Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний посібник СОВФ.pdf
Скачиваний:
687
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
44.9 Mб
Скачать

Традиційні прийоми інвентаризації: перерахування, зважування, перемірювання, контрольний обмір зберігають своє значення і в умовах комп'ютеризації бухгалтерського обліку. Застосування їх пояснюється неможливістю повного уникнення помилок при визначенні фактичної наявності цінностей.

Контрольні питання

1.Охарактеризуйте основні види інвентаризації.

2.Поясніть необхідність проведення інвентаризації в аптечних закладах.

3.Охарактеризуйте загальний порядок проведення інвентаризації.

4.Поясніть порядок проведення інвентаризації товарів, тари, інших матеріальних цінностей.

5.Охарактеризуйте порядок проведення інвентаризації грошових коштів, розрахункових документів і бланків суворої звітності.

6.Поясніть порядок підведення підсумків інвентаризації та правила списання природних втрат

7.Охарактеризуйте порядок проведення інвентаризації основних засобів, малоцінних і швидкозношуваних предметів.

Література

1.Информационные системы в экономике: [учебник для студентов вузов, обучающихся по специальностям “Финансы и кредит”, “Бухгалт. учет, анализ и аудит”] / Г.Н. Исаев. – М.: Омега-Л, 2008. – 462 с.

2.Комплексная автоматизация управления предприятием: Информационные технологии – теория и практика / Ю.А. Петров, Е.Л. Шлимович, Ю.В. Ирюпин. – М.: Финансы и статистика, 2001. – 160 с.

192

3.Микитенко Т. Сучасні інформаційні технології обліку та аудиту в управлінні підприємством / Т. Микитенко // Бухгалтерський облік і аудит, 2005.

– № 10.– С. 12-19

4.Кузнецов В., Маханько О. Все об учете и организации аптечных учреждений. – Х.: Фактор, 2006. – 472 с.

5.Основи економіки та системи обліку в фармації / Немченко А.С., Панфілова Г.Л., Чернуха В.М. та ін. Навч. пос., Х.: НФаУ, „Золоті сторінки”.– 2005.– 556 с.

6.Основы организации и экономики фармации в вопросах и ответах: Уч. пособ. для иностр. студ. фарм. вузов / Под ред. А.С. Немченко. – Ч.2. – Х.: НФаУ, 2011.

7.Основы экономики и системы учета в фармации: Уч.пособие для студ. высш.уч. завед. / Под ред. А.С.Немченко. – Винница: НОВА КНИГА, 2008. – 480 с.

8.Терещук С.І., Новикевич А.М., Чухрай І.Л. Система бухгалтерського обліку в аптеках. Навч. посібн. – В. НОВА КНИГА, 2003.-280 с.

9.Терещенко Л.О. Інформаційні системи і технології в обліку: [навч. посіб.] / Л.О. Терещенко, І.І Матієнко-Зубенко. – К.: КНЕУ, 2004. – 187 с.

193

7

Розділ 7. Форми та системи оплати праці та орРозділ 7. Форми та системи оплати праці

таорганізаціяоблікуоблікузаробітноїзаробітноїплатиплати

194

Ключові слова:

Основна

Додаткова

Фонд

Єдина

заробітна

заробітної

тарифна

заробітна плата

плата

плати

сітка

 

Тарифний

Тарифний

Мінімальна

Прожитковий

заробітна

розряд

коефіцієнт

мінімум

плата

 

 

 

Посадовий

Доплата

Надбавка

Середньоспискова

оклад

чисельність

 

 

7.1. Форми і системи оплати праці

Відповідно до ст.1 Закону України «Про оплату праці» заробітна плата

це винагорода, що обчислюється в грошовому еквіваленті, яку згідно з трудовою угодою, власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов роботи, професійно-ділових якостей працівника; результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Розрізняють дві основні форми заробітної плати:

Почасова

Відрядна

мірою праці виступає відпрацьований

мірою праці є вироблена працівником

час

продукція (або виконаний обсяг робіт),

заробіток нараховується згідно з

розмір заробітку прямо пропорційно

тарифною ставкою або посадовим

залежить від її кількості та якості,

окладом за фактично відпрацьований

виходячи із встановленої відрядної

час

розцінки

В Україні найбільш поширеними є такі системи оплати праці (рис.7.1)

195

Для аптечних підприємств, враховуючи специфіку їхньої роботи, най-

Почасові

Відрядна

проста почасова (заробіток залежить від тарифної ставки, що відповідає присвоєному працівникові тарифному розряду, та відпрацьованого часу);

