Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний посібник СОВФ.pdf
Скачиваний:
684
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
44.9 Mб
Скачать

календарному року.

Уразі недотримання вимог податкового законодавства суб’єкти господарювання несуть відповідальність у встановленому порядку.

11.2. Порядок подання звітності про податок на прибуток підприємств

Згідно зі ст. 133 Податкового кодексу України платниками податку на прибуток є суб'єкти господарювання - юридичні особи та їх відокремлені підрозділи, які провадять господарську діяльність на території України та/або за її межами, або отримують доходи з джерелом походження з України; а також неприбуткові установи та організації у разі отримання прибутку від неосновної діяльності та/або доходів, що підлягають оподаткуванню.

Податкові зобов’язання платника податку на прибуток визначаються відповідно до вимог розділу ІІІ Податкового кодексу України (ст. 133 - 161). Розрахунок прибутку, що підлягає оподаткуванню здійснюється шляхом зменшення суми доходів звітного періоду на собівартість реалізованих товарів (робіт, послуг) та суму інших витрат звітного періоду, з урахуванням вимог ПКУ.

Так, п. 44.1 Податкового Кодексу встановлено, що для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, реєстрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням та сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Зокрема, пп. 139.1.9 ПКУ передбачено, що не включаються до складу витрат витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими первинними документами, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку та нарахування податку.

Відповідно до ст.177 та 178 розділу IV Податкового кодексу України фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподатку-

307

вання, та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність (самозайняті особи), зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат, у якій щоденно на підставі первинних документів здійснюються записи про операції, що відбулися у звітному (податковому) періоді. Книга має вигляд зошита чи блокнота. Прошнурована з пронумерованими сторінками Книга безоплатно реєструється в органі ДПС за місцем обліку.

Кожен найманий працівник, що здійснює операції за готівку, повинен здійснювати їх облік у окремій Книзі обліку доходів і витрат, зареєстрованій у встановленому порядку. У Книзі для найманих осіб зазначаються адреса місця здійснення діяльності, П.І.Б. найманої особи та самозайнятої особи (роботодавця) та їх реєстраційний номер облікової картки платника податків, а у разі його відсутності – серія та номер паспорта.

Форма податкової декларації з податку на прибуток підприємства затверджена Наказом Міністерства фінансів № 1213 від 28.09.2011 р. Вказана податкова декларація містить 12 додатків, які розкривають порядок розрахунку оподатковуваного прибутку з урахуванням особливостей господарської діяльності суб’єктів господарювання.

Платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність у встановленому законом порядку. Малі підприємства, визнані такими відповідно до Господарського кодексу України, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність.

Платники податку на прибуток підприємств, які оподатковуються за ставкою «0%», подають декларації (розрахунки) з податку на прибуток підприємств за спрощеною формою у встановленому порядку.

11.3. Порядок обліку та звітності за ПДВ

Центральний орган ДПС веде реєстр платників податку. Особі, що реєструється як платник податку, присвоюється індивідуальний податковий номер,

308

що використовується для сплати податку. Реєстрація платника податку здійснюється в органі ДПС за його місцезнаходженням (місцем проживання).

Відповідно до Податкового кодексу особа (яка не є платником єдиного податку) зобов’язана зареєструватися як платник ПДВ, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, нарахована (сплачена) особі протягом останніх 12 місяців, перевищує 300 000 грн. (без урахування ПДВ).

Особи, що не зареєстровані як платники податку, при ввезенні товарів на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню, сплачують податок під час митного оформлення товарів без реєстрації як платники ПДВ.

Оригінал свідоцтва про реєстрацію платника податку повинен зберіга-

тися таким платником, а копії свідоцтва (засвідчені органом ДПС) розміщуються у приміщенні платника податку (в доступних для огляду місцях) та в усіх його філіях, представництвах.

У разі якщо операції з постачання товарів звільнено від оподаткування на митній території України, до операцій з експорту таких товарів (супутніх послуг) застосовується нульова ставка.

Серед операцій, що звільняються від оподаткування, слід зазначити: продаж товарів спеціального призначення для інвалідів за встановленим

переліком; постачання ЛЗ, дозволених для застосування в Україні та внесених до

Державного реєстру ЛЗ (у т. ч. аптечними закладами), а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України;

надання послуг з охорони здоров’я за встановленим переліком та інші.

Податкова накладна. Форма Податкової накладної та порядок її заповнен-

ня затверджені наказом ДПА України від 21.12.2010 р. N 969. Платник податку зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) на його вимогу податкову накладну, підписану уповноваженою платником особою та скріплену печаткою. Податкова накладна виписується у двох примірниках у день виникнення податкових зобов’язань продавця (оригінал видається покупцю, копія залишається у продавця товарів).

309

У разі звільнення від оподаткування у випадках, передбачених ПКУ, у податковій накладній робиться запис "Без ПДВ". Для операцій, що оподатковуються, і операцій, звільнених від оподаткування, складаються окремі податкові накладні.

Податкова накладна є податковим документом і одночасно відображається у податкових зобов’язаннях і реєстрі виданих податкових накладних продавця та реєстрі отриманих податкових накладних покупця.

Органи ДПС за даними реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, наданих в електронному вигляді, повідомляють платника податку про наявність у такому реєстрі розбіжностей з даними контрагентів. Протягом 10 днів після отримання такого повідомлення платник податку має право уточнити податкові зобов’язання без застосування штрафних санкцій.

Право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку.

Податкова накладна видається платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, на вимогу покупця та є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

При здійсненні операцій з постачання товарів платник податку - продавець зобов’язаний надати покупцю податкову накладну після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанція в електронному вигляді, яка надсилається протягом операційного дня. Реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі здійснюється протягом 20 календарних днів з дати їх виписки.

Покупець має право звіряти дані отриманої податкової накладної на відповідність із даними Єдиного реєстру податкових накладних.

Відсутність факту реєстрації платником податку – продавцем податкових накладних в Єдиному реєстрі та порушення порядку заповнення податкової накладної не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту

310