Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Особлитсті спадкового права

Спадковеправо - цесукупністьцивільно-правовихнорм, якірегулюютьвідносини, щовиникаютьу зв'язкуізспадкуванням. Спадкування єперехідправтаобов'язків(спадщини) відфізичноїособи, якапомерла ( спадкодавця), доіншихосіб(спадкоємців). Спадкуванняздійснюєтьсязазаповітомабозазаконом.

Спадщина (спадкове майно) - це сукупність прав та обов'язків спадкодавця, які переходять після його смертідо спадкоємців. Середмайнових прав, щоускладіспадковогомайнапереходятьдоспадкоємців, насамперед слід назвати право власностінарізноманітнемайно. Спадщинаскладаєтьсятакож зправі обов'язківспадкодавця, тобтодоспадщинивходятьійогоборги, якщовониуньогобулинаденьсмерті. Під

боргамислідрозумітиневиконаннізобов'язання, неоплаченікредититощо. Правоспадкоємця - прийматитаку спадщинучивідмовитисявіднеї.

Спадщина відкривається внаслідок смертіособи або оголошення їпомерлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з яого вона оголошується померлою. Місцем вікриття спадщини є останнємісцепроживанняспадкодавця.

Спадкоємцямизазаповітом ізазаконом можутьбутифізичніособи, якієживиминачасвідкриття спадщини, атакожособи, якібулизачатізажиттяспадкодавцяінародженіживимипіслявідкриттяспадщини. Спадкоємцямизазаповітомможутьбутиюридичніособитаіншіучасникицивільнихвідносин.

Заповіт - це особисте розпорядження особи на випадок своєї смерті. Тобто це є односторонній правочин - дією однієї сторони, що може бути представлена однією або кількома особами. Як правило заповіт складаєтьсяоднією особою, протезановимЦКдозволяєтьсяспільнийзаповіт(заповітподружжя). Дозаповіту ЦивільнийкодексУкраїнивстановлюєчітківимоги: йогомаєскластитількидієздатнаособа; вінповиненбути письмовим іззазначенням місця ічасу його укладення, підписаний особисто заповідачем інотаріально посвідчений. Яквинятокзакондопускаєможливістьпосвідченнязаповітуіншимиорганамийособами. Зміст заповітумаєвідповідативимогамзакону.

Спадкуваннязазаконом маємісцевтакихвипадках: немаєзаповіту; заповітсудвизнавнедійсним; спадкоємці, призначенів заповіті, померли до відкриття спадщини; спадкоємці, призначенів заповіті, відмовилися прийняти ї. Новий ЦК виділяє п'ять черг спадкоємців. Спадкоємціодержують право на спадкування почергово. У пешу чегу право на спадкування за законом отримують діи спадкодавця, той із подружжя, яий його пережив, та батьки. У друг чегу - ріні брати й сестри спадкодавця, його баба та дії як з боку батька, так і з боку матері. У третю чегу право на спадкування за законом отримують рідні дядько та тітка спадкодавця. У четверту чегу - особи, яі проживали зі спадкодавцем однією сім'єю не менше п'яти років до часу відкриття спадщини. У п'яту черу право на спадкування за законом одержують інші родичі спадкодавцядошостогоступеняспорідненнявключно, атакож утриманціспадкодавця, якінебуличленами йогосім'ї, аленеменшеп'ятироківодержуваливідньогоматеріальнудопомогу, щобуладлянихєдинимабо основнимзасобоміснування.

Законпередбачаєобов'язковучастинувспадщині. Неповнолітніабонепрацездатнідітиспадкодавця(в тому числіусиновлені), а також непрацездатнідружина, батьки (усиновителі) й утриманціпомерлого успадковують, незалежновідзмістузаповіту, неменшедвохтретинчастки, якабналежалакожномузнихпри спадкоємствізазаконом. Привизначеннірозміруобов'язковоїчасткивраховуєтьсяівартістьспадковогомайна, щоскладаєтьсязпредметівзвичайноїдомашньоїобстановкиівжитку.

Державастаєспадкоємцем зазаконом утакихвипадках: спадкодавецьзаповідавспадковемайно державі; всіспадкоємцівідмовилися від спадщини; всіспадкоємціпозбавленіправа на спадщину; у спадкодавцянемаєспадкоємцівнізазаконом, нізазаповітом; жоденізспадкоємцівнеприйнявспадщини.

Длятого, щобспадкоємецьмігвважатисебевласникоммайна, щоналежитьйому, необхідноприйняти спадщину. Спадщина автоматично до спадкоємців не переходить. Для прийняття спадщини спадкоємець має вчинитиоднуздвохдій:

  1. фактично вступити в управління або володіння майном;

  2. подати державній нотаріальній конторіза місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Зазначенідіїспадкоємецьмаєвчинитипротягомшістьмісяцівзднявідкриттяспадщини.

У разівідсутностіспадкоємців зазаповітом ізазаконом, усунення їхвід права на спадкування, неприйняттянимиспадщини, атакож відмовивід їприйняттясудвизнаєспадщинувідумерлою зазаявою відповідногоорганумісцевогосамоврядуваннязамісцемвідкриттяспадщини. Заявапровизнанняспадщини відумерлою подається післяспливу одного року зчасу відкриття спадщини. Спадщина, визнанасудом відумерлою, переходитьувласністьтериторіальноїгромадизамісцемвідкриттяспадщини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]