почасово-преміальна (заробіток залежить від тарифної ставки, відпрацьованого часу і передбачає премії за досягнення певних кількісних або якісних показників);

оплата праці за місячними посадовими окладами застосовується щодо працівників, робота яких має стабільний характер (службовці, деякі посади робітників);

проста відрядна (заробіток розраховується множенням кількості виробленої продукції на її розцінки);

відрядно-преміальна (оплата праці включає включає відрядний заробіток і премії за досягнення результатів, що заохочуються);

відрядно-прогресивна (робота, виконана в межах встановленої норми, оплачується за звичайними розцінками, а понад норму – за прогресивно зростаючими розцінками);

акордна (розмір заробітку встановлюється за виконання всього комплексу робіт із визначенням терміну виконання);

акордно-преміальна (передбачає премії за якісне або дострокове виконання робіт);

відсоткова (розмір заробітку встановлюється як частка певних показників (товарообігу, доходу, прибутку тощо).

Рис. 7.1. Класифікація видів оплати праці

196

більш прийнятною системою оплати праці є почасово-преміальна .

Основою організації оплати праці є тарифна система, що включає: тарифні сітки, тарифні ставки, надбавки і доплати до тарифних ставок, схеми посадових окладів і тарифно-кваліфікаційні характеристики (довідники). Тарифна система використовується для розподілу робіт залежно від їх складності, а працівників – залежно від їх кваліфікації та відповідальності за розрядами тарифної сітки. Вона є основою формування та диференціації розмірів заробітної плати.

Тарифна сітка – це шкала кваліфікаційних розрядів і тарифних коефіцієнтів, за допомогою яких встановлюється безпосередня залежність розміру заробітної плати працівників від їхньої кваліфікації. Кожному кваліфікаційному розряду відповідає тарифний коефіцієнт, що показує, у скільки разів тарифна ставка цього розряду перевищує тарифну ставку першого розряду (що завжди дорівнює одиниці).

Для оплати праці керівників, спеціалістів і службовців використовуються схеми посадових окладів, розміри яких встановлюються залежно від посад, їхньої кваліфікації, умов праці, масштабів і складності виробництва, обсягів, складності і важливості робіт. Особливістю застосування на підприємстві схеми посадових окладів є розробка штатного розпису – внутрішнього нормативного документа, де вказаний перелік посад, чисельність працівників за кожною з них і розміри їхніх місячних посадових окладів.

Єдині тарифні сітки містять тарифні коефіцієнти для всіх категорій персоналу. Вони побудовані на єдиній методичній основі і забезпечують єдиний підхід до оцінки відмінностей у праці всіх працівників.

Постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіці-

єнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" затверджено схему тарифних розрядів працівників бюджетних установ, закладів та організацій (табл. 7.1).

197

Таблиця 7.1

Єдина тарифна сітка розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та органі-

зацій окремих галузей бюджетної сфери

 

 

 

 

 

 

 

 

Тарифні

Тарифні

 

Тарифні

Тарифні

 

Тарифні

Тарифні

розряди

коефіцієнти

 

розряди

коефіцієнти

 

розряди

коефіцієнти

 

1,00

 

10

1,82

 

18

3,21

 

1,09

 

11

1,97

 

19

3,42

 

1,18

 

12

2,12

 

20

3,64

 

1,27

 

13

2,27

 

21

3,85

 

1,36

 

14

2,42

 

22

4,06

 

1,45

 

15

2,58

 

23

4,27

 

1,54

 

16

2,79

 

24

4,36

 

1,64

 

17

3,0

 

25

4,51

 

1,73

 

 

 

 

 

 

Посадові оклади (тарифні ставки) за розрядами Єдиної тарифної сітки визначаються шляхом множення окладу (ставки) працівника 1 тарифного розряду на відповідний тарифний коефіцієнт. У разі, коли посадовий оклад (тарифна ставка) визначений у гривнях з копійками, цифри до 0,5 відкидаються, від 0,5 і вище – округляються до однієї гривні.

Тарифна ставка – це виражений у грошовій формі абсолютний розмір оплати праці за одиницю робочого часу. Тарифна ставка робітника першого розряду обумовлюється в колективному договорі й залежить від фінансових можливостей підприємства і від умов оплати, встановлених галузевою та генеральною тарифними угодами. В будь-якому випадку вона не може бути меншою законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати. Залежно від обраної одиниці часу тарифні ставки бувають годинні, денні та місячні (оклади).

Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, годинну норму праці (обсяг роботи). Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання.

198