Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електронний посібник СОВФ.pdf
Скачиваний:
684
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
44.9 Mб
Скачать

та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за звітний період.

Виявлення розбіжностей даних податкової накладної та Єдиного реєстру є підставою для проведення органами ДПС документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів.

У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, яка підтверджує сплату податку.

Платники податку зобов'язані вести окремий облік операцій з постачання та придбання товарів/послуг, які підлягають оподаткуванню та звільнених від оподаткування. Зведені результати такого обліку відображаються в податкових деклараціях. Платник податку веде реєстр виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді, у якому зазначаються порядковий номер податкової накладної, дата її виписки (отримання), загальна сума постачання та сума ПДВ, а також реєстраційний номер платника податку – продавця, який видав податкову накладну. Копії цих записів в електронному вигляді подаються щомісяця органу ДПС у встановленому порядку.

Платник ПДВ повинен самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку для подання податкової декларації.

При ввезенні товарів на митну територію України суми податку, нараховані митним органом, підлягають сплаті до державного бюджету платниками податку до/або на день подання митної декларації безпосередньо на єдиний казначейський рахунок за винятком операцій, за якими надається звільнення (умовне звільнення) від оподаткування.

11.4. Спрощена система оподаткування, обліку та звітності

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності встановлює заміну сплати окремих податків і зборів на сплату єдиного податку в порядку

311

та на умовах, визначених ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Відповідно до вимог ПКУ суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на чотири групи платників єдиного податку (табл. 11.1).

Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування,

сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

податку на прибуток підприємств;

податку на доходи фізичних осіб у частині доходів, що отримані в результаті господарської діяльності фізичної особи та оподатковані;

ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, крім ПДВ, що сплачується фізичними та юридичними особами, які обрали ставку єдиного податку (3% у разі сплат ПДВ платниками ІІІ та ІV групи);

земельного податку;

збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

Отримані протягом податкового (звітного) періоду доходи понад встановлені обсяги, відображаються платниками єдиного податку в податковій декларації за податковий (звітний) період, у якому відбулося таке перевищення. При цьому у податковій декларації окремо відображаються обсяг доходу, оподаткований за ставками, визначеними для платників єдиного податку І групи, обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15%, обсяг доходу, оподаткований за новою ставкою єдиного податку, обраною згідно з встановленими умовами авансові внески.

При цьому отримана сума перевищення доходу, встановленого для платників єдиного податку І і ІІ груп, не включається до обсягу доходу, з якого сплачується наступна обрана ставка такими платниками єдиного податку.

312

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 11.1

 

 

 

Характеристика груп платників єдиного податку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фізичні особи-підприємці

 

Юридичні особи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І група

ІІ група

 

ІІІ група

 

ІV група

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використання

пра-ці

-

до 10 осіб

 

до 20 осіб

 

до 50 осіб

 

 

найманих осіб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обсяг доходу за кален-

не вище 150 тис. грн

не вище 1 млн. грн.

не вище 3 млн. грн.

 

не вище 5 млн. грн.

 

 

дарний рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сфера діяльності

 

Роздрібний продаж то-

Надання послуг

платни-

Не регламентується

 

Суб'єкти господарювання

 

 

 

варів на ринках

кам єдиного

податку та

 

 

будь-якої організаційно-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

надання побутових пос-

населенню,

 

 

 

 

правової форми

 

 

 

 

луг населенню

виробництво

і

продаж

 

 

 

 

 

 

 

 

товарів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Порядок обліку

дохо-

Ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за

Не платники ПДВ – аналогіч-

Використовують

дані

 

дів і витрат

 

підсумками робочого дня, відображення отриманих

но І-ІІ групі

 

спрощеного бухгалтерсь-

 

 

 

доходів

 

 

 

платники ПДВ – в порядку,

кого обліку з урахуванням

 

 

 

 

 

 

 

встановленому

Мінфіном

вимог п. 44.2 ст. 44 ПКУ

 

 

 

 

 

 

 

України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Застосування РРО

 

Не обов’язкове

 

 

Обов’язкове

 

 

 

 

 

 

 

 

Подання декларації

раз на рік *

у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* У разі перевищення протягом року встановленого розміру доходу, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для ІІ або ІІІ групи, декларація подається щоквартально

313

Податкова декларація складається наростаючим підсумком. Уточнююча податкова декларація подається у порядку, встановленому ПКУ.

Податкова декларація подається до органу ДПС за місцем податкової ад-

реси.

Платник єдиного податку виконує передбачені ПКУ функції податкового агента у разі нарахування (виплати, надання) оподатковуваних податком на доходи фізичних осіб доходів на користь фізичної особи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах.

11.5. Порядок подання звітності, пов'язаної із застосуванням РРО або використанням розрахункових книжок

Відповідно до Наказу ДПАУ від 01.12.2000 р. №614 "Порядок подання звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій або використанням розрахункових книжок" суб’єкти господарювання, що здійснюють розрахунки зі споживачами за допомогою РРО повинні подавати до органу державної податкової служби звітність, пов’язану із застосуванням РРО або використанням розрахункових книжок за встановленою формою.

Звітність подається суб’єктом господарювання щодо всіх зареєстрованих РРО та книг обліку розрахункових операцій (КОРО), зареєстрованих на господарську одиницю, які ведуться разом із розрахунковими книжками у випадках, визначених законом (крім виходу РРО з ладу або відключення електроенергії).

Звітність, пов’язана із застосуванням РРО, подається у складі "Звіту про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)" за формою ЗВР-1, а при поданні звіту за останній місяць календарного року – додаються періодичні звіти за минулий календарний рік, надруковані на кожному РРО.

Звітність, пов’язана з використанням РК, подається у складі Звіту та Довідки про використані розрахункові книжки.

Звітність подається до органу ДПС за місцем реєстрації РРО (РК) у тер-

314