Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Тема 5. Основи соціального законодавства Поняття, видитаджереласоціальногозабезпечення

Соціальне забезпечення як галузь права - це система правових норм, спрямованих на регулювання суспільнихвідносинізрозподілупозабюджетнихфондівсоціальногострахуванняіперерозподілучастини державногобюджетузметою задоволенняпотребфізичнихосібувипадкувтратизаробіткучитрудового доходу, несення додаткових витрат на утримання і виховання діей, підтримку інших членів сім'ї, які потребують догляду, вісутності коштів в обсязі прожиткового мінімуму через об'єктивні соціально значимі причини, атакожнаданнямедичноїдопомогиісоціальногообслуговування.

КонституціяУкраїнизакріплюєправогромадяннасоціальнийзахист, щовключаєправоназабезпечення їхуразіповної, частковоїаботимчасовоївтратипрацездатності, втратигодувальника, безробіттязнезалежних віднихобставин, атакож устарості. Вданомузаконізакріплениймінімальнийрівеньтакогозабезпечення, а саме: "Пенсії та інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового міїімуму, встановленого законом".

Отже, пі соціальним забезпеченням слід розуміти систему державних і громадських заходів, спрямованих на матеріальне й культурно-побутове забезпечення у разіхвороби, на випадок старості, інвалідності, у разівтрати годувальника та в інших встановлених законодавством випадках. У систему соціального забезпечення також входитьідержавне соціальнестрахування робітників іслужбовців, які здійснюютьізспеціальнихфондів, створенихзарахунокстраховихвнесківгромадян, підприємств, організацій, атакожбюджетнихтаіншихджерелсоціальногозабезпечення.

Основними видами соціального забезпечення є пенсії і допомоги.

Пенсі - це передбачене законом або договором систематичне матеріальне забезпечення непрацездатних за рахунок спеціальних пенсійних фондів у зв'язку знастанням таких соціальних ризиків, як старість, інвалідність, втратагодувальника, урозмірі, пропорційномуїхтрудовомустажутазаробітку.

Допомога - соціальнавиплата, яканадаєтьсягромадянамщомісячно, періодичночиодноразовозметою компенсаціїповністю абочасткововтраченогозаробіткучиздійсненнядодатковоїматеріальноїпідтримки громадянамувипадкунастаннясоціальногоризику.

Соціальнестрахуваннятайоговиди Соціальне страхування - це встановлена державою система матеріального забезпечення соціальних правгромадянУкраїни.

Основними видами соціального страхування є :

  • Страхування на випадок безробіття (створюють фонд сприяння зайнятості населення за рахунок страхових внесківпідприємств, громадянінадходженьздержавногобюджету);

  • Медичнестрахування(створюютьфондмедичногострахуваннязарахуноквнесківпідприємств, громадянта благодійнихфондівтаіншихджерел, незабороненихзаконом);

  • Страхуваннявід нещаснихвипадківнавиробництві(створюютьвідповідний фонддлявиплатпенсійу зв'язку зінвалідністю, що наступилачерезнещаснівипадки навиробництвітапов'язанихзнещасними випадкамиіншихвиплатпотерпілимічленамїхсімей);

  • Пенсійнестрахування(створюютьвідповіднийпенсійнийфонддлявиплатипенсій).

Пенсійнестрахуваннязалежитьвідбагатьохчинників, перш завсе, відстраховогостажупрацівника. Страховий стаж - це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійномустрахуванню тазаякийщомісяцясплаченістраховівнескиусумінеменшій, ніж мінімальний страховий внесок. Обчислюєтьсястраховий стаж умісяцяхтериторіальним органом Пенсійного фондуна підставідокументівтавпорядку, визначеномузаконодавством.

Система пенсійного страхування складається з трьох рівнів.

Першийрівень - цесолідарнасистемазагальнообов'язковогопенсійногострахування, якабазуєтьсяна засадахсолідарностіісубсидуваннятаздійсненнявиплатипенсійінаданнясоціальнихпослугзарахунок коштівПенсійногофондунаумовахтавпорядку, передбаченихзаконом.

Другийрівень - ценакопичувальнасистемазагальнообов'язковогодержавногопенсійногострахування, якабазуєтьсяназасадахнакопиченнякоштівзастрахованихосібуНакопичувальномуфондітаздійснення фінансуваннявитраттаоплатудоговорівстрахуваннядовічнихпенсійіодноразовихвиплатнаумовахів пор яку, передбачених законом.

Третій рівень - це систем а недержавного пенсійного забезпечення, що базується на засадах добровільноїучастігромадян, роботодавців таїх об'єднаньу формуванніпенсійних накопиченьзметою отриманнягромадянамипенсійнихвиплатнаумовахівпорядку, передбаченихзаконодавствомпронедержавне пенсійнезабезпечення.

Специфіка зазначених рівнів у тому, що перший та другий рівні становлять систему загальнообов'язкового пенсійногострахуваннявУкраїні, адругий татретій - системунакопичувального пенсійного забезпечення. Громадяни України можуть бути учасниками та отримувати пенсійнівиплати одночаснозрізнихрівнівзазначеноїсистемипенсійногозабезпеченнявУкраїні.

Суб'єктами солідарної системи є:

  • застрахованіособи, члениїхсімейтаіншіособи, визначенізаконом;

  • Пенсійнийфонд;

  • уповноваженийбанк;

  • підприємства, установи, організації, щоздійснюютьвиплатуідоставкупенсій.

Суб'єктаминакопичувальноїсистемипенсійногозабезпеченняє :

S особи, відіменіякихздійснюєтьсянакопиченнятаінвестуваннякоштів; S накопичувальнийфонд;

S підприємства, установи, організаціїтафізичніособи, щоздійснюютьперерахуваннякоштівдосистеми

накопичувальногопенсійногозабезпечення;

S недержавніпенсійніфонди;

S юридичніособи, щоздійснюютьадміністративнеуправлінняНакопичувальнимфондомтанедержавними

пенсіними фондами та управління їх пенсійними активами;

S зберігач;

S страховіорганізації.

Новезаконодавствопропенсійнестрахуваннячітковизначаєдвавидипенсійногозабезпечення: пенсійні виплатиісоціальніпослуги. ДопенсійнихвиплатусолідарнійсистемізарахуноккоштівПенсійногофонду належать:

  • пенсіїзавіком;

  • пенсіїпоінвалідності;

  • пенсіїузв'язкузвтратоюгодувальника.

ЗарахуноккоштівНакопичувальногофондуздійснюютьсятакіпенсійнівиплати, як:

  • довічнапенсіязустановленимперіодом;

  • довічнаобумовленапенсія;

  • довічнапенсіяподружжя;

  • одноразовавиплата.

Щодосоціальнихпослугусолідарнійсистемі, товонинадаютьсязарахуноккоштівПенсійногофонду. Такоюсоціальноюпослугоюєдопомоганапохованняпенсіонера.

Державне регулювання і нагляд за дотриманням пенсійного страхування здійснюють:

  • Центральний орган виконавчої влади у сфері праці та соціальної політикиі його територіальні органи;

  • Державна ко місія з регулювання рингів фіансових послуг України;

  • Державна комісія з ціних паперів та фінансового ринку.

ОскарженнядійчибездіяльностістрахувальниківтавиконавчихорганівПенсійногофондуздійснюється відповідно до законодавства про звернення громадян, а також у судовому порядку. У разіпорушення законодавстващодо страхування пенсійноговинніособинесутьадміністративну, матеріальнутамайнову відповідальністьвідповіднодозаконутаукладеногодоговору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]