Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Поняття адміністративної в'яповідальності Адміністративна вЯповідальність неповнолітня

Адміністративну відповідальність слід розглядати у позитивному (перспективному) та ретроспективному (негативному) видах. У перспективному розумінні адміністративна відповідальність характеризується як відповідальне ставлення суб'єкта адміїістративного права до своїх обов'язків і додержання заборон. У ретроспективному значенні — це специфічне правові ношення між державою (її органами й посадовими особами) та суб'єктом адміністративного правопорушення щодо реагування на вчинене правопорушення і на суб'єкт, що його вчини, а також покладання на правопорушника виду й міри адміністративного стягнений.

Виділяють основні та похідні ознаки адміністративної відповідальності. До основних ознак віносять те, що адміністраина відповідальність:

  1. є засобом охорони встановленого правопорядку;

  2. нормативно визначена й полягає в застосуванні санкцій адміністратини правови норм;

  3. супроводжується осудом з боку держави правопорушниа та правопорушення;

  4. пов'язана із затосуванням примусу та негатини для правопорушниа налідків;

  5. реалізується у визначени законодавством процесуальни формах. До похідни ознак відносжь те, що:

  1. підставою адміністраивної віповіальності є не тільки проступки, передбачені нормами адміністративного права, а й порушення, передбачені нормами інши галузей права (наприлад, жилового, трудового, зе мел ного та ін.);

  2. адміністративна відповідальність полягає у застосуванні до винни адміністратини стягнень;

  3. право приягати до адміністратиної відповідальності належить державним органам та їх посадовим особам;

  4. існує особлии порядок притягнення до адміністративної відповідальності

Адміністративна віповідальність настає з досягненням 16-річного віку (ст. 12 КУпАП).

Вчиення адміістратиного проступку неповнолітнім є обставиною, що пом'якшує адміістратину відповіальність. За вчиення адміістратини проступків у віці ві 16 до 18 років до неповнолініх можсуть бути застосовані такі заходи впливу:

а) зобов'язання публічно або в іншій формі попросиивиачення у потерпіого;

б) застереження;

в) догана або сувора догана;

г) передача неповнолітнього під нагляд батькам чи особам, які їх заміняють, або під наляд педагогічному чи трудовому колектиу за згодою колектиу, а також окремим громадянам на ї прохання (ст. 24 КУпАП).

Адміністративні стягнення

Адміністративне стягнення — це захід відповідальності, що застосовується з метою виовання особи, яка вчиниа адміністратиний проступок, а також попередження вчиення нови правопорушень як самим правопорушниом, так і ішими особами.

Види адміністративних стягнень закріплені в КУпАП. До ни належаь:

  1. попередження — письмове або в іншій формі офііне застереження уповноваженою посадовою особою громаддониа про недопустимість вчиення ним адміністратини правопорушень;

  2. штраф — майнове стягнення, або вилучення у порушниа певної грошової суми на користь держави;

  3. оплатне вилучення предмета, яий був засобом вчиення чи безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення, вивляється в його примусовому вилученні з наступною реалізацією та передачею одержаної суми вланиу за виахуванням вират на реалізації) вилученого предмета;

  4. конфіскації предмета, що був знаряддям вчиення чи безпосереднім об'єктом адміністратиного правопорушення, вияляється в примусовому невідшкодовуваному вилученні цього предмета у владність держави. Конфіскованим може бути тільки предмет — приватна власність порушниа, якщо інше не передбачено законодавчими актами;

  5. позбавлення спеціального права, наданого даному громадяиові, на строк до трьох рокі за грубе чи систематине порушення порядок користування цим правом (стосується тільки права керувати транспортними засобами та права полювання);

  6. виравні роботи призначаються на строк до двох місяців з відбуванням їх за місцем постійної роботи особи, яа вчинила адміністраине правопорушення, з утриманням до 20% її заробітку у - власність держави. В иправні роботи приначаються районним (міським) народним судом;

7) адмініїстратини арешт встановлюється і застосовується лише у виключни випадках за окремі вии адміністратини правопорушень на строк до 15 діб. Адміністратиний арешт призначається районним (міським) народним судом (народним суддею).

Таким чином, адміністративні стягнення як вид і міра адміністративного впливу держави на осіб, що вчинили правопорушення, закріплюються главою З КУпАП і поділяються на основні й додаткові і мають на меті виховання особи, що вчинила правопорушення, інших осіб для запобрання правопорушень у майбутньому.

