Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний посібник СОВФ.pdf
Скачиваний:
682
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
44.9 Mб
Скачать

як на макро-, так і на мікроекономічному рівнях.

10.5. Автоматизація подання статистичної звітністі

Як було нами відмічено в розділі 2.10, автоматизації бухгалтерського обліку дозволяє значно спростити складання регламентованих форм звітності, які складають основу фінансової, статистичної та податкової звітностей, а також змінити способ надання такої звітності в відповідний орган. Говорячи про зміну способу надання, маємо на увазі, по-перше, формування звітів в електронному вигляді, та , по-друге, її надання за допомоги електронно-коммунікаційних каналів зв’язку. Обидва зауваження є необхідною умової існування поняття електронної звітності.

Електронна звітність – це можливість формування та подання регламентованих звітів в електроному вигляді (без паперового носія). Подача електроної звітності можлива для стосуеться Звіт, як правило, формується в відповідній програмі, після чого накладується електронний підпис і в вигляді ЕД відправляється по електронній пошті або за допомогою електронних носіїв в контролюючий орган. Переваги подання електронної звітності представлені на рис. 10.8.

Статистична електронна звітність була започаткована Державною службою статистики України з січня 2010 року, після успішного закінчення пілотного проекту. Звітування до органів державної статистики в електронному вигляді здійснюється у відповідності до Порядку подання електронної звітності до органів державної статистики, який затверджено наказом Держкомстату від 12.01.2011 року № 3 та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 20.03.2011р. за № 408/19146. Згідно з цим Порядком Для здійснення звітування в електронному вигляді до органів державної статистики респонденту неохідно мати:

а) програмне забезпечення для формування звітності в електронному вигляді у визначеному Держкомстатом форматі;

296

б) доступ до мережі Інтернет та можливість відправлення/приймання електронних повідомлень за допомогою електронної пошти;

значне зменьшення часу на складання звітності

запобігання помилок при складанні звіту

можливість відпавки за допомогою інтернету

економії часу облікового працівника за рахунок відсутності потреби в сдачі паперового звіту беспосередньо за місцем розташування контролюючого органу

виключення ситуації з відказом налогового працівника приймати звітність з "неприємливими" показниками

Рис. 10.8. Переваги подання електронної звітності

297

в) чинні посилені сертифікати відкритих ключів, сформованих акредитованим центром сертифікації ключів для уповноважених посадових осіб респондента, підписи яких є обов’язковими для звітності на папері;

г) надійний засіб ЕЦП.

Держстат України готовий до прийняття електронних звітів, на які накладено ЕЦП акредитованих центрів сертифікації ключів, відомості про які наведено у табл. 10.4.

Таблиця 10.4.

Перелік акредитованих центрів сертифікації ключів, електронний цифровий підпис яких можливо накладати на електронні звіти, що подаються до органів державної статистики

 

Назва організації

 

 

Адреса сайту

 

 

 

 

 

 

Акредитований Центр сертифікації ключів ТОВ "Україн-

 

 

www.ukrcc.com

 

 

ський сертифікаційний центр"

 

 

 

 

 

Акредитований Центр сертифікації ключів ЗАТ «Інфра-

 

 

www.ivk.org.ua

 

 

структура відкритих ключів»

 

 

 

 

 

Акредитований Центр сертифікації ключів

 

 

www.masterkey.ua

 

 

"MASTERKEY"

 

 

 

 

Електронною адресою приймального шлюзу електронної звітності Держ-

комстату є elzvit@ukrstat.gov.ua.

Всі електронні звіти, які надсилаються до Держкомстату повинні бути завірені за допомогою надійного засобу електронного цифрового підпису посадових осіб та зашифровані сертифікатом відкритої частини ключа центру обробки електронної звітності (ЦОЕЗ).

Всі електронні документи, які формуються ЦОЕЗ, підписуються власним ЕЦП та шифруються за допомогою сертифікату відкритої частини ключа респондента і лише потім надсилаються на електронну адресу респондента.

298

Крім цього , Державна служба статистики України у своєму листі від 22.09.10 р. № 12-10/197 роз'яснив ряд питань, пов'язаних з наданням електронної звітності в органи статистики. Так, зокрема:

1.Підприємства, установи та організації, які повинні звітувати до органів держстатистики, обирають спосіб подачі звітності виключно на добровільних засадах і за власною ініціативою.

Тобто суб'єкт господарювання самостійно обирає спосіб надання їм статистичної звітності: або в паперовій, або електронній формі.

2.Прийом звітності в електронному вигляді здійснюється органами статистики на безкоштовній основі.

Користування послугами спецоператора для подання електронної звітності не є обов'язковим.

3.Для подання електронної звітності до органів держстатистики укладання договорів не потрібно. Прийом декларацій Держкомстат не здійснює.

4.У разі надання респондентом звітності в електронному вигляді він має право не надавати відповідні форми звітності на папері.

5.Терміни подання звітності в електронному вигляді аналогічні термінів надання звітності на папері.

6.Електронна звітність зберігається на електронних носіях протягом строку не менше встановленого для відповідної звітності на папері.

Серед повного переліку форм статистичної звітності (104 форми), які можуть прийматися в електронному вигляді, фармацевтичних закладів стосуються приведені в таблиці Додатку.

Кожного року перелік форм електронної звітності переглядається та поновлюється.

Контрольнi питання

1. Дайте визначення ,,державна статистика”, ,,органи державно статистики”.

299