Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Тема 14. Вирішення господарських спорів Господарське судочинство. Господарський процесуальний кодекс України

Господарськимсудочинствомвизнаютьсяпроцедуризвернення, порушеннясправугосподарськомусуді, їх розгляд, прийняттярішень іперегляд судових рішень в апеляційному та касаційному провадженнях. Особливостігосподарськогосудочинстваполягаютьутому, що, по-перше, правоназверненнямаютьсуб'єкти підприємницькоїдіяльності(підприємства, установи, організації, іншіюридичніособи, утомучислііноземні громадяни, якіздійснюютьпідприємницькудіяльністьбезстворенняюридичноїособи).

Розглядсправздійснюєтьсяназасадахрівностівсіхучасниківсудовогопроцесупередзакономісудом. По-друге, сторони маютьправо застосовувати заходидосудовоговрегулюваннягосподарськогоспору(за виняткомокремихважливихкатегорійспорів).

Господарськесудочинстворегулюєтьсяміжнароднимидоговорами, згоданаобов'язковістьякихнадана Верховною Радою України. Господарський процесуальний кодекс єважливим нормативним актом, який нараховує 125 статей, розміщени у 15 розділах.

У даному кодексі регламентуються:

  • порядокпровадженнясправугосподарськомусуді;

  • досудове врегулювання господарських спорі (пред'явлення претензії і строки їх розгляду, особливостіврегулюванняокремихвидівгосподарськихспорів);

  • питанняпідвідомчостісправарбітражнимсудоміпідсудностісправ, тобтовизначеннякатегорій справ, щомаютьрозглядатисяокремимиланкамигосподарськихсудів;

  • коло учасників господарського процесу, положення в ньому судді, сторін, третіх осіб, прокурора, іншихосіб;

  • поняття, видиіпроцедуранаданнятаоцінкидоказів;

  • складсудовихвитрат, їхрозподілміжсторонами;

  • формаізмістпозовноїзаяви, визначенняцінипозову, перелікдокументів, щододаютьсядо позовноїзаяви, поданнязустрічногопозову;

  • порядок прийняття позовноїзаяви та підстави для відмови в їприйнятті, діїсуддіз провадженняусправі, готуваннядоїрозгляду;

  • набраннярішенням, ухвалою, постановою законноїсили; змістіформанаказугосподарського суду про виконання рішення, процедуру відстрочення або розстрочення виконання зазначених судових документів, поворотувиконаннярішення, постанови;

  • іншіпитаннягосподарськогосудочинства.

Господарськісуди, увідповідностідоЗаконуУкраїни"Просудоустрій", відносятьсядоспеціалізованих судів. Систему спеціалізованих господарських судів складають:

  • місцеві господарські суди;

  • апеляційнігосподарськісуди;

  • ВищийгосподарськийсудУкраїни.

ДомісцевихгосподарськихсудіввідносятьсягосподарськісудиАвтономноїРеспублікиКрим, областей, містКиєваіСевастополя. Місцевігосподарськісудирозглядаютьсправи, що виникаютьзгосподарських правовідноси, а також інші справи, віднесені процесуальним законом до їх підсудності.

ВищимсудовиморганомгосподарськихсудівєВерховнийсудУкраїни.

Вищігосподарськісуди, доякихналежитьВищийгосподарськийсудУкраїни, складаютьсязсуддів, обранихнапосадубезстроково, головисудутайогозаступників.

УВищомугосподарськомусудіможутьутворюватисясудовіпалатизрозглядуокремихкатегорійсправ завизначеноюспеціалізацієювмежахвідповідноїспеціальноїсудовоїюрисдикції.

СкладсудовихпалатВищогогосподарськогосудуформуєтьсязаподаннямголовисудувзазначеному закономпорядку.

У Вищомугосподарськомусудідлявирішенняорганізаційнихпитаньдієпрезидіясудуускладіголови, його заступниів, заступників голі палат, а також суддів даного суду, обраних до складу презиії відповідно до закону"ПросудоустрійУкраїни".

Длявирішеннязагальнихпитаньдіяльностівідповіднихгосподарськихсудівувищомуспеціалізованому суді діє Пленум вищого спецілізованого суду.

Вищігосподарськісудиможутьматидрукованіоргани.

Привищихспеціалізованихсудахможутьутворюватисянауково-консультативніструктури. Вищий господарський суд:

  • розглядаєвкасаційномупорядкусправи відповідноїсудовоїюрисдикції, атакож іншісправиу випадках, визначенихпроцесуальнимзаконом;

  • ведетааналізуєсудовустатистику, вивчаєйузагальнюєсудовупрактику;

  • надаєметодичнудопомогусудамнижчогорівнязметоюоднаковогозастосуваннянормконституції України та законів у судовій практиціна основі їузагальнення та аналізу судовоїстатистики; дає спеціліованим судам нижчого рівня рекомендаціїні роз'яснення з питань застосування законодавства щодо вирішеннясправвідповідноїсудовоїюрисдикції;

  • здійснюєіншіповноваження, передбаченізаконом.

Підвідомчість справ господарським судам. Підсудність Згідно ст. 12 Господарського процесуального кодексу Україні господарським судам підвідомчі: 1. Справиуспорах, щовиникаютьприукладанні, зміні, розірванніівиконаннігосподарськихдоговорів та з інши пістав, а також у спорах про визнання недійсними актів з пістав, зазначених у зако нодавстві, крім:

  • спорів, що виниають при погодженні стандартів та техніни умо в;

  • спорів про встановлення цін на продукцію (товари), а також тарифів на послуги (вионання робіт), якщоціціниітарифивідповіднодозаконодавстванеможутьбутивстановленізаугодою сторін;

  • іншихспорів, вирішенняякихвідповіднодозаконівУкраїни, міждержавнихдоговорівтаугод

віднесенодовіданняіншихорганів;

  1. Справипробанкрутство;

  2. Справи за заявами органів Антимонопольного комітету України, Рахунковоїпалати зпитань, віднесени законодавчими актами до їх компетенції.

Підвідомчи господарським судам спір може бути передано сторонами на виішіення третейського суду (арбітражу, крім спорів про визнання недійсними актів, а також спорі, що виниають при укладанні, зміні, розірвані та вионанні господарськи договорів, пов'язаних із задоволенням державни потреб.

Господарський суд порушує справи за позовними заявами:

  • підприємствтаорганізацій, якізвертаютьсядогосподарськогосудузазахистом своїхправта охоронюванихзакономінтересів;

  • державнихтаіншихорганів, якізвертаютьсядогосподарськогосудуувипадках, передбачених законодавчимиактамиУкраїни;

  • прокурорівтаїхзаступників, якізвертаютьсядогосподарськогосудувінтересахдержави;

  • Рахунковоїпалати, яка звертається до господарського суду в інтересах держави в межах повноважень, щопередбаченіКонституцієютазаконамиУкраїни.

Прокурор, якийзвертаєтьсядогосподарськогосудувінтересахдержави, упозовнійзаявісамостійно визначає, в чому полягає порушення ітересів держави, та обґрунтовує необхіність їх захисту, а також вказує орган, уповноваженийдержавоюздійснювативідповідніфункціїуспірнихвідносинах.

Господарські суди виішіуюгь господарські спори у порядку позовного провадження.

Основними завданнями господарського суду є:

  • захистправтаохоронюванихзакономінтересівучасниківгосподарськихправовідносин;

  • сприяннязміцненнюзаконностіусферігосподарськихвідносин;

  • внесення пропозицій, спрямовани на вдосконалення правового регулювання господарської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]