Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Суб'єкти міжнародної відповідальності

Звиайно, суб'єктами міжнародно-правової відповідальності є тільки суб'єкти міжснародного публічного права Основним суб'єктом міжнародної віповідальності є держава. В ряді випадків носіями міжнародно-правових зобов'язань, а, отже, і суб'єктами міжснародної відповідальності можсуть бути міжнародні органіації і навіь фізині особи, однак характер їхньої віповіальності прициов відрізняється ві віповіальності держави.

Держава несе пряму і безпосередню міжнародно-правову віповідальність за неправомірні дії або упущення всіх своїх органів (законодавчих, виконавчи, судови).

З-поміждій законодавчи органів, яі породжують міжнародну відповідальність держави, треба вказати на видання закону або іншого нормативного акту, що суперечиь міжснародним зобов'язанням даної держави. У такому разі її відповідальність виникає зразу ж після промульгації закону. Факт неприйняття закону, необхідного для вионання міжснародного зобов'язання, може спричинити відповідальність держави тільки в тому виадку, якщо зчииися ті протирані події, які повинні були бути попереджувані вианням закону.

Держава несе міжнародно-правову відповідальність за дії свої вионавчих органів (почиаючи від уряу і закінчуючи представниками нижчої ланки вионавчої влади). Практиа свідчиь, що з діми ци органі пов'язана найбільша кількість правопорушень держави.

Держава несе відповідальність за діяльність своїї органів і посадови осіб і в тому виадку, коли останні перевищии свої повноваження, встановлені внутрідержавним правом, або порушии інструкції стосовно їх діяльності. Наприклад, ящо дипломатичний пред ставни вчини дії, які являють собою втручання у внутрішні справи держави перебування, відповідальність за це несе держава, яу він репрезентує.

Держава несе відповідальність і за дії національни судів, оскільки вони є також її органами.

До органів держави відносяться також підрозділи її збройни си. Міжнародній практиці відомі випадки, коли ООН визнавала відповіальність за діння, здійснені особами зі складу її збройни сил Досиь вказати, наприклад, на угоди ООН з окремими державами щодо відшкодування збиткі, сприинени громадянам ци держав та їх майна внасліок операцій збройни си ООН.

Міжнародно-правова відповідальність держави, може, виинути у зв'язку з діями приватних осіб та організацій у тому виадку, коли мають місце злочинні вчинки проти міжнародного права. Вона виниає лише при умові, що її органи сприли неправомірним діям індивідів чи заохочувала ї або не вжиа належних заході для попередження ци дії і не покарала винних

Отже, основним суб'єктом міжнародно-правової відповіальності є держава.

Сучаснадоктринаміжнародногоправаіміжнароднапрактикавизнаютьтеположення, що міжнародні організації є суб'єктами міжнародно-правової віповідальності. Проте розгляд питання про відповідальність міжнародної організації як спецільного суб'єкта міжснародного права залежсиь в кожному конкретному виадку насамперед від правового статусу тієї чи іншої організації Тож ціком очевидно, що міженародна організація та її органи повинні нести віповідальність за такі політині, економічні та воєнні адції, які виодять за межі її статутни повноважень, порушують інші норми міжснародного права, задають шкоди будь-які державі

Та оскільки міжснародні організації порівняно недавно стали активними учасниами міжснародни правовідноси, проблема ї відповідальності знаходиться тільки на стадії розробки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]