Тема 11. Кримінальне право України Поняття та завдання кримінального права та кримінального законодавства Кримінальне право - одна із галузей права, норми якої є заальнообов'язковими до вионання, здебільшоговонивиступаютьякнорми-заборони, якпересторогапевнихвчинківлюдей (злочиннідіїабо злочиннубездіяльність).

КримінальнізаконивидаютьсятількиВРУ. Ніякііншідержавніорганиабопосадовіособинеправомочні видавати нормикримінального права(тим воно івідрізняєтьсявіднорм іншихгалузей права). Злочині покарання - двіголовніінституції, щовизначаютьсянормамикримінальногоправа. Відносини, щовиникають у зв'язку із вчиенням злочину і застосуванням за це певни покарань, становлять предмет кримінального права. Застосування покарання до конкретної особи, яа вчииа злочи, є методом правового регулювання відносин, щовиникаютьузв'язкуізвчиненнямцьогозлочину.

Отже, кримінальнеправомаєзагальнообов'язковунормативність, формальнувизначеністьідержавну забезпеченість, а також властии йому предмет і метод правового регулювання. Тому кримінальне право як галузь права є сукупністю юриични норм, прийнятих ВРУ, що встановлюють, які покарання застосовуються до осіб, що вчиии злочи.

Основною функцією даної галузі є охоронна, оскільки норми криміального права охороняють суспільнівідносини, щорегулюютьсяіншимигалузямиправа. Цяфункціявідображенаівст. 1 ККУкраїни, де закріплено, щоКримінальнийкодексмаєсвоїмзавданнямохоронувідзлочиннихпосяганьнайбільш важливих соціальнихцінностей: правісвободлюдиниігромадянина, власності, громадськогопорядкуігромадської безпеки, довкілля, конституційногоустрою України, забезпеченнямируйбезпекилюдства, атакожзапобігання злочинам. Кримінальномуправувластиватакож регулятивнафункція, якапроявляєтьсявтому, щонорми кримінального права, забороняючи вчинювати суспільно небезпечнідії(бездіяльність), у той самий час вимагаютьпевноїправомірноїповедінки. Регулятивнафункціякримінально-правовихнорм відображаєтьсяу попередженнізлочинів, їхнедопущеннісвідомимигромадянами. У кримінальномуправіпереважаєпринцип особистоївідповідальностітапринципіндивідуалізаціїкримінальноївідповідальностійпокарання.

Основним джерелом кримінального права є Кримінальний кодекс, прийнятий ВРУ 5 квітня 2001 р. Кодекс подіено на Загальну й Особливу частину. Заальна частиа складається з 15 розділі, Особлиа -включає20 розділів, систематизованихзагрупамиспорідненихсуспільнихвідносин. В абсолютнійбільшості норм Особливоїчастини встановлена кримінальна відповідальність за окремівиди злочинів. Тому їхня структураодноріднаіскладаєтьсяіздвохелементів - диспозиціїісанкції. Диспозицією називаєтьсячастина нормиОсобливоїчастини, вякійвизначаєтьсязмістзлочинногодіяння. У санкціївизначаєтьсявидірозмір покараннязаскладдіяння, зазначенийвдиспозиції. Завидом ірозміромпокаранняможнавстановити, якої тяжкостізлочинвчинено - особливотяжкий, тяжкий, середньоїтяжкостіабоневеликоїтяжкості.

У КК застосовують відносно-виначені та альтернативні санкції Відносно-визначеною є санкція, що маєодинвидпокаранняівказуєйогонижчутавищімежу. Розрізняютьдвавидивідносно-визначенихсанкцій: з нижчою і вищою межами покарання (на строк "ві" і "до"). Наприлад, особлио злісне хуліганство, передбаченеч. 4 ст. 296, караєтьсяпозбавленням волінастроквідтрьохдосемироків; тазмаксимумом покарання(настрок"до"). У цьомуразівизначаєтьсятількивищамежапокарання, більшезаякусуднеможе призначити (наприлад, ч. 1 ст.189 вимагання - позбавлення волі до 5 років). Альтернативною є санкція, в які містиься вказіка на два або кількавиів основни покарань, з яки суд обирає лише одне.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]