 

 

 

 

 

 

(дата)

я

 

 

 

 

 

 

 

Сума розрахунку

 

 

 

 

 

 

 

 

(грн., коп.)

в

Найменування товару

 

Вартість,

 

ПДВ

 

Вартість

усього:

(послуги)

 

о.в.

 

(%)

 

 

__"сума"__,

і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

у т.ч. за ставкою

д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПДВ 20%

р

 

 

 

 

 

 

 

Сума розрахунку (грн., коп.)

 

"сума"

__"сума"__

и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

в

 

 

 

 

 

 

 

 

Розрахунок провів _______________

__________

 

 

 

у

 

 

 

підпис

дата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.5.4. Розрахункова квитанція

5.4.3. Порядок реєстрації та використання книги обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок

Реєстрація книг обліку розрахункових операцій (КОРО) здійснюється на ко-

156

жен РРО в органі ДПС за місцезнаходженням (місцем проживання) суб’єкта господарювання, або за місцем податкового обліку.

Перед реєстрацією КОРО суб’єкт господарювання повинен забезпечити:

шнурування книги ОРО;

послідовну нумерацію сторінок;

установку на неї засобу контролю таким чином, щоб зробити неможливим розшнурування книги без порушення засобу контролю;

нанесення на титульній сторінці книги даних про суб’єкта господарюван-

ня (назва, адреса, ідентифікаційний код, кількість сторінок, дані про РРО тощо).

Для реєстрації КОРО суб’єкт господарювання подає у відповідний орган ДПС письмову заяву і довідку про реєстрацію, дозвіл місцевого органу виконавчої влади на розміщення СГ (договір оренди або інші документи на право власності). Невідповідність поданих суб’єктом господарювання документів вимогам діючого законодавства може бути підставою для відмови у реєстрації КОРО.

Порядок ведення КОРО. КОРО може використовуватися тільки в тій аптеці і з тим РРО, що вказані на титульній сторінці книги при реєстрації. Якщо в аптеці організовано декілька місць здійснення розрахунків, де відповідно до чинного законодавства дозволяється здійснювати розрахунок без застосування РРО, то за бажанням суб’єкта господарювання на всіх місцях проведення розрахунків в одній аптеці може використовуватись тільки одна КОРО.

Використання КОРО, зареєстрованої на РРО, передбачає:

зазначення на титульній сторінці дати початку використовування книги;

наявність КОРО на місці проведення розрахунків, де встановлено РРО;

щоденне здійснення записів про рух готівки та суми розрахунків;

підклеювання фіскальних чеків на відповідних сторінках книги ОРО;

у випадку виходу із ладу РРО при відключенні електроенергії здійснення записів по обліку розрахункових квитанцій;

157

ведення обліку ремонту РРО у відповідному розділі КОРО.

Увипадку розпечатування на РРО протягом робочого дня декількох фіскальних звітних чеків, всі вони підклеюються у відповідній КОРО, записи у розділі 2 КОРО робляться по кожному фіскальному звітному чеку окремо. Якщо фіскальний чек містить дані про операції службового внесення і службового повернення коштів, то графи 3 і 4 розділу 2 КОРО, зареєстрованої на РРО можна не заповнювати.

По закінченні використання КОРО на її титульній сторінці вказується дата закінчення її використання.

Реєстрація розрахункових книжок (РК) здійснюється в органі держав-

ної податкової служби на підставі надання суб’єктом господарювання письмової заяви та довідки про реєстрацію КОРО. При реєстрації розрахункової книжки присвоюється номер, який складається з фіскального номера КОРО і проставленого через дріб порядкового номера РК.

Порядок ведення розрахункової книжки

1.Перед початком використання розрахункової книжки на її реєстраційній сторінці необхідно вказати дату початку використання.

2.У корінці та у відривній частині розрахункової квитанції повинна вказуватись повна сума розрахунку вручну, шляхом проштамповування чи типографським способом. Якщо суб’єкт господарювання є платником ПДВ, то в корінці розрахункової квитанції слід вказувати суму, яка оподатковується ПДВ.

3.При здійсненні операції видачі коштів у випадку повернення товару сума розрахунку вказується в корінці та у відривній частині розрахункової квитанції з математичним знаком "-" (мінус).

4.Не дозволяється використовувати розрахункові квитанції повторно, виправляти записи в квитанціях, вилучати з розрахункової книжки корінці розрахункових квитанцій, порушувати кріплення книжки.

Увипадку пошкодження квитанції чи здійснення помилкового запису таку квитанцію слід анулювати, для чого на корінці та у відривній частині роблять відмітку "Анульовано", завірену підписом особи, яка здійснює розрахунок.

158

5.5. Порядок здавання готівкової виручки до банку. Встановлення ліміту каси

Виходячи з потреби прискорення обігу готівкових коштів і своєчасного їх надходження до кас банків для підприємств (юридичних осіб), що здійснюють операції з готівкою в національній валюті, установлюються ліміт каси та строки здавання готівкової виручки.

Підприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх касах готівкову виручку в межах, що не перевищують установлений ліміт каси. Готівка, що перевищує встановлений ліміт каси, обов’язково здається до банків для її зарахування на банківські рахунки. Відокремлені підрозділи підприємств – юридичних осіб можуть здавати готівкову виручку безпосередньо до кас таких юридичних осіб або до будь-якого банку для її переказу і зарахування на банківські рахунки зазначених юридичних осіб. За відсутності банків готівка для переказу на банківські рахунки підприємства може здаватися до операторів поштового зв’язку та небанківських фінансових установ, які мають відповідну ліцензію на здійснення переказу коштів.

Здавання готівкової виручки здійснюється самостійно (у т.ч. із застосуванням програмно-технічних комплексів самообслуговування) або через відповідні служби, яким згідно із законодавством України надане право на інкасацію коштів.

Здавання готівкової виручки (готівки) може здійснюватися для зарахування на будь-який банківський рахунок підприємства (підприємця).

При самостійному внесенні касиром аптеки у каси банків заповнюється заява на внесок готівкою, перша частина якої залишається в установі банку, а квитанція повертається касирові аптеки.

При здачі виручки аптеки інкасатору банку оформляється супровідна відомість (вкладується в інкасаторську сумку), її копія (видається інкасатору) та

накладна до сумки з грошовою виручкою (залишається в аптеці).

159