Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Нотаріат в Україні

Нотаріат в Україні— це система органів і посадови осіб, на які покладено обов'язок посвічувати права, атакожфакти, щомаютьюридичнезначення, тавчинятиіншінотаріальнідії, передбаченіцимЗаконом, зметоюнаданняїмюридичноївірогідності.

Правове регулювання нотаріальної діяльності в Украні здійснюється Законом Украни "Про нотаріат " від 2 вересня 1993 рок.

Вчинення нотаріальних дій в Україніпокладається на нотаріусів, які працюють в державних нотаріальнихконторах, державних нотаріальних архівах (державнінотаріуси) або займаютьсяприватною нотаріальною діяльністю (приватнінотаріуси). Документи, оформленідержавнимиіприватниминотаріусами, маютьоднаковуюридичнусилу.

У населених пунктах, денемаєнотаріусів, деякінотаріальнідіївчиняютьсяуповноважениминаце посадовимиособамивиконавчихкомітетівсільських, селищних, міськихРаднароднихдепутатів. Вчинення нотаріальнихдій закордоном покладаєтьсянаконсульськіустановиУкраїни, аувипадках, передбачених чиннимзаконодавством, — надипломатичніпредставництваУкраїни.

Якщо у населеному пункті немає нотаріса, запові, крім секретного, може бути посвідчени уповноваженою нацепосадовою, службовою особою відповідногоорганумісцевогосамоврядування. Особа, яка перебуває на лікуванні у ліїарні, госпіталі, іншому стаціонарному закладі охорони здоров'я, а також особи, якапроживаєвбудинкудляосібпохилоговікутаінвалідів, можебутипосвідченийголовнимлікарем, його заступникомзмедичноїчастиниабочерговимлікарем цієїлікарні, госпіталю, іншогостаціонарногозакладу охорони здоров'я, атакож начальником госпіталю, директором або головним лікарем будинкудля осіб похилоговікутаінвалідів. Заповітособи, якаперебуваєпідчасплаваннянаморському, річковомусудні, що ходитьпідпрапоромУкраїни, можебутипосвідченийкапітаномцьогосудна. Заповітособи, якаперебуваєу експедиції, може бути посвідчений начальником експедиції. Заповіт військовослужбовця, а в пунктах дислокаціївійськовихчастин, з'єднань, установ, військово-навчальнихзакладів, денемаєнотаріусачиоргану, що вчиняє нотаріальні дії, а також заповіт робітника, службовця, члена їхніх сімей і члена сім'ї військовослужбовцяможебутипосвідченийкомандиром(начальником) цихчастини, з'єднання, установиабо

закладу. Заповітособи, якавідбуваєпокаранняувидіпозбавленняволі, можебутипосвідченийначальником місцяпозбавленняволі. Заповітособи, яка тримаєтьсяпід вартою, можебутипосвідчений начальником слідчого ізолятора. В цих випадках заповіти посвідчуються при свідках іприрівнюються до заповітів, посвідченихнотаріусами.

Нотаріясом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту і пройшов стажування протягом шести місяців в державній нотаріальній конторіабо у нотаріуса, що займається приватною нотаріальною практиою, скла кюліфіющйний іспит та одержав свідоцтво про право на заняття нотарільною діяльністю. Неможебутинотаріусомособа, якамаєсудимість. Нотаріуснеможеперебувативштатіінших державних, приватних та громадських підприємств і організацій, займатися підприємницькою і посередницькою діяльністю, а такожвионувати ішу оиачувану роботу, крім творчої, викладацької і наукової увільнийвідроботичас.

Свідоцтвопроправоназаняттянотаріальною діяльністю видаєтьсяМіністерством юстиціїУкраїнина підставірішеннякваліфікаційноїкомісіїнотаріату.

Нотаріусмаєправо:

^ витребуюти від піприємств, установ і органзацій відомості та документи, необхіні для вчинення нотаріальнихдій;

^ скадати проекти угод і заяв, виотовляти кпі докменті та виписки з ни, а також давати роз'яснення з питань вчиення нотаріальни дій і консультації правового характеру. Чинним законодавством нотаріусу можутьбутинаданійіншіправа. Нотаріусзобов'язаний:

^ здійснювати свої професійні обов'язки відповідно до закону і приесеної присяги;

^ сприти громадянам, підприємствам, установам і організаціям у здійсненні їх прав та захисті законни інтересів, роз'яснюватиправаіобов'язки, попереджатипронаслідкивчинюванихнотаріальнихдійдля того, щобюридичнанеобізнаністьнемоглабутивикористанаїмнашкоду;

^ зберігати в таємниці відомості, одержан ним у зв'язку з вчиенням нотаріальних дій;

відмовитиувчиненнінотаріальноїдіївразіїневідповідностізаконодавствуУкраїниабоміжнародним

договорам.

Свідоцтвопроправоназаняттянотаріальною діяльністю можебутианульованеМіністерствомюстиції України:

1) звласноїініціативинотаріуса;

2) заподанням управлінняюстиціїРадиМіністрівАРК, обласних, КиївськоїтаСевастопольськоїміських державнихадміністраційувипадках:

а) втратигромадянстваУкраїниабовиїздузамежіУкраїнинапостійнепроживання;

б) винесеннящодонотаріусаобвинувальноговирокусуду, якийнабравчинності;

в) винесенняухвалипрозастосуваннящодонотаріусапримусовихзаходівмедичногохарактеру, що набрала законної сили;

г) винесення постанови про припиення кримінальної справи щодо нотаріса з нереабілітуючи підстав;

д) виесення рішення суду, що набрало законної сии, про обмеження дієздатності особи, яка вионує обов'язки нотаріса, визнання її недієздатною або безвісно відсутньою, оголошення ії померлою;

е) неодноразового порушення нотаріусом чинного законодавства при вчи енні нотаріальних ді або грубого порушення закону, як завдало шкоди інтересам держави, підприємств, установ, органзацій, громаддя;

є) невідповідностінотаріусазайманійпосадівнаслідокстануздоров'я, щоперешкоджаєнотаріальній діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]