Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Поняттявласностітаправавласності

Правовласності - цеправоособинаріч(майно), якевоназдійснюєзасвоєюволею, незалежновідволі іншихосіб, насвійрозсуд, здодержаннямвимогзаконутаморальнихзасадсуспільства.

Власниковіналежитьправоволодіння, користуваннятарозпоряджаннясвоїммайном.

Право володіння - це право фактичного, фізичного та господарського панувашя особи над річчю. Є володіння законне, незаконне, добросовісне і недобросовісне. Законне - це таке володіня яе виникає внаслідок правовіїносин, що мають правові підстави. Незаконне володіня таких пістав немає. Добросовіїне володіння - цеволодіннямайном, колийогонабувачінезналиінемоглизнатипронезаконністьтакого володіння. А недобросовісні знали або повинні були знати про таку обставину, але попри це володіють річчю.

Право користування - це право на вилучення з речі її корисних властивостей, привласнення плодів і доходів, якіможнаотримативідречі.

Право розпоряджання - це право власника визначати юридичну долю речі. Власник може здійснювати зі своїм майном будь-які дії що не суперечать закону.

Суб'єктамиправавласності визнаютьсяУкраїнськийнарод, фізичнітаюридичніособи, держава, інші держави, їх юридичні особи, міжнародні організацї, територіальні громади.

Підставаминабуттяправавласностівважаютьсяпервіснііпохідні. Первісними вважаютьсятакі, при якихправовласностінарічвиникаєвпершеабонезалежновідволіпопередньоговласника. Донихвідносять виробництво або переробку речі, змішування та приєднання речей, відділення плодів, заволодіння, конфіскацію, реквізицію, знахідку(якщовласникнезнайшовся), скарб. До похідних належатьтакіпідстави, за якихнабуттяправавласностіданоїособизасновуєтьсянаправіпопередньоговласника. Припереходіправа власностімаємісце правонаступництво, тому що права на придбану річ єтакими ж, як вони були у попередньоговласника.

Земля, їнадра, атмосфернеповітря, воднітаіншіприродніресурси, якізнаходятьсявмежахтериторії України, природніресурси їконтинентальногошельфу, виключно(морської) економічноїзониє об'єктами прававласностіУкраїнськогонароду.

Суб'єктами права приватної власності є окремі фізичні та юридичні особи. Склад, кіькість та вартість майна, якеможебутиувласностіфізичнихчиюридичнихосіб, необмежується, протезакономможутьбути встановлені окремі обмеження для певних видів об'єктів (наприклад, зброя, радіоактивні речовини тощо).

Суб'єктами права державної власності є держава в особі ВРУ.

Суб'єктами права комунальної власності є віповідні територіальні громади сіл, селищ, міст і районів у містах.

Суб'єктами права колективної власностіє трудовіколективи державних підприємств, колективи орендарів, колективніпідприємства, кооперативи, акціонернітовариства, господарськітовариства, господарські об'єднання, професійні спілки, поліичн партії та інші громадські об'єднання, релігійні та іш органзації, що єюридичнимиособами.

Спільнавласність маємісцеувипадках, колизтихчиіншихпідставукількохосібвиникаєправо власностінаоднеітесамемайно. Правоспільноївласностіможебути двох видів - частковаспільна власність, количасткиспіввласниківвизначеніі суміснаспільнавласність, количасткиневизначені.

Захист права власності - це застосування судовими органами в разіпорушення прав власника сукупності відповідних правових засобів, передбачених у цивільному законодавствііспрямованих на відновленняправвласника. Захистсуб'єктивнихцивільнихправздійснюєтьсяутакіспособи: визнанняцих прав; відновленнястановища, якеіснувалодопорушеннястановищаіприпиненнядій, якіпорушуютьправо;

присудження до виконання обов'язків в натурі; компенсація моральноїшкоди; припинення або зміна правовідносин; стягненнязособи, якапорушилаправо, завданихзбитків, аувипадкахпередбаченихзаконом абодоговоромнеустойки(штрафу, пені).

Іншими речовими правами є права на чуже майно. Їх видами є :

  • правоволодіння;

  • правокористування(сервітуту);

  • право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис);

  • право забудови земельної ділянки (суперфіцій).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]