Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Види пенсій за законодавством України та їх характерні ознаки

Законодавством встановлено такі види пенсій:

  1. трудові (пенсії за віком; у зв'язку з інвалідністю; в разі втрати годувальника і за вислугу років));

  2. соціальні.

Солідарнасистемастрахуванняпередбачаєпенсійнезабезпеченнятакихвидів: завіком; поінвалідності; узв'язкузвтратоюгодувальника.

Пенсіязавіком призначаєтьсязаумовидосягненнячоловіком60 роківізанаявностістажуроботине менше 25 рокі; а жінкам - 55 рогів і при стаж роботи не менше 20 років. Мінімальний розмір пенсії за віком занаявностіучоловіків25 років, аужінок20 роківстраховогостажувстановлюєтьсяурозміріпрожиткового мінімумудляосіб, яківтратилипрацездатність, визначеногозаконом.

Пенсі по інвалідності є одним з виді соціального захисту непрацездатних громадян. Пенсії по інвалідності призначаються особам, яі повністю або частково втратили здоров'я, незалежно від того, коли насталаінвалідність.

Пенсіїпо інвалідностіможна визначити як щомісячнігрошовівиплати зПенсійного фонду, що призначаютьсяувипадкахвстановленнямедичниморганом групиінвалідностіособізповною чичастковою втратоюпрацездатності.

Умовою призначенняданоговидупенсіїєвстановленняінвалідності, тобтовтратипрацездатностіабо стійкогопорушенняфункційорганізму, щопризводитьдонеобхідностіприпинитипрофесійнудіяльністьчи змінитиумовипраці.

Правонапризначенняпенсіїуразівтратигодувальника маютьнепрацездатнічленисім'їпомерлого годувальника, якіперебували найого утриманніабо отримували від ньогодопомогу, що буладля них постійниміосновнимджереломіснування. Прицьомудітямпенсіїпризначаютьсянезалежновідтого, чибули вони на утриманні годувальника. Батьки і чолові (дружина) померлого, які не були на його утриманні, також маютьправонапенсію, якщозгодомвтратилиджерелозасобівіснування.

Трудову пенсію за вислугу років встановлюють дляокремих категорій працівників, зайнятихна роботах, виконанняякихпризводитьдовтратипрофесійноїпрацездатностідонастаннявіку, щодаєправоза віком.

Соціальніпенсіїпризначаютьівиплачуютьнепрацюючимгромадянампривідсутностіправанатрудову пенсію:

  1. інвалідам 1-ї та 2-ї груп, у тому числі інвалідам з дитинства, а також інвалідам 3-ї групи;

  2. особам, яі досягли пенсіного віку: чоловіи 60 років, а жіки- 55 років;

  3. дітям - уразівтратигодувальника;

  4. дітям-інвалідамдо16 років.

Гарантією забезпечення старості для громадя є недержавне пенсіне забезпечення.

Згідно Закону України "Про недержавне пенсійне забезпечення", система недержавного пенсійного забезпечення - це складова частина накопичувального пенсійного забезпечення, яка ґрунтується на засадах добровільноїучастіфізичнихіюридичнихосіб, крімвипадків, передбаченихзаконами, уформуванніпенсійних накопичень з метою отримання учасниками недержавного пенсійного забезпечення додаткових до загальнообов'язковогодержавногопенсійногострахуванняпенсійнихвиплат.

Суб'єктаминедержавногопенсійногозабезпеченняє:

  1. Недержавніпенсійніфонди;

  2. Страховіорганізації, якіуклалидоговористрахуваннядовічноїпенсії, страхуванняризикунастання інвалідностіабосмерті;

  3. Банківські установи, які уклали договори про відкриття пенсійних депозитних рахункі;

  4. Вкладники та учасники пенсійних фонді;

  5. Вкладники пенсіних депозитних рахунків;

  6. Фізичні та юридичні особи, яі уклали договори довічної пенсії страхування ризику настання інвалідностіабосмерті;

  7. Засновникипенсійнихфондів;

  8. Роботодавці-платникикорпоративнихпенсійнихфондів;

  9. Саморегулівні організації суб'єктів, які надають послуги у сфері недержавного пенсійного забезпечення;

  1. Органидержавногонаглядуіконтролюусферінедержавногопенсійногозабезпечення;

  2. Адміністратори пенсійних фондів;

  3. Компаніїзуправлінняактивами;

  4. Зберігачі, аудитори, особи, якінадаютьконсультаційнітаагентськіпослугивідповіднодо вказаногозакону.

Недержавнепенсійнезабезпечення здійснюється пенсійними фондами шляхом укладенняпенсійних контрактівміж адміністраторамипенсійнихфондівтавкладникамитакихфондів; страховимиорганізаціями, шляхомукладеннядоговорівстрахуваннядовічноїпенсії; банківськимиустановамивідповіднодоцьогозакону тазаконодавствапробанківськудіяльністьшляхомукладеннядоговорівпровідкриттяпенсійнихдепозитних рахунківдлянакопиченняпенсійнихзаощадженьумежахсуми, визначеноїдлявідшкодуваннявкладівФондом гарантуваннявкладівфізичнихосіб, щовстановлюєтьсязгідноіззаконом.

На відмінувіддержавного пенсійного забезпечення, комерційнестрахування передбачаєстворення фондумайбутніхстраховихвиплатщодокожногоіндивіда. Додатковупенсію виплачуютьпіслязакінчення строкустрахування, якщострахувальникповністю сплативналежністраховівнески. Отримувачемнедержавної пенсіїєстрахувальникабо його правонаступник. Комерційне пенсійнезабезпечення доповнюєдержавне пенсіне страхування і виступає поряд із ним неві' ємною частиною соціальної забезпеченості населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]