Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fu_kprep_sdid_dpv_lek.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
3.53 Mб
Скачать

Екологічне право України: поняття і предмет його правового регулювання

Екологічне право - це система правових норм, якими регулюються суспільні відносини з охорони навколишнього природного середовища іраціонального використання природних ресурсів (екологічні відносини).

Доскладусистемивходятьтакіпідгалузі, якземельне, водне, лісове, гірничеправотадеякііншігалузі права, якими регулюютьсявідносини з охорони й раціонального використання певнихвидів природних ресурсів. Предметом екологічногоправа єнормативноврегульованівідносинизохоронинавколишнього природного середовища і раціонального використання природних ресурсів. Метод екологічного права -комплекснийіявляєсобоюкомбінаціюметодівпідгалузейправа, якістановлятьйогосистему.

Сучасними головними нормативно - правовими актами, що регулюють основи організаціїохорони навколишнього природного середовища, єтакі: Закон України "Проохоронунавколишнього природного середовища", "Про охорону атмосферного повітря", "Про природно-заповідний фонд України", "Про твариннийсвіт", "Прокарантинрослин"тощо.

Екологчні права та обов'язки громадян

Екологічні права та обов'язки громадян Украни - система юридично закрілених за громадянами повноваженьізобов'язаньвекологічнійсфері.

Екологічніправаскладають:

  1. Право брати участь в обговореніпроектів законодавчих актів щодо розміщення, будівництва і реконструкціїоб'єктів, якіможутьнегативновпливатинастаннавколишньогоприродногосередовища та внесення пропозиції до державних та господарських органв, установ та органзацій з цих питань;

  2. Право брати участь у розробціта здійсненнізаходівщодо охорони навколишнього природного середовища, раціональногоікомплексноговикористанняприроднихресурсів;

  3. Здійсненнязагальногоіспеціальноговикористанняприроднихресурсів;

  4. Правоодержанняувстановленомупорядкуповноїтадостовірноїінформаціїпростаннавколишнього природного середовища та його вплив на здоров'я населення ;

  5. Право брати участь у проведенні громадської екологічної експертизи;

  6. Поданнядосудупозовівдодержавнихорганів, підприємств, установ, організаційігромадян про відшкодування шкоди, заподіяної їх здоров'ю та майну внаслідок негативного впливу на навколишнє природнесередовище;

  7. Об' єднання в громадські природоохоронні формування;

  8. Отриманняекологічноїосвіти, вихованнятощо.

Екологічніобов'язкискладають:

  1. Берегтиприроду, охороняти, раціональновикористовувати їбагатства;

  2. Зді сню вати дільність з додержанням вимог екологічної безпеки, інших екологічних нормативів та лімітіввикористанняприроднихресурсів;

  3. Непорушуватиекологічніправаізаконніінтересиіншихсуб'єктів;

  4. Компенсувати шкоду, заподіяну забрудненням та іншим негативним впливом на навколишнє природнесередовище;

  5. Вносити плату за спеціальне використання природних ресурсів та штрафів за екологічні правопорушення.

Поняття і види природокористування Природокористування - це використання природних ресурсів, природних об'єктів, природних територій, всіхблагприроди; цесистемазаходівпоосвоєнню, використанню, перетворенню тавідновлення природнихресурсів; цеорганізаціяприродиісуспільства.

Серед різновидів права природокористування слі виділити: землекористування; водокористування; лісокористування; користування надрами; користування тваринним світом; користування атмосферним повітрям; користуванняприродо-заповіднимитериторіями.

Відповіднодозаконодавствавиділяютьдваосновнівидиприродокористування:

Загальне - правогромадянвикористовуватиприроду, природніресурсидлязадоволеннярізноманітних, життєвонеобхідних потреб: естетичних, оздоровчих, рекреаційних, матеріальнихтощо; воно здійснюється громадянамибезоплатноінепотребуєспеціальногодозволу.

Спеціальне - використання природних ресурсів громадянами, підприємствами, організаціми, установами у тих випадках, коли природні ресурси в установленому поряку надаються їм у володіня, користуванняабонаправахоренди; воноплатнеіздійснюєтьсянаосновідержавнихактівнаправоволодіння абокористуванняприроднимиресурсами.

Контроль у сфері природо використання та охорони навколишнього природного середовища здійснюєтьсячерезперевірку, нагляд, обстеження, інвентаризацію таекспертизи. Вінможездійснюватисяяк уповноваженими державними органами, так і громадськими формуваннями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]